Ποιος θα αντέξει το μαρτύριο των κλειστών καταστημάτων εστίασης;

 

Ποιος θα αντέξει το μαρτύριο των κλειστών καταστημάτων εστίασης;

 

Ποιος θα αντέξει το μαρτύριο των κλειστών επιχειρήσεων και όταν μιλάμε για κλειστές επιχειρήσεις εννοούμε τα καταστήματα εστίασης;

Έρχονται λουκέτα στο χώρο της καφεστίασης ή αλλάζουν χέρια οι διευθύνσεις των καταστημάτων, αφού εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις εδώ και μήνες, ενώ τα χρέη και οι λογαριασμοί φτάνουν στα ύψη. Το πως άντεξαν ή συνεχίζουν να αντέχουν ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι αξιοσημείωτο.

Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη απόφαση της κυβέρνησης, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο χώρο των επιχειρήσεων εστίασης και ειδικότερα τα νέα μέτρα για τους πιεσμένους ιδιοκτήτες και υπαλλήλους των κλειστών καταστημάτων, που ζουν εδώ και μήνες το μαρτύριο της σταγόνας.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης προσπαθούν μήνα μήνα να τα βγάλουν πέρα, κάνοντας υπομονή και έχοντας την ελπίδα, ότι σύντομα θα ανοίξουν. Μάταια όμως, αφού κάθε νέα απόφαση της κυβέρνησης δεν τους συμπεριλαμβάνει και χάνουν ξανά την γη κάτω από τα πόδια τους.

Σε ένα νησί όπως η Χίος, των 50.000 κατοίκων, υπάρχει σοβαρός προβληματισμός στον κόσμο της αγοράς και ιδίως στις επιχειρήσεις της εστίασης και των κλάδων, στους οποίους μπαίνει λουκέτο, καθώς μιλούν για καταστροφή και ανεπανόρθωτες ζημιές που θα οδηγήσουν σε οικονομικό θάνατο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Απόφαση που είναι θανατηφόρο χτύπημα κάτω από την μέση, στις επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού. Είναι βέβαιο το τι θα προκύψει. Η κυβέρνηση προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά, όχι μόνο στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά στο σύνολο της εθνικής μας οικονομίας, καθώς είναι μαθηματικά διασταυρωμένο ότι έχει πληγεί σχεδόν το σύνολο της ελληνικής αγοράς.

Τι γίνεται με το εμπόριο τροφίμων και ποτών; Που είναι οι πελάτες τους; Ποια καταστήματα αθλητικών ειδών, ένδυσης και υπόδησης, θα παραμείνουν ανοικτά;

Ρουλέτα παίζεται στο εμπόριο και συνεχώς η μπίλια γυρίζει. Κάποιους θα τους ταπεινώσει, κάποιους θα τους καταστρέψει, διότι η ρουλέτα δεν έχει επιστροφή. Ποιος επέλεξε αυτόν τον δρόμο; Ο καταστηματάρχης, ο έμπορος ή εσύ κράτος που κάποιοι σε παίζουν στην ρουλέτα καταστρέφοντας την οικονομία, μια οικονομία που στηρίζεται σε όλους εμάς, στο εργατικό δυναμικό;

Ορισμένα καφέ της οδού Λεωφόρου Αιγαίου ετοιμάζουν λουκέτα. Σε άλλα πάλι θα αλλάξουν χέρια οι διευθύνσεις και άλλα ετοιμάζουν πωλητήρια. Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό ένα νησί, μία Χίο διαφορετική. Κύριοι της κυβέρνησης, εσείς διαλέξατε την καταστροφή του τόπου μας και του επιχειρηματία. Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Έρχονται και εξώσεις.

Καθοριστικό ρόλο επίσης που σαφέστατα οδηγεί στο κλείσιμο των καταστημάτων, ειδικά στην περιοχή της Προκυμαίας είναι τα υψηλά δυσβάσταχτα ενοίκια που σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10 έως 15.000 ευρώ. Με μηδενικό τζίρο είναι αδύνατον κάποιος να συνεχίζει να πληρώνει έστω και το 60% ενός τέτοιου ενοικίου για πολλούς μήνες και μία μετεγκατάσταση σε άλλο ακίνητο είναι ασύμφορη, καθώς θα κοστίσει, όσο όλα τα ενοίκια ενός έτους.

Πρέπει να μπει γρήγορα ένα τέλος σε όλο αυτό το μαρτύριο, πριν φτάσουμε στην θέση να θρηνήσουμε θύματα και στο νησί μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το ζήτημα είναι ότι ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ποια είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο… Την πραγματική εικόνα θα τη δούμε όταν επιστρέψουμε όλοι σε κανονικές συνθήκες.

 

Του Παντελή Κυδώνη

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.