Ο Δρόμος είχε την δική του ιστορία! Σταύρου Λιβανού ή Λεωφόρος Ενώσεως ή Καρτάλη!

Οι Αναμνήσεις πολλές φορές σου παρουσιάζουν μόνο με την θέα μιας ζωντανής εικόνας όπως ενός ιστορικού κτιρίου ή μιας διαδρομής ιστορικά γεγονότα που έχουν αφήσει εποχή στο διάβα του χρόνου! Θα ξεκινήσω την ανασκόπηση από τις θύμησες των δεκαετιών 1950-1960 από έναν δρόμο μια γειτονιά μια χαρούμενη και ευτυχισμένη πλατεία μια παραλία πολλά νεοκλασικά κτίρια αλλά θα σταθώ πρώτα στην παλιά ταβέρνα του ΝΟΧ ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα μουσικοχορευτικά Κέντρα της Ελλάδας του Γιάννη Κολύβα και της γυναίκας του Δέσποινας νονού του σημερινού μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Παντελή Θαλασσινού! Θυμάμαι όσα χρόνια έμεινα σ’ αυτήν την γειτονιά που έσφιζε από την ζωντάνια των τριάντα σαράντα παιδιών της ηλικίας μου περίπου που καθημερινά παίζαμε!

Ο Ναυτικός όμιλος Χίου ήταν πάντα το σημείο και το κέντρο αναφοράς! Καθόμαστε μέχρι αργά το βράδυ και βλέπαμε τούς μεγαλύτερους αθλητές του πόλο να παίζουν με φωτισμό από δύο προβολείς και συγχρόνως ακούγαμε ακόμη και στον ύπνο μας την γλυκιά μουσική και τα τραγούδια από τις μεγαλύτερες φίρμες που έφερνε ο Γιάννης Κολύβας όπως Γιώργος Μητσάκης, Γιώργος Κατσαρός Τζον Κατσούρης, Λάουρα, Ζαφείρα Ζαϊρα, Σαπουντζάκη και πολλές ακόμη όπως ντιζέλ κ.λ.π. Η παλιά φωτογραφία με τα ψάθινα σκέπαστρα πάνω σε ξύλινες κατασκευές είναι η πρώτη, που μάλλον είναι η τελετή από την έναρξη της θεμελίωσης από τον Ασλανίδη του ανοιχτού κολυμβητήριου, ήταν και το τέλος 1967-68!

Κάθε βράδυ ειδικότερα τα καλοκαίρια όλα τα τραπέζια ήταν γεμάτα από την πλούσια Ελίτ της Χίου! Ένα βράδυ καθώς βλέπαμε πόλο όπως καθόμουν στην βορειοδυτική γωνία της πισίνας κάτω από το φως ήταν το πιο ρηχό σημείο περίπου 70 εκατοστά βλέπω ένα Μεγάλο χταπόδι μέχρι δύο κιλά κατέβηκα και το έπιασα! Και έγινε ο χαμός!

Για την ιστορία του ΝΟΧ: έτος ιδρύσεως 1930! Πόλο από το 1964 είναι στην Α’ Εθνική κατηγορία! Αρχίζω την ξενάγηση από το κτίριο την Βίλα τού Γιώργου Λιβανού σημερινό Ίδρυμα ΤΣΑΚΟΥ ! Στο πίσω μέρος όπως δείχνουν οι φωτογραφίες κάτω από το γέρμα υπήρχε τραπέζι πινγκ πονγκ όπου παίζαμε με τα παιδιά τους την Μαρία την Τζίνη καί τόν Μιχάλη! Μετά ο Αγιασμένος που ήταν ή έδρα της κωπηλασίας, το παλιό σπίτι πρώην ταβέρνα του Τάσσου έμεναν οι τρεις αδελφές Γαλατιανού, μέσα στην πλατεία ή Οικογένεια μου τέσσερα παιδιά,οι δύο αδελφές Διλβόη, ο Περικλής Δασκαλάκης τά τρία αδέλφια Ξενάκη επίσης έναντι του Μαιευτηρίου Μαλαντης και Σταμπουλος υπήρχαν και άλλα μικρότερα παιδιά!

Μετά το κτίριο του Γιώργου Ζαφειράκη δίπλα υπήρχαν σε ύψωμα δύο μονοκατοικίες όπου έμεναν τα δύο αδέλφια Κουτσουλιά ο Μιχάλης με την αδελφή του με μητέρα Γερμανίδα και τα δύο αδέλφια Περρή ο Γιάννης με την ελιά στο μάγουλο και την μεγαλύτερη αδελφή του, δίπλα το κτίριο της παλαιάς Στρατολογίας Χίου τότε Διευθυντής ήταν ο Ταγματάρχης Πεζικού Δημήτρης Μαράντης τον αναφέρω γιατί το 1969 όταν παρουσιάστηκα νεοσύλλεκτος στην Κόρινθο στο 6ο Σύνταγμα τον είχα υποδιοικητή και με βοήθησε να πάρω άδεια γάμου!

Ακριβώς δίπλα ή Βίλα Χανδρή (Γεωργαντήδικο) με τα τρία αδέλφια Γιάννης Μιχάλης και Ευγενία όπως και ο Αλέκος και Μιχάλης Ξενάκης, μετά έχουμε το ΞΕΝΙΑ ακολουθούν ακόμη δύο κενά παλαιά κτίρια και φθάνουμε στην περίφημη Βίλα τού Σταύρου Λιβανού με την μεγάλη ιστορία με τον Τσώρτσιλ με Βασιλιάδες και πολιτικούς Μαρία Κάλλας με Ωνάση και Νιάρχο τούς δύο γαμπρούς του ! Δίπλα άλλο μεγάλο νεοκλασικό ξενοδοχείο Ελληνικό Κάστρο ακολουθεί το παλιό τού Χούλη με γυριστές μαρμάρινες σκάλες και συνεχίζουμε με την τεράστια σε έκταση Βίλα Μίχαλου ! Εκεί ακριβώς στην θάλασσα έπεσε την 7η Νοεμβρίου 1994 το πολεμικό αεροσκάφος με πιλότο τον Ανθυποσμηναγό Παναγυφτόπουλο όπου και η μαρμάρινη στήλη του! Και μετά στο σταυροδρόμι τού Παρθένη ετοιμόρροπα διατηρητέα! Βέβαια υπήρχε απέναντι από το Ελληνικό Κάστρο όπου το πάρκινγκ το επίσης Εστιατόριο–Ταβέρνα Κασαπάκη που και εκεί γινόταν χοροεσπερίδες και δεξιώσεις με τον καλύτερο μάγειρα της εποχής τον χωριανό μου Γιαννακό έτσι τον αποκαλούσαμε ! Αυτά τα λίγα ιστορικά γεγονότα που έζησα ζωντανά αγνά παιδικά και ωραία με τις καλύτερες νοσταλγίες και αναμνήσεις!

 

Χίος, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.