Παρουσίαση δράσεων από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνο για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Σφαγής της Χίου 1822

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Καμπούρη, της κας Τσιροπινά, Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χίου και της κας Φύλλα εκ μέρους της Χορωδίας Χίου, ανακοίνωσε σήμερα τις επετειακές εκδηλώσεις για την Επίσημη Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου του 1822 που θα γίνουν σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Φάρος».

Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον ιστορικό Ανάβατο, το χωριό που εγκαταλείφθηκε μετά τις φοβερές Σφαγές του 1822.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 όπου θα προβληθούν στα σχολεία τα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου α) «ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ», β) «ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ». Παράλληλα θα διεξαχθεί μαθητικός διαγωνισμός σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χίου όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών και Ειδικών Σχολείων καλούνται να μιλήσουν με τις φωνές των θυμάτων των Σφαγών της Χίου, δημιουργώντας ένα βίντεο με τη φωνή τους εμπνεόμενοι από συγκεκριμένες προφορικές μαρτυρίες του τότε και του τώρα. Θα δημιουργήσουν με τη δική τους εικαστική αφήγηση μεικτές τεχνικές ζωγραφικής, κολάζ ή φωτογραφίες. Στο τέλος του διαγωνισμού, θα δοθούν βραβεία και αναμνηστικά.

Κορύφωση των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η Κυριακή 16 Μαΐου 2021, που θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης, Ιερά Δοξολογία, μνημόσυνο, Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων, επετειακές ομιλίες, τραγούδια και άλλα, που θα αναφέρονται στα τότε γεγονότα.

Τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του COVID-19.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνο: «στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου είναι να μεταλαμπαδεύσει την ιστορία των Σφαγών του 1822 που στιγμάτισε το νησί της Χίου στη νέα γενιά, γιατί ο λαός που ξεχνά την ιστορία του και το παρελθόν του δεν έχει μέλλον».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.