Παράσταση διαμαρτυρίας για την άμεση μεταστέγαση του ειδικού νηπιαγωγείου και ειδικού δημοτικού σχολείου

 

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και ώρα 09:00 στο ΚΕΦΙΑΠ, στο Λατόμι  τα μέλη  και οι φορείς της  Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Β. Αιγαίου ζητώντας την άμεση μεταστέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του Ειδικού δημοτικού σχολείου Χίου.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Τα δύο σχολεία μαζί με το ΕΕΕΕΚ, στεγάζονται στο κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ, πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ από το 2008 και το 2002 αντίστοιχα. Το Ειδ. Νηπ/γείο και το Ε.Δ. Σχολείο βρίσκονται στον 2ο όροφο, αυλίζονται στο μπαλκόνι και είναι στριμωγμένα σε ακατάλληλες και μη λειτουργικές τάξεις 34 παιδιά με σοβαρή αναπηρία και 20 εκπαιδευτικοί.

Ο Δήμος Χίου που είναι αρμόδιος για την κτιριακή υποδομή των σχολείων της Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, παρότι στα λόγια, αναγνωρίζει το πρόβλημα, αδυνατεί να δώσει λύση για την άμεση μεταστέγασή τους. Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Ζητάμε άμεσα να παρθούν μέτρα σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για πάνω από δέκα χρόνια. Ζητάμε ένα σχολείο ασφαλές, ανταποκρινόμενο στα πρότυπα της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία. Ζητάμε ένα σχολείο που να διασφαλίζει τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Προτάσσουμε το υπαρκτό πρόβλημα της ανάγκης για άμεση μεταστέγαση των σχολείων, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την ομαλή και πλήρη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ, αναβαθμίζοντάς το, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, προκειμένου να εξυπηρετήσει επιτέλους τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, που είναι η υποστήριξη και αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία του νομού μας.

Με το νόμο 4025/2011 τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ (Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες)  εντάχθηκαν στο ΕΣΥ και μετονομάστηκαν σε ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Σύμφωνα με το άρθρο 9Β

«Σκοπός των Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εσωτερικούς ή εξωτερικούς οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα. Η πρώιμη διάγνωση, αξιολόγηση και θεραπεία αποκατάστασης,  η ψυχολογική, κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη, η ενημέρωση των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, η προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση των Ατόμων με Αναπηρίες, η λειτουργική τους αποκατάσταση, η υποστήριξη για ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, η συνεργασία με τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο, για το συντονισμό της δράσης τους.

Ωστόσο, καθώς σε όλα τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της Ελλάδας κατά την μετατροπή τους σε ΚΕΦΙΑΠ υπηρετούσαν περίπου τέσσερεις με οκτώ υπάλληλοι, όσοι και στην Χίο, τώρα υπηρετούν μόνο τέσσερεις, αφού οι μετακινήσεις του προσωπικού  ουδέποτε αναπληρώθηκαν.

Επιπλέον, να τονίσουμε ότι ο όρος φυσική ιατρική αποκατάσταση προϋποθέτει από μόνος του την ύπαρξη φυσιάτρου, που φυσικά δεν υπάρχει στο νοσοκομείο Χίου.

Η ΠΟΑμεΑΒΑ και οι Φορείς – μέλη της απαιτούν την άμεση μεταστέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου & Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χίου, που έπρεπε να έχει γίνει ΧΤΕΣ, το συντομότερο δυνατόν και πριν προκύψει κάποιο δυσάρεστο γεγονός. Επιφυλασσόμαστε δε να προβούμε σε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, κατά παντός υπευθύνου!

Διεκδικούμε την άμεση αναβάθμιση του ΚΕΦΙΑΠ, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και αποκατάσταση των χώρων, από την χρήση των δομών που φιλοξενούνται, κατά την αποχώρησή τους.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα αιτήματά μας.

Τα άτομα με Αναπηρία, οι οικογένειες, οι φίλοι και οι υποστηρικτές μας, να συμπορευτούν μαζί μας και να έρθουν την Δευτέρα 5 Δεκέμβρη στο ΚΕΦΙΑΠ, στο Λατόμι και ώρα 9,00 το πρωί.

Η Ανοχή και η Υπομονή μας έχουν τελειώσει!!», καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Β. Αιγαίου .

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.