Ξένα δημοσιεύματα: Ο θησαυρός της Καλλιμασιάς

 

Το οχυρό χωριό της Καλλιμασιάς σε σκαρίφημα του Lopazzolo (1632 – 1638) Αρχεία Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗΣ

Θα πιστεύατε, στις μέρες μας, ότι υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί σε νησιά; Όσο και αν ακουστεί παράξενο η απάντηση είναι θετική!

Δεν χρειάζεται να βρείτε ένα παλιό πειρατικό χάρτη ούτε να ταξιδέψετε στην Καραϊβική για να ανακαλύψετε κάποιο θαμμένο σεντούκι. Αρκεί, σαν βρεθείτε στην όμορφη Χίο, στο νησί  των γλυκών αρωμάτων, της μαστίχας και της ναυτοσύνης, να μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Καλλιμασιάς.

Εκεί θα ανακαλύψετε ότι υπάρχει ένας «κρυμμένος» θησαυρός της λαϊκής παράδοσης. Και αν θέτουμε εντός εισαγωγικών, τη λέξη «κρυμμένος», θα διαπιστώσετε ότι μιλώντας για θησαυρό αποδίδεται πιστή πραγματικότητα.

Εξώφυλλο Βιβλίου ”η Καλλιμασιά της Χίου” του καπετάν Δημ. Μελαχροινούδη

Το Μουσείο φιλοξενείται στον χώρο των υπογείων του Γυμνασίου της Καλλιμασιάς και περιλαμβάνει πάνω από πέντε χιλιάδες εκθέματα τα οποία είναι δωρεές από όλα τα μέρη της Χίου.

Αποτέλεσμα αυτής της κοπιώδους και επίμονης προσπάθειας κάποιων ανθρώπων της Καλλιμασιάς είναι η δημιουργία ενός από τα καλύτερα λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας.

Η πρώτη θετική εντύπωση, όταν επισκεφθήκαμε, οικογενειακώς, το Μουσείο τον Ιούλιο του 2021 ήταν η ευγενική μορφή του ξεναγού μας, του Καλλιμασιώτη κ. Δημήτρη Μελαχρινούδη.

Μας μίλησε, με γνώση, με τρόπο, και με αγάπη, για την ιστορία της Καλλιμασιάς, για το μουσείο και την δημιουργία του, για τα εκθέματα, για γνωμικά, ανέκδοτα και περιστατικά που ζωντάνευαν στο μυαλό μας τη ζωή τον αγώνα των ανθρώπων σε δύσκολους καιρούς.

Μέσα στον υποβλητικό χώρο του μουσείου, εκθέτονται αντικείμενα και εργαλεία περισσοτέρων από τριάντα επαγγελματιών και δραστηριοτήτων των κατοίκων του νησιού.

Έχει κατασκευαστεί ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό με σπίτι, τσαγκαράδικο, ραφτάδικο, «ατσιγγαναριό» (σιδηρουργείο), καφεκουρείο, αλευρόμυλος, μαραγκούδικο, παπλωματάδικο, αλώνι και χωράφι.

Μοναδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εργαλεία των μαστιχοπαραγωγών και τα αντικείμενα επεξεργασίας και αποθήκευσης της μαστίχας.

Εντύπωση, επίσης, προκαλούν ορισμένες ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές, αξιοσημείωτης επινοητικότητας, στις οποίες θα αναγνωρίσουμε τους «προγόνους» σύγχρονων μηχανημάτων της γεωργικής παραγωγής.

Την συλλογή συμπληρώνουν πολλά παλιά αντικείμενα και τεκμήρια της τότε κοινωνικής ζωής και του ιδιωτικού βίου.

Για την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Καλλιμασιάς αξίζει να αφιερώσετε τον αναγκαίο χρόνο ώστε για να απολαύσετε μια εμπνευσμένη και κατατοπιστική παρουσίαση όπως είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε και στην δική μας επίσκεψη.

Συγχαρητήρια στους ανθρώπους του Συλλόγου για την προσπάθεια και θερμές ευχαριστίες στον ξεναγό μας τον κ. Δημήτρη Μελαχρινούδη.

Χρήστος Μαργανέλης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.