Ν.Μηταρακης στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ: ”Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που αποσυμφόρησε και θωράκισε τα νησιά μας. Και όχι οι λαϊκιστές που αδυνατούν να βρουν λύσεις και ξεσηκώνουν το κόσμο”

 

 

Σημεία παρέμβασης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη

στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

 

•    Στο Μεταναστευτικό προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή, να προβάλλουμε  τον πατριωτισμό της ευθύνης, γυρίσαμε οριστικά σελίδα, ανακτώντας τον έλεγχο της κρίσης και την αξιοπιστία μας απέναντι στους πολίτες, την αυτοδιοίκηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τελικά η πεμπτουσία της επιτυχημένης διακυβέρνησης είναι  να μπορείς να απλώσεις ένα δίχτυ προστασίας και τελικά να αλλάξεις την καθημερινότητα του πολίτη προς το καλύτερο.

•    Εφαρμόσαμε άμεσα μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μειώσαμε δραστικά τις ροές, και τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Όπως ακριβώς προβλέπει το διεθνές δίκαιο, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί. Η Ελλάδα δεν είναι, πλέον, η ανοχύρωτη πολιτεία της περιόδου 2015-2019.  Έχει σύνορα και γνωρίζει πως να τα φυλάσσει.

•    Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που αποσυμφόρησε και θωράκισε τα νησιά μας. Και όχι οι λαϊκιστές που αδυνατούν να βρουν λύσεις και ξεσηκώνουν το κόσμο. Όπου έγιναν οι νέες δομές, οι πολίτες βιώσαν την μεγάλη διαφορά, και αυτή είναι η μεγαλύτερη δικαίωση. Η οποία οδηγεί σε αυξανόμενη στήριξη των πρωτοβουλιών μας.

•    Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με 7 πυλώνες δράσεις: Φυλάσσοντας τα σύνορα μας. Επιταχύνοντας τις διαδικασίες διαχωρισμού προσφύγων από παράνομους μετανάστες. Επικεντρώνοντας στις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται προστασίας, δημιουργώντας τις νέες κλειστές / ελεγχόμενες δομές. Ελέγχοντας την δράση των ΜΚΟ όταν αντιβαίνει στο νόμο, αυστηροποιώντας το νομικό μας οπλοστάσιο, περιορίζοντας την διάρκεια και το ύψος επιδομάτων. Αντιμετωπίσαμε ακραίες προκλήσεις στα σύνορα μας, συσπειρώσαμε την Ευρώπη στον Έβρο.Ανήκουμε στην πλειοψηφία των Κρατών – Μελών που πιστεύει στην ανάγκη προστασίας των κοινών μας συνόρων.

•    Η Ελλάδα δεν είναι, πλέον, η ανοχύρωτη πολιτεία της περιόδου 2015-2019. Έχει σύνορα και γνωρίζει πως να τα φυλάσσει. Παράλληλα: Επικεντρωθήκαμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, ειδικά στη θάλασσα, δημιουργήσαμε νέες κλειστές / ελεγχόμενες δομές, σύγχρονες και ασφαλείς, σε αντικατάσταση των κέντρων της ντροπής.

•    Αποσυμφορήσαμε  την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά, τις περιφέρειες, τις πόλεις, και τις γειτονιές. Από 121 δομές σήμερα λειτουργούν 34. Κλείσαμε 87 δομές και σύντομα άλλες δύο.Τέλος του 2022 κλείνουμε τα διαμερίσματα στην πόλη.

•    Έμφαση δίνουμε, τώρα, στα μεγάλα αστικά κέντρα.  Στην Αθήνα με το κλείσιμο του Ελαιώνα και των διαμερισμάτων. Με τους αυξημένους ελέγχους. Με ειδικές δομές για την αποσυμφόρηση των μεγάλων πόλεων εκτός αστικού ιστού.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη

Φίλες & Φίλοι,

Αυτά τα 3 σχεδόν χρόνια, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δυσκολίες και επάλληλες κρίσεις.Εθνικά θέματα, μεταναστευτικό, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση.Τα αντιμετωπίσαμε και τα αντιμετωπίζουμε, με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Δεν κρύβω πολλές φορές με δυσκολίες και κάποιες φορές με λάθη. Αλλά τελικά η πεμπτουσία της επιτυχημένης διακυβέρνησης είναι να μπορείς να απλώσεις ένα δίχτυ προστασίας και τελικά να αλλάξεις την καθημερινότητα του πολίτη προς το καλύτερο.

Στο Μεταναστευτικό αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε από την πρώτη στιγμή. Προβάλλοντας τον πατριωτισμό της ευθύνης, γυρίσαμε οριστικά σελίδα, ανακτώντας τον έλεγχο της κρίσης και την αξιοπιστία μας απέναντι στους πολίτες, την αυτοδιοίκηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κανείς δεν ξεχνά τις ακραίες μεταναστευτικές ροές της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, αυτές που η αριστερά αναπολεί. Αυτές που δημιούργησαν ακραίες καταστάσεις στα νησιά και στις πόλεις μας. Εμείς εφαρμόσαμε άμεσα μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μειώσαμε δραστικά τις ροές, και τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με 7 πυλώνες δράσεις:

Φυλάσσοντας τα σύνορα μας. Επιταχύνοντας τις διαδικασίες διαχωρισμού προσφύγων από παράνομους μετανάστες. Επικεντρώνοντας στις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται προστασίας,, δημιουργώντας τις νέες κλειστές / ελεγχόμενες δομές. Ελέγχοντας την δράση των ΜΚΟ όταν αντιβαίνει στο νόμο, αυστηροποιώντας το νομικό μας οπλοστάσιο, περιορίζοντας την διάρκεια και το ύψος επιδομάτων. Αντιμετωπίσαμε ακραίες προκλήσεις στα σύνορα μας, συσπειρώσαμε την Ευρώπη στον Έβρο. Ανήκουμε στην πλειοψηφία των Κρατών – Μελών που πιστεύει στην ανάγκη προστασίας των κοινών μας συνόρων.

Όπως ακριβώς προβλέπει το διεθνές δίκαιο,οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί.

Η Ελλάδα δεν είναι, πλέον, η ανοχύρωτη πολιτεία της περιόδου 2015-2019. Έχει σύνορα και γνωρίζει πως να τα φυλάσσει. Παράλληλα: Επικεντρωθήκαμε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, ειδικά στη θάλασσα, δημιουργήσαμε νέες κλειστές / ελεγχόμενες δομές, σύγχρονες και ασφαλείς, σε αντικατάσταση των κέντρων της ντροπής.

Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που αποσυμφόρησε και θωράκισε τα νησιά μας. Και όχι οι λαϊκιστές που αδυνατούν να βρουν λύσεις και ξεσηκώνουν το κόσμο. Αλλά όπου έγιναν οι νέες δομές, οι πολίτες βιώσαν την μεγάλη διαφορά, και αυτή είναι η μεγαλύτερη δικαίωση.Η οποία οδηγεί σε αυξανόμενη στήριξη των πρωτοβουλιών μας. Δεν θα δεχθούμε ποτέ πια Μόριες, στα νησιά μας! Τα κύματα μεταναστών και τα υπερχειλισμένα ΚΥΤ αποτέλεσαν ένα εφιάλτη που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί!

Αλλά παράλληλα προχωρήσαμε σε ουσιαστικές δράσεις για την προστασία την ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Καταργήσαμε την κράτηση ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα, δημιουργήσαμε αξιοπρεπείς δομές διαβίωσης. Ήμασταν άμεσα δίπλα στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία και σε ανθρωπιστικές πτήσεις από το Αφγανιστάν. Ενδυναμώνοντας την διεθνή εικόνα της Ελλάδος με τις δράσεις μας στο μεταναστευτικό.

Τονίζω την ανάγκη, η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει τώρα εγρήγορση, για να προλάβει νέα μεταναστευτική κρίση από το Νότο και την Ανατολή. Και στο Μεταναστευτικό θέλω να σας πω ότι είμαστε διαρκώς, ως Κυβέρνηση, δίπλα στον πολίτη.

Αποσυμφορώντας  την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά, τις περιφέρειες, τις πόλεις, και τις γειτονιές. Από 121 δομές σήμερα λειτουργούν 34. Κλείσαμε 87 δομές και σύντομα άλλες δύο.Τέλος του 2022 κλείνουμε τα διαμερίσματα στην πόλη.

Έμφαση δίνουμε, τώρα, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα με το κλείσιμο του Ελαιώνα και των διαμερισμάτων. Με τους αυξημένους ελέγχους.Με ειδικές δομές για την αποσυμφόρηση των μεγάλων πόλεων εκτός αστικού ιστού.

Νεοδημοκράτισσες & Νεοδημοκράτες,

Στις εκλογές του 2023 αποτελούμε την υπεύθυνη δύναμη.

Κοντά στους πολίτες, αφουγκραζόμενοι με ταπεινότητα στις ανάγκες τους. Προσφέροντας λύσεις. Με σχέδιο και όραμα για την Ελλάδα του μέλλοντος.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.