Παγχιακός Σύλλογος Α.μεΑ.: Μέτρα Προστασίας για Α.μεΑ. από τις συνέπειες εμφάνισης του κορωνοϊού

Ο Παγχιακός Σύλλογος Α.μεΑ. ενημερώνει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους ότι τέθηκε σε ισχύ, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του. Η απόφαση εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου και μ’ αυτήν ρυθμίζονται θέματα που έχουν προκύψει από την πανδημία και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όσον αφορά τα Άτομα με Αναπηρία, στο άρθρο 6 της Π.Ν.Π., προβλέπεται η αναβολή συνεδριάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. και η παράταση των παροχών λόγω αναπηρίας μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Επίσης προβλέπονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις όσον αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς Α.μεΑ., ειδικά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αφού μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας, χωρίς όριο ηλικίας του παιδιού και ανεξάρτητα με το είδος της δομής, όπου είναι ωφελούμενο (π.χ. ΚΔΑΠμεΑ, Μικτά Κέντρα Διημέρευσης κ.λπ.). Δυστυχώς οι ρυθμίσεις δεν ισχύουν ανάλογα και για γονείς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, ενώ αφήνει εκτός ρύθμισης και τις περιπτώσεις των γονέων με αναπηρία που δεν λαμβάνουν επίδομα ΟΠΕΚΑ (που είναι πολλοί), καθώς και τους κηδεμόνες Α.μεΑ. και τους συζύγους, οι οποίοι επίσης επιβαρύνονται.

Όπως επισημαίνει, εξάλλου, σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό η ΕΣΑμεΑ, η  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν περιλαμβάνει καμία διάταξη προστασίας, όπως παροχή ειδικής άδειας από την εργασία τους, σε εργαζομένους με αναπηρία και χρόνια πάθηση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι καρκινοπαθείς, άτομα σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαιρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, με ΣΚΠ, κλπ., πρέπει να βρίσκονται στις δουλειές τους, σε νοσοκομεία, αεροδρόμια ή όπου εργάζεται ο καθένας και η καθεμιά, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Γι’ αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων πρέπει να προβλεφθεί ρύθμιση για απομάκρυνση από τις θέσεις εργασίας τους ή ακόμη και αποχή και παραμονή κατ’ οίκον, χωρίς να χρεώνονται άδεια και χωρίς μείωση των αποδοχών τους, ανεξαρτήτως πιστοποίησης και εφόσον έχουν ιατρικό φάκελο που το αποδεικνύει.

Τέλος, η ΕΣΑμεΑ ζητά οι 3μηνες συνταγές των χρονίως πασχόντων να μπορούν να εκτελεστούν όλες μαζί μία φορά στα φαρμακεία, ώστε περιοριστούν οι μετακινήσεις των ατόμων αυτών.

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στο περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει δημοσιευτεί ή να επικοινωνούν με το γραφείο του Παγχιακού Συλλόγου Α.μεΑ., τηλ. 22710 24194.

Σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές με νεότερη εγκύκλιο που θα εκδοθεί (αναμένεται) ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ θα ενημερώσει σχετικά τους ενδιαφερόμενους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.