Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής των ολιγομελών τμημάτων στη Χίο

Μετά την επίσκεψή μας την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 στον Διευθυντή του ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου πληροφορηθήκαμε ότι μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 η μαθήτρια που είχε επιλέξει τον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου θα μετεγγραφεί στο 2ο Γενικό Λύκειο της πόλης. Ως εκ τούτου η συγκεκριμένη τάξη τομέα δεν θα λειτουργήσει στο ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις για το σχολείο και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς του συγκεκριμένου τομέα.

Κατά την άποψή μας η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει πως η συγκεκριμένη μνημονιακή εκπαιδευτική πολιτική των ολιγομελών τμημάτων όπως εφαρμόζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων είναι εις βάρος της ψυχικής υγείας των μαθητών και των οικογενειών τους αφού επιτείνει την ανασφάλεια εγγραφής των  ευμετάβλητων εφήβων μαθητών. Ένα από τα αποτελέσματα για τους μαθητές είναι να αναγκάζονται να αλλάξουν εκπαιδευτικές και μελλοντικά επαγγελματικές επιλογές που πιθανόν να τους ταιριάζουν και συμβάλλουν έτσι στην ευτυχία τους με αποτέλεσμα να χάνουν πλεονεκτήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, η συγκεκριμένη μαθήτρια με την αλλαγή της εκπαιδευτικής της επιλογής θα χάσει μία από τις δυο επιλογές σταδιοδρομίας της που είναι να βγει στην αγορά εργασίας από τα δεκαοκτώ.  Την χάνει, διότι χωρίς την απόκτηση πτυχίου δεν θα είναι σε θέση να εξασκήσει το επάγγελμα της ειδικότητας που θα αποκτούσε μετά τα δεκαοκτώ συνεισφέροντας από τότε, αν ήταν επιλογή της, στην οικογένειά της αλλά και στο Ελληνικό κράτος. Χάνει επίσης όλα τα πλεονεκτήματα συνέχισης των σπουδών-εργασίας της στην Μαθητεία η οποία είναι αμειβόμενη και χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου πέντε (5), ένα επίπεδο κάτω από τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων. Με το νέο επίσης καθεστώς πιθανόν και την συνέχιση των σπουδών της σε ειδικά τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως αυτά που θα δημιουργηθούν από την σχολική χρονιά που διανύουμε.

 

Με βάση το προαναφερθέν γεγονός ενημερώνουμε ότι για το σχολικό έτος 2018-2019 δεν εγκρίνονται, ακόμη, στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της Χίου τα παρακάτω τρία (3) ολιγομελή τμήματα:

 

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου

  • Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Γ΄τάξη)

 

Στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Χίου

  • Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας (Β΄τάξη)
  • Τεχνικός Οχημάτων (Γ΄τάξη)

 

 

Ως εκ τούτου και επειδή επιτείνεται σε 15 μαθητές/τριες και στις οικογένειές τους η ανασφάλεια μέχρι σήμερα ως προς την εγγραφή τους καθώς και στην υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Χίο, το Περιφερειακό Τμήμα της ΕΤΕ Β.Α. θα συνεχίσει τις επαφές του ώστε, εγκαίρως, να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα στη Χίο.

Με τιμή

Ο Υπεύθυνος του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. της Ε.Τ.Ε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.