Παίρνει ξανά ζωή το Κονάκι στα Ψαρά – Υπογράφηκε  προγραμματική σύμβαση του Δήμου με τη ΜΟΔ ΑΕ.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ψαρών “Παίρνει ξανά ζωή και θα κατέχει ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα του νησιού μας το “Κονάκι”, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου μας με τη ΜΟΔ ΑΕ, το έργο “Επισκευή, αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης του κτιρίου Κονάκι στα Ψαρά” μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η ανάληψη εκ μέρους της ΜΟΔ ΑΕ, μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας της, του ρόλου της Αναθέτουσας Αρχής, της Προϊσταμένης Αρχής και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας στην υλοποίηση του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε μία χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία “ωρίμανσης” και εξασφάλισης της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του ΥΠ.ΕΣ., με τον προϋπολογισμό να φθάνει τις 632.045 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου προβλέπονται να γίνουν εργασίες επισκευής, αποκατάστασης καθώς και διαμόρφωσης του ιστορικού κτιρίου, έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό πολυχώρο,  προσβάσιμο στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας.

Ειδικότερα όσον αφορά την επισκευή, αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης του κτιρίου Κονάκι, περιλαμβάνονται εξειδικευμένες οικοδομικές εργασίες και Η/Μ εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες βιωσιμότητας για τη χρήση αυτή και το προστατεύουν από τις ιδιαίτερα δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, που οφείλονται στην άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα. Γίνεται πλήρης αντικατάσταση των κατεστραμμένων Η/Μ δικτύων, εξασφαλίζεται κλιματισμός και αερισμός του κτιρίου και δημιουργούνται εγκαταστάσεις για πρόσβαση ΑΜΕΑ.

“Διατηρούμε ζωντανή την ιστορία του νησιού μας και αξιοποιούμε κάθε στοιχείο του ηρωικού τόπου μας καθώς το ιστορικό και εμβληματικό αυτό κτίριο, με τα μοναδικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, κουβαλάει μεγάλη ιστορία και αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Το κτίριο αυτό είναι από τα λίγα εναπομείναντα και είχε μείνει για πολλά χρόνια αναξιοποίητο”, δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος.

Σημειώνεται ότι το “Κονάκι” χτίστηκε το 1810 από το Ναύαρχο των Ψαρών Νικολή Αποστόλη και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν ναυτικό επιμελητήριο (ΟΙΚΟΣ ΙΣΤΙΟΦΟΡΩΝ).

Μετά την καταστροφή του 1824 και μέχρι την απελευθέρωση του 1912 χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους σαν διοικητήριο (ΚΟΝΑΚΙ). Από τότε και μέχρι το 1928 στέγασε το Δημοτικό Σχολείο των Ψαρών και για το λόγο αυτό οι συμπατριώτες μας μέχρι σήμερα αναφέρουν το κτίριο ως «ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ».”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.