Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο «στόχαστρο» για τα POS

Διευρύνεται η λίστα των επαγγελματικών κλάδων στους οποίους είναι υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών με πλαστικό χρήμα και η εγκατάσταση POS.

Η έκδοση της σχετικής απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας αναμένεται εντός των ημερών, ενώ όσοι έχουν ήδη υποχρέωση εγκατάστασης POS θα πρέπει έως τις 15 Ιανουαρίου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη νέα λίστα με τα επαγγέλματα τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν POS περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Προσχολικής εκπαίδευσης, επισκευής και συντήρησης σκαφών, ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας, επισκευής ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης.

Μετά την έκδοση της απόφασης, θα δίνεται προθεσμία συμμόρφωσης τριών μηνών, ενώ ειδικά για όσους προβούν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών προ της παρέλευσης της τρίμηνης προθεσμίας οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης. Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Όσον αφορά στον επαγγελματικό λογαριασμό, υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιανουαρίου 2019 λήγει η παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι μέσα στις επόμενες 11 ημέρες οι υπόχρεοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν στο Taxisnet τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα διενεργούνται, όπως προβλέπει ο νόμος, οι συναλλαγές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ειδικότερα:

– Οι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι σε POS και δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας.

– Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

– Για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

πηγή euro2day.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.