Πρωτοβουλία για τη Χίο: Η Κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις των παρατάξεων για τη λειτουργία χώρου καραντίνας σε ξενοδοχειακές δομές ή σε πλοίο

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό που επεκτάθηκε σε δύο συνεχόμενες μέρες, η παράταξή μας κατέθεσε την παρακάτω πρόταση για το θέμα της καραντίνας για πρόσφυγες και μετανάστες:

“Στην περίοδο των ειδικών μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση είναι αρμόδια να διαμορφώσει άμεσα τις πολιτικές που πρέπει για να προλάβει την πιθανή μετάδοση κορωνοϊού στα ΚΥΤ και σε όλες τις άλλες δομές προσφύγων και μεταναστών. Έτσι, δηλαδή, όπως συμβαίνει με επιτυχία σε όλα τα υπόλοιπα ειδικά μέτρα που βιώνουμε και εφαρμόζονται σε όλες τις πτυχές της ζωής στην Ελλάδα. Προτρέπουμε την Κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις των παρατάξεων για τη λειτουργία χώρου καραντίνας και σε ξενοδοχειακές δομές ή σε πλοίο.

Θεωρούμε δεδομένο ότι όπου και να λειτουργήσει ο χώρος καραντίνας, η λειτουργία θα είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές των υγειονομικών αρχών και η λειτουργία του χώρου θα σταματήσει αμέσως μόλις αρθεί ο κίνδυνος σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Θεωρεί επίσης θέμα αξιοπιστίας του κου Υπουργού το να τηρηθεί αυτός ο τελευταίος όρος, χωρίς να μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο.

Το ΔΣ εμμένει στις προηγούμενές του αποφάσεις και προτρέπει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να εκμεταλλευτεί την παρούσα άποψη της ΕΕ, όπως εκφράστηκε και από την επίτροπο Γιόχανσον, να εκκενώσει άμεσα τα ΚΥΤ των νησιών. Μάλιστα, λόγω ακριβώς των ειδικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν τη συνέχεια της παραμονής τους στα νησιά για επιστροφή στην Τουρκία, είναι μια ευκαιρία είτε να επιχειρηθεί η επιστροφή στην Τουρκία από δομή στην υπόλοιπη Ελλάδα, με την πίεση και την επιρροή της ΕΕ, είτε να μετεγκατασταθούν αναλογικά σε όλες τις χώρες τις ΕΕ, μιας και η Ελλάδα στην παρούσα χρονική στιγμή, με προτροπή της ΕΕ δεν θα εφαρμόσει την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, όπως αυτή έχει ερμηνευτεί.”

 Εφόσον μετά από 8 ώρες συζήτηση αναγνωρίζουν όλοι την ανάγκη για λειτουργία καραντίνας, και ότι αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το κάνει, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δογματικά να εμμένει ο καθένας στις δικές του διατυπώσεις, αυτού που όλοι θεωρούμε κοινή ανάγκη.

Χίος, 10/4/2020

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.