Ο Αγιασμένος όπως τον γνώρισα τον Σεπτέμβριο του 1959 !

Μία φωτογραφία χίλιες λέξεις ! Και τι δεν μου θυμίζει ! Οι πρώτες μου εικόνες όταν τέτοιες μέρες πριν από εξήντα ακριβώς χρόνια μία εξαμελής οικογένεια μετακόμισε από το χωριό μου την Καλλιμασιά ! Αιτία τής μετακόμισης ήμουν εγώ γιατί είχα την τύχη στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Εμπορική Σχολή να περάσω κι εγώ ! Ήδη είχε τελειώσει ο μεγάλος μου αδελφός την Δευτέρα τάξη γιατί κατέβαινε με το λεωφορείο από το χωριό μαζί με τον πατέρα μας πού δούλευε στις οικοδομές στην αρχή ως απλός εργάτης και αργότερα ως ένας από τούς καλύτερους κτίστες τής εποχής ! Δύσκολοι καιροί δύσκολες εποχές πέτρινα χρόνια ! Δεν ήταν καθόλου εύκολο να πληρώνει μία οικογένεια καθημερινά τρία εισιτήρια πήγαινε έλα με το λεωφορείο ! Ή δική μου επιτυχία εισαγωγής στην Εμπορική Σχολή υπήρξε καθοριστική για την μετακίνηση όλης της οικογένειας στην πόλη τής Χίου την Χώρα όπως την λέγαμε τα χρόνια εκείνα ! Το καλό της όλης ιστορίας ήταν ότι βρήκε ο πατέρας μου σπίτι μέσα στο βάθος της πλατείας του τότε πλέον Αγιασμένου όπως ακριβώς είναι στην φωτογραφία ! Σημερινή πολυκατοικία Μουτάφη! Μπέλλα Βίστα! Τον χρησιμοποιούσε ο Ναυτικός όμιλος Χίου ως στέγαστρο και κατάλυμα για τις βάρκες κωπηλασίας δίκοπες τετράκοπες και οκτάκοπες ! Ήταν τότε η χρυσή εποχή της κωπηλασίας για την Χίο με μεγάλες επιτυχίες σε πανελλήνια πρωταθλήματα ! Μερικά από τα ονόματά των κωπηλατών της εποχής που θυμάμαι αυτή την στιγμή : Πέτρος Μαδωνής, ίσως και ο Βασίλης αλλά νομίζω έπαιζε πόλο, Παντελής Σέργης, Νικόλαος Λογοθέτης, ο Μιχάλης Μπαλής , ο Σιδερής Μενδώνης μαζί με τον Σταμάτη και τον Βασίλη Μυριαγκό και τον Στέφανο Μάλαντη λίγο αργότερα και πολλοί ακόμη αλλά δεν μου έρχονται τώρα στην μνήμη !
Μείναμε ως οικογένεια στο ίδιο σπίτι μέχρι το 1962–63 ! Μετά μετακομίσαμε σε άλλη ιστορική πλατεία, τού Αγίου Συμεών ! Μνήμες …, μνήμες…, μνήμες…, γεμάτες από την ιστορία τής Χίου ! Ή μετακόμιση μας στην πόλη υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της ζωής μας σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας με τις μεγάλες ευκαιρίες που η τύχη μας παρουσίασε ! Νομίζω ότι όλοι μας αρπάξαμε με τον τρόπο του ο καθένας τις ευκαιρίες μας! Τις έχω καταγράψει και στα βιβλία μου αλλά και σε πολλά κείμενα με το κάθε ερέθισμα που έχω κάθε φορά ! Ή περιοχή τού Αγιασμένου όπου και ο  Ναυτικός όμιλος με την ανοιχτή πισίνα και το μουσικοχορευτικό κέντρο με τον Γιάννη Κολύβα και την κυρία Δέσποινα και με τον πατέρα του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Παντελή Θαλασσινού τον όποιο τον θυμάμαι από μωρό ! Εκεί μεγάλωσε τα πρώτα χρόνια της ζωής του! Την δεκαετία εκείνη φιλοξένησε όλα τα μεγάλα μουσικοχορευτικά ονόματα τραγουδίστριες, τραγουδιστές και μουσικοσυνθέτες όπως ο Τζών Κατσούρης ο Γιώργος Κατσαρός και πολλούς ακόμη ! Ή περιοχή έσφυζε από την ζωντάνια τής παιδογειτονιάς ! Συνυπήρχαν μαζί μας και οι γόνοι των εφοπλιστικών οικογενειών του Μίμη Χανδρή και του Γεωργίου Λιβανού ! Ο Γιάννης ο Μιχάλης και η Ευγενία Χανδρή και η Μαρία, η Τζίνη και ο Μιχάλης Λιβανός όπου το σημερινό Ίδρυμα ΤΣΆΚΟΥ ! Μέσα σ’αυτό το κτίριο και στον πέριξ χώρο γινόταν τα καλοκαίρια πού ερχόταν οι περισσότερες οικογένειες από το Λονδίνο της τρελής από τον παιδόκοσμο που μαζευόμαστε και παίζαμε , επιτραπέζια αντισφαίριση μέχρι beysbolls στην ανατολική πλευρά που είναι οι σημερινές πολυκατοικίες ήταν η αλάνα με τα Βούρλα ! Εκτός απ’όλα αυτά είχαμε δίπλα το γήπεδο τα μεζάρια το τέννις και το κολυμβητήριο ! Για να τα περιγράψω όλα δεν φθάνουν ούτε πεντακόσιες σελίδες τις μεγάλες ιστορικές μνήμες που ήρθαν στο μυαλό μου και μου ξύπνησαν γλυκές αναμνήσεις ! Ευχαριστώ την Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου που ανέβασε στο διαδίκτυο την φωτογραφία του Αγιασμένου ! Καλό ξημέρωμα ! Χίος 14 Σεπτεμβρίου 2019 του Σταυρού ! Χρόνια Πολλά σ’όσους γιορτάζουν την σημερινή μεγάλη μέρα της Χριστιανοσύνης !
Λευτέρης Πυκνής  Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.