Πανηγυρίζει ο Τσακαλώτος που βγήκαμε στις αγορές… έστω με τσουχτερό επιτόκιο

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, επιβεβαιώνοντας ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας έκδοσης, έκλεισε με επιτόκιο 3,45% και απόδοση 3,6%, από την οποία προσελκύστηκαν προσφορές άνω των 10 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δις. ευρώ.

Μίλησε στο Κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Μάλιστα ο κ.Τσακαλώτος απευθύνθηκε με ειρωνικό τρόπο στην Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως λυπάται που βρίσκεται μόνο ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δίπλα στον Μάκη Βορίδη για να του κράτα το χέρι σε αυτή τη δυσάρεστη για την αξιωματική αντιπολίτευση είδηση που θα ακούσει και πρόσθεσε «Είχα προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι καλό είναι και η Νέα Δημοκρατία και η υπόλοιπη αντιπολίτευση να μην βάλει όλα τα αυγά της στο καλάθι πως δεν θα βγούμε στις αγορές. Είχε αποτύχει η στρατηγική ότι δεν θα βγούμε από το μνημόνιο και θα μειωθούν οι συντάξεις και τους είχα πει να μην κάνουν το λάθος για δεύτερη φορά. Έκλεισε η επιτυχημένη μας έκδοση, βγάλαμε από τις αγορές ενα πενταετές ομόλογο 2,5 δις με επιτόκιο 3,6 % και κουπόνι κάτω από το 3,5 . Αυτά τα 2,5 δις είναι το 36% από την συνολική μας απαίτηση για το 2019 καθώς 7 δισεκατομμύρια είναι το συνολικό μας σχέδιο για το 2019».

Ο υπουργός οικονομικών σχολιάζοντας την συμμετοχή και την ποιότητα των επενδυτών ανέφερε ότι η Ελλάδα πια αλλάζει κατηγορία. «Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η συμμετοχή των επενδυτών, αρχίζει μια σημαντικότατη μεταστροφή σε κανονικούς επενδυτές θα δείτε από αυτή την έκδοση ότι η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία.»

Μέσω τη εξόδου, η κυβέρνηση επιχειρεί:

  • Να επιβεβαιώσει ότι η οικονομία έχει επιστρέψει στην κανονικότητα μετά το τέλος του Μνημονίου.
  • Να προσελκύσει ξένους επενδυτές, προβάλλοντας την εικόνα μις οικονομίας σε ανάκαμψη που χαίρει της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών,
  • Να ενισχύσει το προεκλογικό αφήγημά της περί επιστροφής στην κανονικότητα και δίκαιης ανάπτυξης

Πρόκειται δηλαδή για μια κίνηση υψηλού οικονομικού και πολιτικού συμβολισμού.

Να δούμε βέβαια πώς θα αντιδράσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι χρηματαγορές…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.