Ο Γλύφτης και ο Κακοπροαίρετος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

του Παντελή Κυδώνη

Πολιτική σκηνή…. είτε της κεντρικής εξουσίας, είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα και το αυτό.

Πολιτικός… δεν γλύφει αν πρώτα δεν έχει φτύσει. Το συναντάμε συχνά το τελευταίο διάστημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μερικοί ψάχνουν να χωθούν από το ένα κόμμα στο άλλο, στελέχη και υποψήφιοι να μεταφερθούν από την μία παράταξη στην άλλη και το καταφέρνουν απολύτως.

Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου. Ναι μου έχει ζητηθεί να βρίσκομαι ανάμεσα σε υποψήφιους, διάφορων παρατάξεων και κομμάτων. Πραγματικά θα μπορούσα να προσφέρω… Ναι αλλά πως; Δεν έχω μάθει να κρύβομαι, δεν έχω μάθει να φτύνω και μετά να γλύφω, δεν έχω μάθει να βάζω το συμφέρον μου πάνω από τον συνάνθρωπο μου. Ίσως κάποιοι με πουν βλάκα, άλλοι ηλίθιο, αλλά υπάρχουν έστω και λίγοι που θα πουν μπράβo αυτός έχει αξία, ιδανικά και αντιλήψεις, έχει αξιοπρέπεια από το σπίτι του, που δεν την έχει χάσει για να την βρει κάποιος άλλος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μόλις ασχοληθείς με την πολιτική όλα τα παραπάνω θα τα χάσεις. Εγώ λοιπόν επειδή μεγάλωσα με αυτά και συνεχίζω να μεγαλώνω τα παιδιά μου, με τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις, δεν θα συμπεριφερθώ ποτέ σύμφωνα με περιστάσεις,  δεν θα αλλάξω την στάση ζωής μου την οποία τηρώ ευλαβικά, για τίποτα και για κανέναν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είμαι το εύκολο πιόνι ανάμεσα στα πόδια κανενός.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν χάσει την αξιοπρέπεια τους. Βάζουν το συμφέρον τους πάνω απ’ όλους και απ’ όλα, ιδανικά και αξίες, άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, άνθρωποι που δεν έχουν μάθει να σέβονται τον ίδιο τους τον εαυτό. Χτίζουν έναν ψεύτικο κόσμο γύρω τους, του συμφέροντος, ψεύτικων σχέσεων και φιλίας.

Δεν νιώθω ανασφάλεια για το αύριο, ενώ αυτούς τους τρώει και τους οδηγεί σε λάθος επιλογές, γιατί δεν ξέρουν τι τους κρύβει το μέλλον μετά από αυτήν την τετραετία. Γλύφουν μήπως και μια άσπρη μέρα κρατήσει αιώνια. Γλύφουν γιατί φοβούνται την άρνηση στη ζωή τους.

Όλοι λίγο πολύ το ίδιο αδαείς είμαστε, όλοι δοκιμάζουμε, επιλέγουμε και απορρίπτουμε, οπότε το να χρησιμοποιήσεις βιώματα και εμπειρίες τρίτων δεν είναι απαραίτητα κακό. Ποιος έπραξε σωστά; Ποιος έπαιξε και έχασε; Οι εμπειρίες των άλλων μας βοηθούν πολλές φορές να εξελισσόμαστε και να παίρνουμε οι ίδιοι αποφάσεις για τη δική μας ζωή. Λίγο πολύ όλοι μας σχολιάζουμε αποφάσεις, πράξεις και συμπεριφορές άλλων ανθρώπων.

Εσύ Χιώτη μην τους δώσεις τροφή για άλλη μια άσπρη μέρα, μην σε θεωρούν μικρό μυαλό επειδή Λαϊκίζουν.  Απάντησε με ένα μεγάλο ΟΧΙ όταν θα έρθουν να σου ξανά χτυπήσουν την πόρτα, όταν θα έρθουν να καταπατήσουν τα ιστορικά εδάφη του νησιού σου και τα μουσουλμανοποιήσουν, διαφορετικά αν τους αφήσεις και σου καταπατήσουν τα ήθη και τα έθιμα σου, την αξιοπρέπεια σου, τότε εσύ θα είσαι αυτός που θα υποκύψεις στο γλύψιμο.  Δεν αξίζει τον κόπο… Έχουν την εντύπωση ότι τους ψηφίζεις λόγω εκτίμησης στο πρόσωπό τους. Πλανώνται πλάνη οικτράν. Στην κάλπη κάνεις λάθη προσπάθησε να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση στον εαυτό σου την επόμενη φορά και θα καταλάβουν την δύναμη σου.

του Παντελή Κυδώνη

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.