Οι Ατύλιχτοι Λαχανοντολμάδες του Λευτέρη Πυκνή…Υγιεινά και φθηνά!

Έχω γράψει ξανά ότι η Μαγειρική θέλει έμπνευση,Φαντασία και μεράκι για να δώσει στον ουρανίσκο και στο στομάχι την χαρά της γεύσης και ευχαρίστηση !
Όπως γράφω στον τίτλο “Οι Ατύλιχτοι Λαχανοντολμάδες” και φυσικά το εννοώ στην κυριολεξία και στην πραγματικότητα και αυτό θα το διαπιστώσετε από τα υλικά και την μέθοδο του μαγειρέματος!
Η μητέρα φύση μας παρέχει απλόχερα υγιεινά υλικά όπως το λάχανο ή η λαχανίδα με το μωρό της φωτογραφίας που ήταν η έμπνευση του σημερινού μου άρθρου για εκπαίδευση και μάθηση στους άσχετους του μαγειρέματος, από άνδρες εργένηδες με μεράκι και φαντασία !
Ίσως πολλοί ή μάλλον πολλές νοικοκυρές θα μού πούνε ότι είναι λαχανόριζο, αλλά στην συνέχεια θα δούνε ότι ” άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας ” και κυριολεκτώ γιατί δεν κάνουν τα ράσα τον παπά…. αλλά τα υλικά και ο τρόπος μαγειρέματος και ξεκινώ:
Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι :
Ψιλοκομμένο ένα ματσάκι μαϊντανό και ένα δυόσμο νωπό φρέσκο ή αποξηραμένο,μισό λάχανο χοντροκομένο, δύο ξηρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 4-5 φρέσκα κρεμμύδια με τα πράσινα φύλλα ψιλοκομμένα, ένα φακελάκι κουκουνάρι και ένα φακελάκι ξανθιά σταφίδα, δύο κονσέρβες ψιλοκομμένο ντοματάκι το λεγόμενο κον κασέ και φυσικά αλάτι και πιπέρι και ένα φακελάκι ρύζι γλασσέ !
Η διαδικασία έχει ως εξής ρίχνω λάδι μέσα σε μεγάλο τσουκάλι, αρκετό επειδή οι Λαχανοντολμάδες είναι ένα από τα λαδερά φαγητά.. και αμέσως ρίχνω μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ξηρά και φρέσκα και αρχίζει το τσιγάρισμα και αμέσως ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο και κάνω πολύ καλό ανακάτεμα και αμέσως συνεχίζω και ρίχνω μέσα το χοντροκομένο λάχανο να πάρει ένα δύο ανακατέματα και αμέσως ρίχνω τις δύο κονσέρβες ψιλοκομμένο ντοματάκι και συνεχίζω με νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα υλικά και ρίχνω και το αντίστοιχο αλατοπίπερο και αφήνω να πάρει μερικές βράσεις για να ψηθεί το λάχανο και κατόπιν ρίχνω το ρύζι γλασσέ και θέλει καλό ανακάτεμα μέχρι να ψηθεί….και μάλιστα θέλει μεγάλη προσοχή και πάντα μέχρι να κλείσουμε την φωτιά είμαστε πάνω από το τσουκάλι για να μην κολλήσει το φαγητό!
Το αφήνουμε καμιά ώρα περίπου για να τραβήξει τα υγρά και είναι έτοιμο προς βρώση μπουκιά και συχώριο και να γλύφεις και τα δάκτυλα του κ@λου σου !
Μοσχοβολά η ατμόσφαιρα από το άρωμα του δυόσμου που είναι αυτό που κάνει την διαφορά με το λαχανόριζο και φυσικά όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε καί στούς παραδοσιακούς τυλιχτούς Λαχανοντολμάδες που εκεί η διαδικασία είναι πολύπλοκη και θέλει περισσότερο χρόνο και δουλειά που είναι για τις παλιές καλές εποχές και νοικοκυρές.
Και όχι τις νοικοκυρούλες που φώναζε από την εξέδρα προεκλογικά ο Λεωνίδας Κύρκος της τότε αριστεράς και του ΚΚΕ που έγιναν εσωτερικού και εξωτερικού και σήμερα έχουν γίνει του κουτρούλη με όλα τα ακροαριστερόστροφης κουλτούρας και νομενκλατούρας κομματικά εξαφτέρυγα που μονίμως κατέχουν οι συνδικαλιστές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνήθως είναι Εκπαιδευτικοί και Δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και του καλλιτεχνικού χώρου και καθημερινά δημιουργούν αναμπουμπούλα σε δρόμους και πλατείες για ψύλλου πήδημα δηλαδή σε δουλειά να βρίσκονται και να βρίζουν την Κυβέρνηση ότι με τις εξαγγελίες τού Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θα πεινάσουν και θα πούνε το ψωμί ψωμάκι…τύφλα και φωτιά στα πατζάκια τους!
Και απευθύνομαι σε φοιτητές, νέες κοπέλες για να μάθουν να μαγειρεύουν απλά και υγιεινά φαγητά…..αλλά και σε μεγάλες γεροντοκόρες ή χήρες και ζωντοχήρες αλλά και παντρεμένες που ξύνουν τις τρίχες του κεφαλιού τους για να μην πω τίποτα άλλο και τρώνε σχεδόν καθημερινά από εστιατόρια και ψησταριές με παραγγελία από τα ντελίβερι μεσημέρι και βράδυ ακόμη και καφέ γιατί έχουν μουροχαβλοσύνη από την βαρεμάρα της ανίερης ζωής τους.
Όταν θέλουν να μην πεινάσουν να μάθουν να μαγειρεύουν απλά φαγητά όπως οι Ατύλιχτοι Λαχανοντολμάδες του Λευτέρη Πυκνή πού φθηνά και υγιεινά τρώνε δέκα άτομα για δύο μέρες…όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε δεν στοιχίζουν ούτε δέκα Ευρώ!
Αυτά για σήμερα με έμπνευση μεράκι και φαντασία ..Καλό ξημέρωμα Ελληνίδες και Έλληνες απανταχού γης με Υγεία και Χαρά και προπαντός ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!
Χίος 20 Σεπτεμβρίου 2021
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.