Πάνω από 14.800 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου

Ξεπέρασαν τους 3.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που αποβιβάστηκαν σε ελληνικά νησιά το Δεκέμβρη ενώ συνολικά στα νησιά του Αιγαίου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 14.800 ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, στηρίζοντας την πολιτική που καταδικάζει χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους στην προσφυγιά και την εξαθλίωση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, από τα απέναντι τουρκικά παράλια σε 88 περιπτώσεις έφθασαν συνολικά 3.138 άτομα.

Τον ίδιο μήνα συνελήφθησαν 12 διακινητές και κατασχέθηκαν 10 σκάφη κι ένα όχημα.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβρη του 2018 τα περιστατικά διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στα οποία επιλήφθηκε το Λιμενικό ήταν 76 και οι συλλήψεις ανήλθαν σε 2.087.

Στα ελληνικά νησιά έφθασαν ακόμα 132 άτομα με βάρκες από την Τουρκία. Από την αρχή του χρόνου έως τις 20 Ιανουαρίου έχουν φτάσει σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω συνολικά 1.129 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ακόμα 446 άτομα έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα από τα χερσαία σύνορα στην πλευρά του Έβρου.

Ως τελευταίο περιστατικό στη Χίο σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμεναρχείου Χίου το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει τρία συνεχόμενα περιστατικά διάσωσης με το πρώτο να σημειώνεται στον Εμπορειό, όπου διασώθηκαν 49 πρόσφυγες και μετανάστες τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019.

Ακόμη, δύο περιστατικά με 26 και 30 πρόσφυγες και μετανάστες κλήθηκε να διασώσει το πλήρωμα του πλοίου ανοικτής θαλάσσης  του λιμεναρχείου Χίου. Οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου και στην συνέχεια στη ΒΙΑΛ, όπου είναι ο χώρος παραμονής τους. Στη Χίο μένουν συνολικά 2.346 μετανάστες.

Πρώτη χώρα προέλευσης δεν είναι πλέον η Συρία αλλά το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του προηγούμενου χρόνου, καθώς το 27,7% όσων έφτασαν ήταν Αφγανοί και το 24,4% Σύροι. Το 18% όσων ήλθαν ήταν Ιρακινοί και ακολουθούν πολλές ακόμα εθνικότητες σε μικρότερα ποσοστά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα ελληνικά νησιά βρίσκονται 14.800 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους το 37% από το Αφγανιστάν, το 16% από το Ιράκ και το 11% από τη Συρία. Το 50% του πληθυσμού αυτού είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ τα 6 στα 10 παιδιά που βρίσκονται στα νησιά είναι κάτω των 12 ετών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη / Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ), στα νησιά βρίσκονται πλέον συνολικά 14.693 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι από αυτούς συνωστίζονται στη Λέσβο (6.922) και στη Σάμο (3.966).

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.