Ο Μπάμπης Κοιλιάρης παρουσιάζει τα βιβλία του

 

Ο Μπάμπης Κοιλιάρης θα παρουσιάσει τα 2 καινούρια βιβλία του στο Ναυτικό Μουσείο Χίου την Τετάρτη 6/9/23 στις 7.30 μμ. “13+1 μολύβια γράφουν ιστορίες” και “17+1 μολύβια γράφουν παραμύθια”, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Στο πρώτο βιβλίο περιέχονται μυθοπλασίες που ξεκινούν πολύ πίσω στην Χιώτικη ιστορία, περίπου το 11.000 πΧ  με τους “Γάλακτους και τους Μέλαινους”, ταξιδεύουν μέσα στον τοπικό χωροχρόνο, (Ανθεστήρια – Το καρναβάλι των Ιώνων, Μικιάδες -Οι διάσημοι Χιώτες γλύπτες, Εμποριός -Η ακρόπολη με την ζωντανή κοινωνία της. κ. α.) και συλλέγουν στοιχεία για σχετική τεκμηρίωση. Περνούν από τον μεσοπόλεμο και την απελευθέρωση μέσα από την αλλοτινή ρεμπέτικη μουσική και κουλτούρα της εποχής του ’60 και φτάνουν μέχρι το 2113 σε μια Ελλάδα, με την όποια εξέλιξη φαντάζεται ο ίδιος ο συγγραφέας για την εποχή εκείνη και γράφει το μετ-αποκαλυπτικό διήγημα “Οι πρόσφυγες του Νερού”.

Τα παραμύθια του δεν είναι μόνο για μικρούς, διδάσκουν, συγκινούν, συντροφεύουν και παρουσιάζουν μια άλλη όψη της πραγματικότητας και στους μεγάλους. Η Χίος σε μια άλλη διάσταση, σε ένα παράλληλο σύμπαν που είναι “πολύ κοντά αλλά και τόσο μακριά” όπως μας λέει και στον “Αρχοντα του Κάστρου”. Ο ίδιος μεταμορφώνεται σε σαλιγκάρι για να παρατηρήσει την ζωή μέσα σένα λαχανόκηπο. Μόνο μέσα σε ένα όνειρο μπορούμε να το φανταστούμε να συμβαίνει. Ἰσως και να έγινε έτσι. Τα όνειρα είναι μια άλλη διάσταση της υποτιθέμενης πραγματικότητας που δεν απέχει πολύ από τη δική μας. Μια διάσταση, πιο σαφής και ξεκάθαρη στα μηνύματα και την ουσία της ζωής για να αποτελεί παράδειγμα. Ο Βασιλιάς της Μέσης Χίου, ο Κοντυλώπος, κρατούσε μια πλάκα κι ένα κοντύλι. Έσβηνε όσα του χρωστούσαν κι έγραφε όλα όσα έπρεπε να προσφέρει εκείνος στο λαό του. Ενώ στα νότια, ο Αγάς Καϊμακάμης τιμωρείται για τις άδικες τιμωρίες του, όταν τα μαστιχόδεντρα ξυπνούν παίρνουν εκδίκηση!!! Ο αφέντης Δοξαρας μιλά τακτικά στον φτωχό Πάνο τσοπάνο για την ύπαρξη μια παραλληλης ζωής και τελικα τον μεταμορφώνει ένα υπεραιωνόβιο αηδόνι.

Και τα δυο βιβλία έχουν ως πρόλογο και επίλογο +1 ακόμα ιστορία που αφορά τον ίδιο το συγγραφέα και την ανάγκη του να γράψει αυτά τα βιβλία.

Την εκδήλωση παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικοί, Μαρκέλλα Δημίδου και Πόπη Ποριώτη. Η τραγουδιστική ομάδα Κοφινά, “Τα Αηδόνια” θα τραγουδήσουν 4 τραγούδια του Μπάμπη Κοιλιάρη για τη Χίο και τη θάλασσα. Διαβάζουν Οι  Θεατρεργάτες Κοφιναίοι: Αγγελική Ματσάγκου, Υρώ Διλμπόη, Μαρία Βαμβούρη, Ελένη Κοντογιάννη

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.