Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτή

Το Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλο το Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας και σε όλο το Μαιευτικό προσωπικό με αφορμή την 5η Μαΐου που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα εορτασμού της Μαίας και του Μαιευτή.

Η 12η Μαΐου θα μπορούσε να ήταν μια χαρούμενη γιορτή, ωστόσο άλλη μία επέτειο  βρίσκει το Νοσηλευτικό κλάδο,  να στενάζει  κάτω από έναν πρωτοφανή εργασιακό ζυγό.

Δύο μήνες πανδημίας και η επόμενη μέρα για τους Υγειονομικούς είναι ακριβώς από εκεί που ξεκίνησε. Η 12η Μάη βρίσκει το νοσηλευτικό προσωπικό κατάκοπο και με τσακισμένα δικαιώματα, αφού οι προσλήψεις που έγιναν ήταν ελάχιστες και αυτές με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Τα παράνομα εξαντλητικά και ευτελώς κοστολογημένα ωράρια, διαδέχονται το ένα τ’ άλλο.  Η κόπωση του γερασμένου πλέον ΕΣΥ επιτείνεται με την αύξηση των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις βαθμίδες του νοσηλευτικού προσωπικού.  Η δε, ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δε βγάζει άχνα για την αυτονόητη άμεση και χωρίς όρους ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ.  Μας «βομβαρδίζουν»  με πλήθος τηλεοπτικών προκηρύξεων, που δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Στρέφουν την υγεία προς την ιδιωτικοποίηση  και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .

Για τους  Έλληνες Νοσηλευτές η 12η του Μάη δεν είναι  και δεν θα γίνει ποτέ γιορτή.   Ήταν, είναι και θα είναι μέρα τιμής και αγώνων.

Γιατί οι νοσηλευτές, παρόλο που αποτελούν την καρδιά του συστήματος υγείας της χώρας μας, βρίσκονται θεσμικά, νομοθετικά και εκπαιδευτικά παραγκωνισμένοι και απαξιωμένοι από την εκάστοτε πολιτεία διαχρονικά. 

Γιατί οι νοσηλευτές εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, σε ένα σύστημα υγείας με σοβαρά προβλήματα στελέχωσης (40% κενές οργανικές θέσεις,  στις 223 θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό του Νοσοκομείου μας υπηρετούν 130 άτομα).

Γιατί οι έλληνες νοσηλευτές κατέχουν την τελευταία θέση στους δείκτες στελέχωσης τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ με μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερος.
Γιατί σήμερα  περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας της χώρας, με έμφαση στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των νοσηλευτών, είναι αναγκαίος και επιτακτικός για την βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων  υπηρεσιών.

Γιατί πρέπει επιτέλους  ο νοσηλευτής να αποκτήσει  ξεκάθαρο και διακριτό επαγγελματικό και επιστημονικό  ρόλο, στο χώρο της Υγείας.  Ισότιμος συνεργάτης στη χάραξη στρατηγικών και πολιτικών Υγείας.

Το Νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου της Χίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα, ώστε οι πολίτες του Νομού μας να αισθάνονται ασφαλείς, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες εργασίας που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Η 12η του Μάη δεν γιορτάζεται με λόγια και ευχολόγια, τιμάται με έργα, με δράση, με επαγρύπνηση και αγώνες:

Απαιτούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, όχι στην κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
  • Να πραγματοποιούνται τεστ του COVID-19 περιοδικά σε όλους τους υγειονομικούς και υποχρεωτικά σε όλους του ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο Νοσοκομείο.
  • Διαρκεί υποχρεωτική επιμόρφωση-παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ευθύνη του Δημόσιου συστήματος Παιδείας και Υγείας.
  • Δημιουργία Ενιαίο Νοσηλευτικού Κλάδο ,όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι Επαγγελματικές Κατηγορίες Νοσηλευτών (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ) με σαφώς διακριτά επαγγελματικά, βαθμολογικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.