Προϋπολογισμός 2021: Προσαρμοσμένος στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, της υγείας και της ζωής του λαού

Ανακοίνωση της Ε.Γ. του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Μπροστά στην κατάθεση ενός αντιλαϊκού προϋπολογισμού, οι εργαζόμενοι έχουμε καθήκον να αναδείξουμε και να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες. Να κλιμακώσουμε την πάλη μας κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να μην αποδεχτούμε τη λογική του μικρότερου κακού, ή μιας δήθεν φιλολαϊκής διαχείρισης που πρότειναν άλλες δυνάμεις.

Η πανδημία απέδειξε σε όλο τον κόσμο, ότι τα αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε, κοστίζουν σε ζωές και σε επιδείνωση της ποιότητας ζωής για τους εργαζόμενους και το λαό. Ως εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι ανάγκη να παλέψουμε  για δημόσιο καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Για την κάλυψη των αναγκών μας που εμποδίζουν οι  επιχειρηματικοί  όμιλοι  και τα κέρδη τους.

Την ώρα που η χώρα μετρά εκατοντάδες νεκρούς την ημέρα από την πανδημία και η φτώχεια εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διαχειριστεί την κρίση σε όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου.

ΑΥΤΟΥΣ «ΕΝΙΣΧΥΕΙ» ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΖΕΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων που δουλεύουν 4 χρόνια τώρα μέσα στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας.

Αρνήθηκε την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, όπως και τις προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία των αναγκαίων ΜΕΘ, την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, μειώνει κατά 600 εκατ. τις δαπάνες για την Υγεία, συνεχίζοντας την πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα για να ενισχυθούν οι μεγάλοι ιδιώτες, αυξάνοντας τις τιμές στα τεστ των ιδιωτικών εργαστηρίων.

Τα νούμερα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι αδιάψευστος μάρτυρας του τί έχει ακόμη να περάσει πάνω από τις πλάτες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, Φόροι Κατανάλωσης κλπ) που τους πληρώνουν οι εργαζόμενοι αυξάνονται κατά 2,6 εκατ. ευρώ.

-Μείωση στα κονδύλια της Εκπαίδευσης κατά 1,17%.

Μείωση στα κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας κατά 234.000.000 ευρώ που φέρνει:

–           νέα μείωση συντάξεων

–           μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, άρα νέο χτύπημα στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, που σημαίνει ακόμη λιγότερες παροχές σε χρονιά που στιγματίζεται από την πανδημία του covid-19

–           μειώνονται τα κονδύλια από τον ΕΦΚΑ, της κρατικής χρηματοδότησης κατά 1.978.000 ευρώ και αντίστοιχα φορτώνεται η χασούρα στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να πληρώνουν «εισφορά αλληλεγγύης».

–           Μείωση 38% στα επιδόματα ανεργίας, αφού μειώνεται η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, αφήνοντας απροστάτευτη τη μεγάλη στρατιά των ανέργων που δημιούργησε η κρίση.

Αυτό που ετοιμάζουν στην πραγματικότητα είναι να φτάσουν το επίδομα ανεργίας στα 200 ευρώ όσο είναι και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Πού πάνε λοιπόν τα δισεκατομμύρια που συγκεντρώνονται από τη βαριά φοροληστεία

που επέβαλαν στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα;

 • Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν φιλική συμμετοχή περίπου 5%

στους συνολικούς φόρους.

 • 4 δις το χρόνο κατευθύνονται στο ΝΑΤΟ, που συνεχίζει να ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα, βάζοντας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο το λαό μας .
 • Ενισχύει το κεφάλαιο με 32 δις από τα οποία τα 19,3 είναι χάρισμα, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 • 345 εκατομμύρια ευρώ πάνε σε επιδοτήσεις των επιχειρήσεων που δεν υποχρεώνονται να δώσουν για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές ούτε σεντ.
 • Μαζί με τη φοροληστεία, οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων ξεπέρασαν το 50% την περίοδο της κρίσης.

Η απεργία στις 26 Νοέμβρη, παρά τις τεράστιες δυσκολίες , κόντρα στην καταστολή της κυβέρνησης, κόντρα στην υπονομευτική στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, ήταν αισιόδοξο μήνυμα και ευθύνη να προχωρήσουμε μπροστά, ανυποχώρητοι για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Απέναντι σε ένα Προϋπολογισμό που είναι δηλητήριο για τη ζωή των εργαζομένων και συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού, απαιτούμε:

 • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα.
 • Καμιά περικοπή στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 • Να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όλοι οι φόροι που ληστεύουν τα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά, όπως ο ΕΝΦΙΑ.
 • Αφορολόγητο για τους εργαζόμενους, ατομικό 20.000 ευρώ με αύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο, με 45% στα κέρδη του.
 • Την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
 • Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, των συνταξιούχων.
 • Άμεση πρόσληψη σε μόνιμες θέσεις όλων των αναπληρωτών που υπηρετούν στην εκπαίδευση.
 • Μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους, τους μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
 • Να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
 • Μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.