Προσωπικό Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου και επίσημες εκδηλώσεις.. Κεφάλαιο 5ο! Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980

Νο 28.. Όλα στο φως ! Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή …..


 

Μετά το τεράστιο διαδικτυακό ενδιαφέρον για το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από έντυπο του προσωπικού του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου που παρουσιάζεται στα ιατρικά Γεγονότα που μου έδωσαν τα παιδιά του Πέτρου Μουλάκη ο Γιάννης και ο Θέμης και για μια ακόμη φορά τους Ευχαριστώ….Θα αναφερθώ σήμερα σε ονόματα των φωτογραφιών που γνωρίζω και σε ορισμένα διαχρονικά ιστορικά στοιχεία από προσωπικά ακούσματα της περιόδου που βρέθηκα μέσα στο χώρο της Υγείας!

Στην παραπάνω φώωτογραφία είναι: Αντώνης Κσμενάκης.. Ευτυχία Φαφαλιού, Σάββας Νικολαίδης, Μαρία Γιατράκου, Φλώρα Φιλιππίδου ιατρός αργότερα Αναισθησιολόγος στον Ευαγγελισμό, Μαρίκα Μιχάλου , Βασίλης Σαρμουσάκης, Σταματία Μπαλακίτση και Ευτυχία Λιβανού-Γλύκα

Γεώργιος Μαθιούδης, Αντώνης Κσμενάκης,Ν . Μυλωνάς, Γ. Στακιάς, Άννα Λιναρδή, Πέτρος Μουλάκης, Σοφία Λιναρδή, Κώστας Μάτζιόκας , Βικτώρια Σταμάτη, Ιουλία Μπαλακίτση, Μαρία Στεφάνου,Σταμ. Μπαλακίτση, Μαρίκα Μιχάλου, Ρίτσα Μαμουνή, Αργυρώ Πάχου
Ντίνα Λιαρμακοπούλου και Φλώρα Φιλιππίδου ειδικευόμενες ιατροί και Μαρκέλλα Μπουγιούκου 14/8/1971 ( παρασκευάστρια Μικροβιολογικού,)

Έγραψα σε μερικές φωτογραφίες στην λεζάντα τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων και άλλων ειδικοτήτων.. αλλά επειδή είναι πολλές οι φωτογραφίες και δεν γνωρίζω όλα τα ονόματα θα αναφερθώ γενικώς σε πρόσωπα που θυμάμαι!

Βλέπουμε τον Κώστα Μπιλαρίκη παιδίατρο τον Κώστα Βαλαντάση χειρουργό τον τοποτηρητή Μητροπολίτη Χίου Ιάκωβο Μυτιλήνης τον Σταμάτη Τσιμπή Διευθυντή Παθολογικής κλινικής και τον Μιχάλη Βουρνού Μικροβιολόγο…σε άλλη ανάμεσα στο προσωπικό τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη τον Χειρουργό Ματθαίο Ζύμαρη και τον Αρχιμανδρίτη Απολλόδωρο κοινώς Απολλώ! Μεγάλη μορφή της εποχής!

Σταματία Μπαλακίτση, Βασίλης Σαρμουσάκης και Αργυρώ Πάχου στο λογιστήριο του Νοσοκομείου Χίου 1972
Πολα Χουζούρη Στέλλα Κωστάλου ο Παντελεήμων Φωστινης Ματθαίος Ζύμαρης Ελευθερία Ξύδα Ειρήνη Ζαλουμη Μαρία Μπαλακίτση

Σχεδόν όλοι οι παλιοί γιατροί της Χίου περνούσαν κάποια χρονικά διαστήματα από το νοσοκομείο! Ανέκαθεν η προσφορά των ευεργετών ήταν τεράστια προς το νοσοκομείο για να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της λειτουργίας του! Οι ευεργέτες πλήθος μεγάλο κατά καιρούς και ειδικότερα από το 1882 που άρχισε η κατασκευή του! Από το 1935 που ιδρύθηκε η Ανωτέρα Ενοριακή Επιτροπή (Λονδίνειος) εκτός από τα χρήματα υπήρξαν και μεγάλα κληροδοτήματα με τεράστιες περιουσίες με διαθήκες και συμβόλαια… ακίνητα οικίες και καταστήματα, κτήματα και χωράφια που τα ενοικίαζαν και τα πάκτωναν σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και γεωργούς και κτηματίες!

Παντελεήμονας Φωστίνης Ματθαίος Ζύμαρης και Αρχιμανδρίτης Απολλώ

 

Κώστας Μπιλαρίκης Κώστας Βαλαντάσης Τοποτηρητής Ιάκωβος Μυτιλήνης Σταμάτης Τσιμπής Μιχαήλ Βουρνούς

Ακούσματα της εποχής μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη που ήταν πρόεδρος σε όλα τα ευαγή ιδρύματα του τόπου και των θανάτων ακόμη δύο Μητροπολιτών υπήρξαν ίσως κάποιες ατασθαλίες από ορισμένα πρόσωπα! Επίσης επί χούντας μετά και από την κρατικοποίηση του Νοσοκομείου με την αλλαγή του κανονισμού και του νομικού πλαισίου υπήρξαν παρατράγουδα! Χάθηκαν πολλές διαθήκες και συμβόλαια ευεργετών που ήταν πάμπολλες … ίσως εσκεμμένα… γι’ αυτό πάντοτε η περιουσία του νοσοκομείου ήταν αχαρτογράφητη!

Λαμπρινουδης Ηρακλής νοσοκόμος , Ζωρζής Βαρκάρης ιατρός και Γιάννης Κουτουκίδης
Ο μικρός Περρίκος ο Πέτρος Μουλάκης η Αλίκη Περρίκου και συγγενείς τους
Διαχειριστής Μιχάλης Αθηναδης νοσοκόμες και ο Ζωρζής Βαρκάρης
Γιάννης Κουτουκίδης στον κλίβανο
Κώστας Μπαλακίτσης Μαρία Μπαλακίτση Σοφία Λιναρδή Ελένη Μενεξέ Ορέστης Στέκας Κώστας Αντύπας Ευτέρπη Φαφαλιού Κούλα Βασιλάκη Ελένη Τσακονάκη Γιώργος Χαλκιάς Αλέκος Πατσελίκος Ιουλία Μπαλακίτση
Ευάγγελος Μαδιανος Ματθαίος Ζύμαρης και σχολείατρος Γεώργιος Αλμυρουδης

Είναι τεράστια και πιστεύω ότι τώρα πλέον με την σωστή διοίκηση και διαχείριση να έχει μπει σε τάξη! Θυμάμαι ότι το 1970 ο τότε Μητροπολίτης Χίου Χρυσόστομος Γιαλούρης ως πρόεδρος του Νοσοκομείου Χίου παραιτήθηκε γιατί καυγάδισε χοντρά με το Υπουργείο Υγείας … ίσως να ζήτησε να γίνει έλεγχος της περιουσίας που το κράτος ήθελε να καρπωθεί! Άγνωστες ιστορίες…. ίσως κάποιοι παλαιοί παροικούντες στην Ιερουσαλήμ να γνωρίζουν συγκεκριμένα πράγματα! Στην Χίο υπήρξαν κάποια ακούσματα για κακοδιαχείριση χωρίς στοιχεία και αποδείξεις!

Ζωρζής Βαρκάρης και Σοφοκλής Πετρίδης ιατροί
Παλαιοί ιατροί του νοσοκομείου με προσωπικό Κώστας Τουλαμπής , Αντώνης Κουγιούλης Ματθαίος Ζύμαρης Ηλίας Καναβούτσης, Κώστας Δερμιτζάκης, Αντώνης Λαιμός, Ζωρζής Βαρκάρης, Μαρία Στεφάνου, Μαρία Μακαρωνα , Στέλλα Μπογη, Σ.Κωσταλου Σ.Λιναρδης, Κώστας Μπαλακίτσης Γιάννης Κουτουκίδης, Ηρακλής Λαμπρινούδης, Δρακουλακη , Νίκος Φωτεινός, Πέτρος Βορριάς, Σοφία Κατολεων , Αλέκος Πατσελίκος, Παράσχος Οικονόμου
Πέτρος Μουλάκης και Παρασκευάς Οικονόμου
Ζωρζής Βαρκάρης ιατρός και Ηρακλής Λαμπρινούδης νοσοκόμος και ο Γεώργιος Ράγγος παλαιός φρενοκόμος και αιμοδότης σε άμεση μετάγγιση αίματος σε ασθενή
Το 1962 η κηδεία του Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα Φωστίνη με προπορευόμενους οι νοσοκόμοι Γιάννης Κουτουκίδης και Νίκος Φωτεινός και αμέσως αδελφές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

 

Άρτεμις Μαθιούδη Ιουλία Μπαλακίτση Αργυρώ Σαρηγιάννη Μαρία Μπαλακίτση Ελένη Χελιώτη Ειρήνη Ζαλουμη

Γεγονός είναι ότι η Χίος αυτή την συγκεκριμένη περίοδο έχει ένα κόσμημα Υγείας τόσο από έμψυχο δυναμικό όσο και κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις που όταν τελειώσει και η επισκευή της Παθολογικής κλινικής θα είναι αξιοζήλευτο! Θέλω να αναφερθώ στο τέλος σ’ όλους τους ευεργέτες της Χίου γενικότερα και να παρακαλέσω εφόσον έχουν την δυνατότητα να μην σταματήσουν ποτέ το θεάρεστο έργο και την προσφορά τους στον τόπο μας γιατί ευτυχώς τα περισσότερα δημόσια σχολεία γήπεδα νοσοκομείο εκκλησίες γηροκομεία έχουν γίνει από Χιώτες ευεργέτες, Δωρητές και Ευπατρίδηδες ανά τους αιώνες! Ζητώ συγγνώμη από οικογένειες που δεν αναφέρω ονόματα που δεν γνωρίζω στις φωτογραφίες….. άλλωστε οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους για την ιστορική αναδρομή της παρουσίας τους! Αποτελούν οι ίδιες την ιστορία!

Χίος, 7 Μαΐου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.