Πάσχα 2021: Οδηγός για μετακινήσεις, εκκλησιασμό, πασχαλινό τραπέζι

 

Και το φετινό Πάσχα θα το γιορτάσουμε διαφορετικά και όχι όπως συνηθίζαμε άλλοτε, ελέω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεσή της.

Οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι αυστηροί και με την Τροχαία να επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα σε όσους προσπαθούν να μετακινηθούν χωρίς τα απαραίτητα έγραφα και αναγκάζοντάς τους σε αναστροφή.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

SMS 6 στο 13033

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ προτείνεται η χρήση self test σε όσους θα βρεθούν σε γιορτινά τραπέζια.

Πόσα άτομα σε ΙΧ και ταξί

Υπάρχει ανώτατο όριο ατόμων στα τρία άτομα, εκτός αν αφορά οικογένεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο μέγιστος αριθμός επιβατών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης είναι τα τρία άτομα, ενώ στα ταξί είναι δύο επιβάτες, εκτός του οδηγού. Συνολικά σε κάθε αυτοκίνητο θα μπορούν να βρίσκονται το πολύ μέχρι τρία άτομα, ενώ οι εξαιρέσεις που ισχύουν ακόμα αφορούν και τη μεταφορά ανήλικων παιδιών που συνοδεύονται από τους γονείς τους ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρήζουν βοήθειας.

Οι ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς έχει δώσει σαφές στίγμα για το τι θα ισχύσει στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.

Αναλυτικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπογράμμισε:

α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,

β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού,

γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπονται ως 9 άτομα στα τραπέζια αν μιλάμε για εσωτερικό χώρο και για 12 άτομα αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο».

Με διπλή μάσκα μέσα και έξω από τους ναούς

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Το ωράριο των καταστημάτων

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα.

Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:

Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00

Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00

Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά

Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.