Παρουσίαση δράσεων του Λιμεναρχείου Χίου για το 2022

 

Την  Παρασκευή  27 Ιανουαρίου 2023 έγινε από τον κεντρικό Λιμενάρχη Χίου, κο Παντελή Βατούση και από πλειάδα στελεχών της Υπηρεσίας, η παρουσίαση του έργου που έχει επιτελέσει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στην  περιοχή ευθύνης της Χίου για το έτος 2022.

Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη Χίου, η παρουσίαση είχε σκοπό να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό το εύρος αλλά και το πλήθος των αρμοδιοτήτων που έχει η Υπηρεσία που προΐσταται, πέραν βέβαια της φυλάξεως των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κος Βατούσης επεσήμανε το πνεύμα της προσφοράς που διακατέχει κάθε γυναίκα και άνδρα που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα αλλά και συνολικά σαν Υπηρεσία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: « … το Λιμενικό στην Χίο έχει μία κουλτούρα προσφοράς και εξυπηρέτησης προς όλους αλλά κυρίως προς τους ναυτικούς μας τους οποίους εξυπηρετούμε από την αρχή της ναυτικής ζωής τους μέχρι και την συνταξιοδότησή τους.

Ό,τι ώρα έρθουν θα εξυπηρετηθούν. Και στις 3.00 μ.μ. να έρθουν υπάρχει κάποιος που θα τους εξυπηρετήσει.

Στην  Χίο υπάρχουν πάνω από 3.000 ναυτικά φυλλάδια και τα καινούργια που εκδίδονται είναι σε σταθερή βάση περίπου 200 κάθε χρόνο.

Πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία είναι η υποστήριξη των περίπου 500 ποντοπόρων πλοίων που περνούν από την Χίο και παίρνουν προμήθειες ή αλλάζουν πληρώματα.

Η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας γίνεται επί της οριογραμμής όπου  καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα Εθνικά αλλά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Αρκετές φορές έχουμε  αντιμετωπίσει  την προσπάθεια παράνομης εισδοχής ανθρώπων αλλά και αλιευτικών σκαφών τρίτης Χώρας στα χωρικά μας ύδατα, και το κάνουμε πάντοτε με αποφασιστικότητα.

Παρακαλούμε  πολύ όταν κάποιος πολίτης παρατηρήσει κάποια δραστηριότητα που πρέπει να αναφερθεί στην Υπηρεσία ώστε να επέμβει άμεσα, να τηλεφωνεί στον αριθμό 108.

Το 2022 είχαμε αυξημένο αριθμό  αφίξεων  και αναχωρήσεων προς και από το λιμάνι της Χίου, αύξηση των συλλήψεων  για υποθέσεις ναρκωτικών αλλά και ποσοτήτων ουσιών που δεσμεύτηκαν  ενώ οι ροές των μεταναστών προς την Χίο ήταν οι λιγότερες, για μια ακόμη χρονιά, σε σύγκριση με τα γειτονικά νησιά.

Το 2022 ξεκίνησαν τα δρομολόγια από και  προς Τσεσμέ μετά από δύο χρόνια πανδημίας ενώ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Λιμένα της Χίου ήταν οι ενδεδειγμένες για την καλύτερη δυνατή διευκόλυνση οχημάτων και πεζών. »

Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν από τα στελέχη αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για τις επιμέρους δραστηριότητες του Λιμενικού Σώματος στην Χίο για το 2022.

Ξεχωρίσαμε τα παρακάτω:

  • Έγιναν 2 συλλήψεις διακινητών  ανθρώπων και 24 για υποθέσεις εξαρτησιογόνων ουσιών
  • Από τον Τσεσμέ αφίχθηκαν 108.086 επιβάτες, 4410 φορτηγά, 2697 ΙΧ και 438 δίκυκλα
  • Από λιμάνια του εσωτερικού αφίχθησαν 205 επιβάτες, 9.962 φορτηγά, 5.799 δίκυκλα και  21778  ΙΧ
  • 21 ποντοπόρα πλοία είναι υπό το Νηολόγιο Χίου
  • Έγιναν 3 συνδρομές σε κινδυνεύοντα πλοία
  • Έγιναν 2878 απόπλοι και κατάπλοι πλοίων πάντως είδους
  • Έγιναν 1923  τροχονομικοί έλεγχοι
  • Αριθμός τροχαίων ατυχημάτων με τραυματισμό 8 και με υλικές ζημιές 10

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.