Οι “μεταγραφές” πολιτικών και συμβούλων

 

 

Με αφορμή τις μεταγραφές, στο πολιτικό σκηνικό της 25ης Ιουνίου,  επαναφέρω στο προσκήνιο τη μεγάλη συζήτηση για τις μετακινήσεις πολιτικών από το ένα κόμμα στο άλλο, και το πόσο μεγάλη ρωγμή προκαλούν στη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Επανερχόμαστε λόγο αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, για τις μεταφορές και τις επιλογές των εκλεγμένων και νέων υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Μια άβολη πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε τα τελευταία 15 χρόνια, στη σκιά των Μνημονίων και της απορρύθμισης του παραδοσιακού πολιτικού σκηνικού, η οποία και οδήγησε σε διαδοχικά ρεκόρ αποχής πάνω από την κάλπη των Εθνικών εκλογών.

“Μεταγραφές”… συνήθως για λόγους πολιτικής επιρροής, στρατηγικής ή προσωπικού συμφέροντος. Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει σε πολλά πολιτικά συστήματα παγκοσμίως.

Οι λόγοι που οδηγούν σε μεταγραφές μπορεί να είναι ποικίλοι, μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν:

Διαφωνίες με την πολιτική γραμμή: Πολιτικοί μπορεί να μεταβούν σε μια άλλη παράταξη εάν διαφωνούν με την τρέχουσα πολιτική της ομάδας στην οποία ανήκουν.

Ευκαιρίες για προώθηση: Ορισμένοι μπορεί να μεταβούν σε άλλη παράταξη εάν πιστεύουν ότι εκεί θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες για προώθηση σε υψηλότερες θέσεις.

Προσωπικές διαφωνίες ή διαμάχες: Συχνά, οι πολιτικοί μπορεί να αναζητούν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον όταν έχουν σοβαρές διαφωνίες ή διαμάχες με άλλα μέλη της τρέχουσας τους παρατάξεως.

Στρατηγικές συμμαχίες: Οι πολιτικοί μπορεί να μεταβούν σε μια διαφορετική παράταξη εάν θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τις συμμαχίες τους και θα αυξήσει τις πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας.

Οι μεταγραφές μπορεί να είναι αντικείμενο σκληρής κριτικής και προκαλούν συχνά αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους. Κάποιοι το βλέπουν ως προδοσία των αρχικών αρχών που εκπροσωπούσε ο πολιτικός, ενώ άλλοι το αντιλαμβάνονται ως φυσιολογικό μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας και της ελευθερίας του ατόμου να αλλάζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Η  πολιτική είναι σαν το ποδόσφαιρο όπου οι μεταγραφές παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Το  θέμα είναι ποιος θα κάνει την καλύτερη μεταγραφή για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Αυτός λοιπόν που θα πετύχει την πιο ηχηρή μεταγραφή, αυτός είναι  συνήθως  και ο νικητής.


Π. Κυδώνης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.