Προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αναθέσει σε ιδιώτη τον εσωτερικό έλεγχο του Δήμου για το 2022

Με ανακοίνωσή τους τα μέλη  του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου, καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για την προκλητική και απαράδεκτη όπως την χαρακτηρίζουν απόφασή της να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τον εσωτερικό έλεγχο για το έτος 2022 του Δήμου Χίου,

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου με αφορμή  την επιστολή που διανεμήθηκε σε Δ/νσεις και Τμήματα του Δήμου Χίου όπου ζητείται η συνεργασία του προσωπικού με ιδιώτη  σύμβουλο σε θέματα εσωτερικού ελέγχου καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή για την προκλητική και απαράδεκτη Απόφασή της να αναθέσει σε Ιδιωτική Εταιρεία τον εσωτερικό έλεγχο για το έτος 2022 του Δήμου Χίου.

Η απόφαση του αυτή εγείρει πολλά ερωτήματα, υπονομεύει τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου Χίου και δημιουργεί προηγούμενο ανάθεσης σε ιδιώτες αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών του Δήμου.

Ο κ. Δήμαρχος, προχώρησε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και έδωσε σε Ιδιωτική Εταιρεία τις ανεξάρτητες υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου. Επιβάρυνε δηλαδή τους Δημότες επιλέγοντας Ιδιωτική Εταιρεία, προφανώς της αρεσκείας του, αφού ούτε καν τα προσχήματα του διαγωνισμού δεν κράτησε.

Το πιο μεμπτό ωστόσο είναι, πώς η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να προχωρήσει στην στελέχωση της νεοσυσταθείσας μονάδας εσωτερικού ελέγχου και να διενεργήσει αυτή τον έλεγχο του Δήμου Χίου χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις και περίεργες μεθοδεύσεις. Έτσι, το Δημόσιο θα ασκούσε τον έλεγχο του Δημοσίου και όχι «διορισμένος» ιδιώτης από τον Δήμαρχο με τους Δημότες να πληρώνουν το… μάρμαρο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ: Ν.Χίου είναι υπέρ της διαφάνειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί παρά να διαφωνεί κάθετα όμως, με πρακτικές που θέλουν ιδιώτες να μπαίνουν από το «παράθυρο» και να αντικαθιστούν υπηρεσίες και θεσμούς. Αλήθεια, πόσο αντικειμενικός και διάφανος μπορεί να είναι ένας εσωτερικός έλεγχος από έναν ιδιώτη που επελέγη με απευθείας ανάθεση και πληρώθηκε, επί της ουσίας από τον ελεγχόμενο, για να τον κάνει; Ο έλεγχος των φορέων του Δημοσίου μπορεί να γίνεται από το Δημόσιο και μόνο. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να ανακαλέσει την Απόφασή της για την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη του εσωτερικού ελέγχου του Δήμου Χίου και να στελεχώσει άμεσα το Τμήμα Εσωτερικού ελέγχου.   Κανείς εργαζόμενος να μην συνεργαστεί με τον ιδιώτη εργολάβο παρά μόνο με την-τον συνάδελφο που θα στελεχώσει το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου του Δήμου Χίου!”, καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.