Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου καταθέτει μερικές επιστημονικές αλήθειες για τη λειτουργία των σχολείων

Με αφορμή την απόφαση για το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων στο νησί μας και με τις εύλογες απορίες που έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη τα πραγματικά αίτια και η χρησιμότητα αυτής της απόφασης, κρίνουμε σκόπιμο να καταθέσουμε ως Ιατρικός σύλλογος Χίου μερικές επιστημονικές αλήθειες για τη λειτουργία των σχολείων.

Συμφωνούμε όλοι, ότι για την αρτιότερη εκπαιδευτική διαδικασία και την καλύτερη ψυχοκινητική εξέλιξη των μαθητών, τα σχολεία θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά και το μάθημα να γίνεται «δια ζώσης». Το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των εορτών, συνδυάστηκε με αύξηση των κρουσμάτων στο μαθητικό πληθυσμό και συνέβαλε στην αύξηση της κινητικότητας του ιού στην κοινότητα. Οι σχολικές αίθουσες, ως κλειστοί χώροι, ιδιαίτερα όταν έχουν αυξημένο συγχρωτισμό, ευνοούν την μετάδοση των αερογενών μεταδιδόμενων ιογενών λοιμώξεων όπως της covid-19.
Για να λειτουργήσουν λοιπόν τα σχολεία μας (που είναι το πρώτο ζητούμενο) με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια (που είναι το δεύτερο ζητούμενο), θα πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας τους, με βάση τα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα.

Α) Με το δεδομένο ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να συμβιώνουν για πολλές ώρες σε ένα κλειστό περιβάλλον, μείωση του ιικού φορτίου ενός αερογενώς μεταδιδόμενου ιού όπως ο SARS-CoV2, στον αέρα μιας κλειστής αίθουσας επιτυγχάνεται με τα παρακάτω μέτρα:

-Με την σωστή χρήση καλών μασκών (ffp2/KN-95) που μειώνουν κατά πολύ τη μετάδοση. Μάλιστα για να είναι εφικτό το μέτρο, το κόστος θα πρέπει να το στηρίξει ο κρατικός προϋπολογισμός.
-Με την μείωση του συγχρωτισμού στις αίθουσες μέσω της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
-Με την βελτίωση της ποιότητας του αέρα που υπάρχει στον κλειστό χώρο των αιθουσών. Με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να κρατήσεις τα παράθυρα ανοιχτά με τις τωρινές πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, θα πρέπει να επενδύσουμε άμεσα σε συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα. Υπάρχουν συσκευές που μπορούν να καθαρίσουν και μειώσουν κατά πολύ τη συγκέντρωση του ιού στον αέρα ενός κλειστού χώρου και μάλιστα με μικρό σχετικά κόστος. Η χρήση των συσκευών καθαρισμού του αέρα που προκρίνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές υγειονομικές και σχολικές μονάδες της χώρας μας.

Β) Η αύξηση της ευαισθησίας των test που γίνονται προληπτικά στον μαθητικό πληθυσμό και τους εκπαιδευτικούς, αποτελεί μέτρο κομβικής σημασίας για τον περιορισμό των κρουσμάτων.
Η πολιτεία στην πορεία της πανδημίας, απαντώντας θετικά στο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας, αύξησε κατά πολύ τον αριθμό των παρεχόμενων self test.
Δυστυχώς όμως αυτά, είτε γιατί δεν γίνονται σωστά, είτε γιατί δεν γίνονται καθόλου από κάποιους, δεν ανιχνεύουν το σύνολο των θετικών κρουσμάτων που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν.

Η βελτίωση της ευαισθησίας και της αξιοπιστίας του screening του μαθητικού και εκπαιδευτικού πληθυσμού θα μπορούσε να επιτευχθεί με rapid test που θα διενεργούσαν σχολικοί νοσηλευτές στις εγκαταστάσεις των σχολείων. Η ενίσχυση και η επέκταση του θεσμού του σχολικού νοσηλευτή, πολύτιμου και για τα άλλα προβλήματα που αφορούν στην πανδημία, αποτελεί ζητούμενο και προκρίνεται από την ιατρική κοινότητα και φυσικά και από τον Ι.Σ.Χ.

Γ) Η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς εκτός από την μείωση των κρουσμάτων στο σχολικό περιβάλλον θα συμβάλει και στον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα. Είναι χρέος της πολιτείας και των επιστημονικών φορέων η πειστική απάντηση στους φόβους και στους περιρρέοντες μύθους που κρατάνε ακόμη και σήμερα αρκετούς συμπολίτες μας ανεμβολίαστους, καθιστώντας τους έτσι επιρρεπείς στη βαριά νόσηση και στις μακροχρόνιες επιπλοκές από την covid-19.

Τα βήματα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας επιβάλλουν, πέρα από την ατομική ευθύνη του καθενός μας, την επένδυση της πολιτείας σε μέτρα που θα δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον.  Πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε, ότι το κόστος των μέτρων αυτών είναι μικρό μπροστά στο συνολικότερο οικονομικό κόστος που πληρώνουμε ως χώρα με την παράταση της πανδημίας, και κυρίως μπροστά στο κόστος των ανθρώπινων ζωών που καθημερινά χάνονται.

 

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.