Προώθηση του υδρογόνου ως ναυτιλιακού καυσίμου

Μια νέα ιταλική συνεργασία για την προώθηση του υδρογόνου ως ναυτιλιακού καυσίμου

Οι εταιρείες Fincantieri και Enel Green Power Italia πρόσφατα υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την παραγωγή, προμήθεια, διαχείριση και χρήση πράσινου υδρογόνου από πλοία αλλά και λιμενικές εγκαταστάσεις. Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που διαθέτει η κάθε μια στον τομέα της, με στόχο την εξεύρεση πιθανών καινοτόμων και βιώσιμων ενεργειακών λύσεων που θα στηρίζονται στο πράσινο υδρογόνο.

Ειδικότερα, οι δύο εταιρείες πρόκειται να αξιολογήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας τόσο στο κομμάτι της προμήθειας πράσινου υδρογόνου σε πλοία, υποβρύχια και σκάφη επιφανείας, όσο και σε διάφορες βιομηχανίες εντός λιμενικών ζωνών. Επιπλέον, θα εξετάσουν τη δυνατότητα κατασκευής των σχετικών υποδομών αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου, ενώ θα ασχοληθούν και με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης των ενεργειακών ροών.

Στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης, το υδρογόνο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην απανθρακοποίηση ενεργοβόρων βιομηχανιών, όπως οι βιομηχανίες χημικών, οι κλάδοι των εναέριων και θαλάσσιων μεταφορών αλλά και των μη ηλεκτρικών σιδηρόδρομων, δεδομένου όμως ότι παράγεται με ένα βιώσιμο τρόπο. Η Enel Green Power έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη έργων που αφορούν την παραγωγή και χρήση πράσινου υδρογόνου που παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού, με ενέργεια που προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.

Φωτο: Αρχείου, Fincantieri

Πηγή:  Ναυτικά Χρονικά

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.