Πρόεδρος της Βουλής: «Η μεγάλη μάχη που δίνεται στο υγειονομικό επίπεδο είναι η μάχη της πειθούς»

«Αυτή τη στιγμή η μεγάλη μάχη που δίδεται στο υγειονομικό επίπεδο είναι η μάχη της πειθούς, λόγω της ακατάσχετης πληροφόρησης και της υπεισέλευσης απόψεων οι οποίες είναι απολύτως αντιεπιστημονικές, παράλογες και επικίνδυνες». Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στην ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα, από τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, με το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της  «Διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων και της προαγωγής του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19».

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για το θέμα ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων,  κ. Βασίλης Οικονόμου.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση προς «όσους ακόμη το σκέφτονται, να εμβολιαστούν. Αύριο κιόλας. Για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες, να μειωθεί η επιβάρυνση των νοσοκομείων μας και για να φύγουμε, επιτέλους, από αυτή την περιπέτεια». Όπως τόνισε, «η πρόληψη παραμένει το μεγάλο κλειδί για την πόρτα της υγείας» υπενθυμίζοντας ότι «ήδη εξελίσσονται τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών, Σωματικής Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής, Αντιμετώπισης του Αλκοόλ, Προγεννητικού και Περιγεννητικού Ελέγχου και Ψυχοκοινωνικής Ένταξης, ενώ για πρώτη φορά εισάγεται τώρα και το πρόγραμμα Ανακουφιστικής Φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο και άνοια». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η πρόληψη αποκτά ξεχωριστή σημασία σήμερα, καθώς οι δομές υγείας συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τις νοσηλείες ασθενών με Covid».

©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou
Athens-Greece

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε στην ομιλία του ότι στην εποχή της ακατάσχετης παραπληροφόρησης, «η πειστικότητα είναι ένα από τα πολύ σοβαρά ζητούμενα και εάν τη φέρει κανείς στο επίπεδο της σημερινής μας ημερίδας θα καταλάβει ότι είναι ένα από τα μεγάλα “γιατρικά” που θα μας λύσει αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στις σοβαρές παθήσεις και στον δαίμονα που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους 22 μήνες, δηλαδή την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και σε ένα σωρό υποθέσεις που αφορούν την κοινωνική μας συμπεριφορά». Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «παρήγορη,  ενθαρρυντική και αισιόδοξη την παρουσία τόσων διακεκριμένων επιστημόνων, την παρουσία σύσσωμης της εκπροσώπησης του λαού διά των βουλευτών όλων των κομμάτων σ’ αυτήν την προσπάθεια, για ν’ ανακαλύψουμε όχι κάποιο χημικό κατασκεύασμα, όχι κάποιο άλλο επίτευγμα της επιστήμης, αλλά ένα τεράστιο επίτευγμα της λογικής, την πειθώ, την πειστικότητα».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στη σημασία του προγράμματος «Δοξιάδης», διευκρίνισε ότι «η ιδιαιτερότητά του είναι ότι εκμεταλλευόμαστε μια πολύ καλή πρακτική που δημιουργήθηκε και είχε να κάνει με τα εμβόλια και ήταν η αποστολή του μηνύματος sms. Εμείς θα βρίσκουμε τον πολίτη, στέλνοντάς του το μήνυμα βάσει των ειδικών συνθηκών για εξετάσεις που πρέπει να κάνει, και το ίδιο sms ουσιαστικά θα διαμορφώνει και τις συνθήκες του παραπεμπτικού. Η ανταπόκριση σε αυτές τις προληπτικές εξετάσεις θα δημιουργήσει στην ουσία ένα ισχυρό μητρώο πιθανοτήτων οι οποίες υπάρχουν για μετέπειτα νόσηση ή νόσηση στον πρώτο βαθμό, που θα ωφελήσει τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και γενικότερα το σύστημα να δημιουργεί σιγά-σιγά σοβαρές βάσεις μητρώων ασθενών».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, αφού επεσήμανε ότι η σημερινή ημερίδα «είναι μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά από τη Βουλή των Ελλήνων», τόνισε πως «η προσπάθειά μας εμφορείται σε όλη της την έκταση από την ανάγκη για μείωση της λεγόμενης “ασύμμετρης ενημέρωσης”, της κατάστασης εκείνης δηλαδή όπου οι ειδικοί επιστήμονες, όπως οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας σήμερα, διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία, αλλά έχουν περιορισμένη δυνατότητα να τις επικοινωνήσουν και να τις μεταδώσουν στους ασθενείς, στους οικείους τους, στα κέντρα αποφάσεων και στην Πολιτεία».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβαν εισηγητές των κομμάτων και οι παρακάτω οκτώ καθηγητές στον τομέα της υγείας:

  • Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας-Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  • Νίκος Δέδες, γενικός γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
  • Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Σχολής Δημόσιας Υγείας
  • Γιάννης Μπουκοβίνας, πρώην πρόεδρος Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας
  • Νίκος Τεντολούρης, καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ
  • Γιάννης Μπολέτης, καθηγητής Νεφρολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
  • Ελπίδα Πάβη, καθηγήτρια-κοσμήτωρ Σχολής Δημόσιας Υγείας

Άγης Τσούρος, πρώην διευθυντής Πολιτικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.