Πανελλήνιες 2020: Για την ανάγνωση βιβλίων το θέμα της Έκθεσης στη Νεοελληνική Γλώσσα

Στις 10 π.μ. ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας τα θέματα στο πρώτο μάθημα των Πανελληνίων 2020, τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Φέτος στις Πανελλήνιες οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εξεταστούν είτε με το παλαιό είτε με το νέο σύστημα. Η διαφορά είναι ότι με το νέο σύστημα δεν εξετάζονται οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών στα Λατινικά, αλλά στην Κοινωνιολογία, και παράλληλα δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων. Ειδικά στη Νεοελληνική Γλώσσα, δε, η Έκθεση με το νέο σύστημα βαθμολογείται με 30 μονάδες, ενώ με το παλαιό σύστημα βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Οι μαθητές κλήθηκαν, όσον αφορά στο θέμα της Έκθεσης, να γράψουν ένα κείμενο 300-350 λέξεων για την ανάγνωση βιβλίων. «Ποια είναι η σχέση σας με την ανάγνωση βιβλίων και ποιος ο ρόλος της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου; Με αφόρμηση τα Κείμενα 1 και 2 αποφασίζετε να καταθέσετε την προσωπική σας εμπειρία στο ιστολόγιο του σχολείου σας. Να δικαιολογήσετε την όποια επιλογή σας», ήταν η ερώτηση που τέθηκε για ανάπτυξη από τους υποψηφίους των Πανελληνίων.

Όσον αφορά στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με βάση το νέο σύστημα εξέτασης, τα κείμενα που δόθηκαν στους μαθητές ήταν κείμενα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, του Κώστα Τσιρόπουλου και ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου.

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης είναι συγγραφέας και το κείμενο δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο Τύπο (διασκευή).
Ο Κώστας Ε. Τσιρόπουλος (1930-2017) ήταν συγγραφέας, μεταφραστής και εκδότης. Το κείμενο «Γράφειν» ανήκει στη συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003).
Ο Τίτος Πατρίκιος είναι ποιητής και το ποίημα που επιλέχθηκε αντλήθηκε από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012).

Στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους εξεταζόμενους με τα παλαιό σύστημα, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν με βάση ένα άρθρο του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη που είχε δημοσιευθεί στο «Βήμα» και είχε θέμα την ανάγνωση.

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιείται στο σχολείο σας, εκφωνείτε ομιλία στην οποία εκθέτετε τεκμηριωμένα τις απόψεις σας σχετικά με: α. τη συμβολή του βιβλίου στη συγκρότηση της προσωπικότητας των νέων και β. τις δράσεις, εντός και εκτός σχολείου, που θεωρείτε ότι θα τους βοηθήσουν να εμπλακούν ενεργά στην αναγνωστική εμπειρία», ήταν το θέμα στην Έκθεση για τους εξεταζόμενους με το παλαιό σύστημα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.