Ποιοι Έλληνες και πώς μπορούν να ψηφίσουν από το Εξωτερικό

 

 

Τι ισχύει με το νέο εκλογικό νόμο για τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού;

α. Η ψήφος του Έλληνα του εξωτερικού μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

β. Τα κόμματα θα μπορούν να επιλέγουν έως 3 υποψηφίους από το εξωτερικό στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας και να τοποθετήσουν τουλάχιστον έναν σε μια από τις 3 πρώτες θέσεις του Ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού επιλέγουν το Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

Ποιοί μπορούν να συμμετέχουν σε εθνικές εκλογές από το εξωτερικό; Ποιά είναι τα κριτήρια;

Όσοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν διαμείνει δύο έτη στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) το 2021 ή το 2020.

Λεπτομέρειες για το πώς αποδεικνύεται η διαμονή σου στην Ελλάδα παρακάτω:

Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:
α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής
γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή
Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον:
-δεν έχεις συμπληρώσει 30 έτη ζωής και
– έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής σου α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (2020 ή 2021).  

Πώς διεξάγονται οι εκλογές από το εξωτερικό και τι απαιτείται για τη συγκρότηση εκλογικού τμήματος;

Οι εκλογές διεξάγονται με την αυτοπρόσωπη παρουσία σου σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων ή άλλους κατάλληλους χώρους, ενώ ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί ένα εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

Tι πρέπει να κάνω για να μπορώ να ψηφίσω από το εξωτερικό στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Πρέπει να κάνεις ηλεκτρονική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα εδώ , ενώ οδηγίες για την εγγραφή σου θα βρείς παρακάτω. Αναλυτικό οδηγό θα βρεις εδώ .

Ποιά η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές;

Ο σημερινός νόμος αποτελεί αποτέλεσμα συμβιβασμού με τα υπόλοιπα κόμματα καθώς απαιτούνται 200 βουλευτές για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που αφορά την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού. Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα, χωρίς καμία επιπλέον προϋπόθεση.

Ο/Η κάτοικος του Εξωτερικού μπαίνει στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr με τους κωδικούς της ΑΑΔΕ (που χρησιμοποιεί για την σύνδεση στο TaxisNet) και πιστοποιείται ως χρήστης.

Αναζητεί την εγγραφή του στο βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση.

Συμπληρώνει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του στο Εξωτερικό, το τηλέφωνο επικοινωνίας και την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Στη συνέχεια, επιλέγει την χώρα και πόλη όπου επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Αναρτά ηλεκτρονικά τα αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων του νόμου, δηλαδή δημόσια έγγραφα (σπουδών, αποδεικτικό στρατολογίας κ.α.) που αποδεικνύουν την διαμονή του στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια καθώς και τη φορολογική του δήλωση. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αναρτήσει τα ανάλογα έγγραφα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί, μέσα από την πλατφόρμα, να εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους.

Βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησης του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτησή του στην πλατφόρμα αντικαθιστά την υπεύθυνη δήλωση και επιλέγει την οριστική υποβολή της αίτησης.

Με την οριστικοποίηση της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Εξωτερικού για χρονικό διάστημα οκτώ ετών.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης θα υπάρχει ενημέρωση και θα δίνεται το δικαίωμα για προσφυγή ή και διευκρινήσεις.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.