Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου για τα οφέλη των εμβολιασμών

Αγαπητοί μας συμπολίτες,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου θα ήθελε για άλλη μια χρονιά να υπενθυμίσει σε όλες και όλους μας τα τεράστια οφέλη του εμβολιασμού στην πρόληψη των λοιμώξεων. Σε συνεργασία με το γιατρό μας φτιάχνουμε το πλάνο του εμβολιασμού που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και το οποίο βασίζεται στην ηλικία και το ιατρικό ιστορικό μας.

Τις μέρες του φθινοπώρου που διανύουμε, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει άμεσα σε όλα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας των 60 ετών, αλλά και σε μικρότερη ηλικία όταν συνυπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας και το προτείνει ο γιατρός μας.

Ταυτόχρονα με τον αντιγριπικό μπορεί να γίνει και ο εμβολιασμός για τον covid-19. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και στη χώρα μας το επικαιροποιημένο διδύναμο εμβόλιο για τον covid-19 που προβλέπεται να γίνεται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του «βασικού» εμβολιασμού για covid-19 ή τη νόσηση από κορωνοϊό σε:

  • όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • επαγγελματίες υγείας
  • διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό

Με τον γιατρό μας συζητάμε και προγραμματίζουμε και το σύνολο των εμβολίων που προβλέπεται για την ηλικία και το ιστορικό μας όπως για παράδειγμα του πνευμονιόκοκκου, του έρπητα ζωστήρα, του τετάνου, της διφθερίτιδας, κ.α.

Τα εμβόλια είναι από τα σπουδαιότερα όπλα που διαθέτει η επιστήμη για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να ισχυροποιήσουμε  το αμυντικό μας σύστημα, έτσι ώστε να περάσουμε το δυνατόν πιο ανώδυνα και με λιγότερες επιπλοκές μια σοβαρή και ενίοτε θανατηφόρα λοίμωξη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τον εμβολιασμό προάγουμε την ατομική μας υγεία, αλλά ταυτόχρονα συμβάλουμε και στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, συμμετέχοντας στο συλλογικό «τείχος ανοσίας» που προστατεύει και τον ανοσολογικά ανεπαρκή συνάνθρωπό μας από τις λοιμώξεις.

 

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.