Πόλεμος ανακοινώσεων με επίκεντρο τα νέα μέτρα για το νερό μεταξύ Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και ΔΕΥΑΝΧ

 

Σε ένα πόλεμο ανακοινώσεων έχουν επιδοθεί Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και  ΔΕΥΑΝΧ με αφορμή τα νέα μέτρα που γνωστοποίησε η ΔΕΥΑΝΧ για το νερό.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών εκφράζει την αντίθεσή της ως προς τα μέτρα και καλεί τον δήμαρχο Χίου να παρέμβει για να μην δημιουργηθούν περεταίρω προβλήματα.

Η επιστολή της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών αναφέρει:

«Σε συνέχεια της από 20/04/2023 επιστολής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου προς το Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ και κατόπιν του Δελτίου Τύπου της ΔΕΥΑΧ που δημοσιοποιήθηκε στις 3/5/2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΧ σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 4/5/2023 αποφάσισε ομόφωνα τα  εξής:

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη διακοπή κάθε είδους αρδευτικής παροχής και στη λήψη οριζόντιων μέτρων, και θεωρούμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ανορθολογικά, πρόχειρα και ανασταλτικά της ομαλής διαδικασίας που απαιτεί η καλλιέργεια της μαστίχας.

Τα ποσοτικά στοιχεία του ύψους των βροχοπτώσεων που έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα μέχρι τις 5 Απριλίου 2023, σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνουν συνθήκες λειψυδρίας. Αντιθέτως, το ύψος είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών και ως εκ τούτου η επίκληση συνθηκών λειψυδρίας από πλευράς σας, θα πρέπει να τεκμηριωθεί με αριθμητικά δεδομένα τα οποία οφείλετε να δημοσιοποιήσετε.

Το αρδευτικό δίκτυο εξυπηρετεί πέραν της άρδευσης των νεαρών μαστιχόδεντρων τις καθημερινές, ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας των παραγωγών μας -κατά κύριο επάγγελμα και μη- και ασφαλώς δεν έχετε  κανένα δικαίωμα να τη στερείτε από κανένα πολίτη-παραγωγό του νησιού.

Σας προτρέπουμε λοιπόν προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εις βάρος του πρωτογενούς τομέα να ελέγξετε και να επισκευάσετε τα υδροστάσια, το δίκτυο ύδρευσης, τις δεξαμενές ύδρευσης και άρδευσης όπου καθημερινά κατασπαταλώνται χιλιάδες κυβικά νερού. Στην πραγματικότητα, η γενική διακοπή άρδευσης προτείνεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες του δικτύου, που οφείλονται αποκλειστικά στην αστοχία και αμέλεια της εξασφάλισης και ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Τέλος αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι επικαλείστε τη συγκατάθεσή μας τη στιγμή μάλιστα που σε καμία περίπτωση δεν συνδιαλλαχθήκατε ή διαβουλευτήκατε μαζί μας.

Καλούμε τον κο Δήμαρχο, να λάβει τα αναγκαία μέτρα και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να αποσοβηθούν σοβαρά προβλήματα κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου του φετινού καλοκαιριού», καταλήγει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών.

ΔΕΥΑΝΧ: «Ασχοληθείτε με τα προβλήματα του κλάδου σας και μην παρεμβαίνετε σε θέματα που δεν γνωρίζετε»

«Την πολιτική του κάθε φορέα την καθορίζει το Διοικητικό του συμβούλιο», απαντά η ΔΕΥΝΧ Χίου στην επιστολή της Ένωσης  Μαστιχοπαραγωγών, η οποία και καυτηριάζει τα νέα μέτρα της ΔΕΥΑΝΧ αναφορικά με το νερό. Ταυτόχρονα η διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ προτρέπει την Ένωση να ασχοληθεί με τα προβλήματα του κλάδου της και να μην παρεμβαίνει σε θέματα που δεν γνωρίζει.

Αναλυτικά η απάντηση της ΔΕΥΑΝΧ αναφέρει:

«Την πολιτική του κάθε φορέα την καθορίζει το ΔΣ του με την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων.
Το Δ.Σ της ΔΕΥΑΝΧ αποφάσισε να εξυπηρετήσει στο 100% τις ανάγκες ποτίσματος όλου του φυτικού κεφαλαίου και των νέων δενδρυλλίων στο σύνολο των Μαστιχοπαραγωγών.
Οι μαστιχοπαραγωγοί θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται με επάρκεια για τις καθημερινές τους ανάγκες. Τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί, είναι απλά, συγκεκριμένα και εξυπηρετούν όλους.
Το εκτιμώμενο όφελος από τα μέτρα που λαμβάνουμε θα είναι της τάξεως των 450.000 κ.μ περίπου για όλη την δύσκολη περίοδο που βρίσκεται μπροστά μας.
Τα ποσοτικά στοιχεία και η περίοδος που έγιναν οι βροχοπτώσεις είναι τέτοια που σε πολλές περιοχές του νησιού μας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την επάρκεια του νερού για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων. Η ΔΕΥΑΝΧ ξέρει καλύτερα απο την ΕΜΧ πως θα διαχειριστεί το θέμα αυτό και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ομαλή υδροδότηση όλου του νησιού.
Σας προτρέπουμε να ασχοληθείτε με τα θέματα, που είναι αρκετά, του φορέα που εκπροσωπείτε και να μην κάνετε τους ειδικούς για θέματα που δεν γνωρίζετε.
Ως προς την τεκμηρίωση που ζητάτε, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τους προέδρους των χωριών όπου υπάρχει το μεγάλο αυτό πρόβλημα και να μας γνωστοποιήσετε τα συμπεράσματα σας. Η ΔΕΥΑΝΧ το έχει πράξει και γνωρίζει.
Το μη τιμολογούμενο νερό ( διαρροές, κλοπές, ζημιές, υδρόμετρα κλπ ) είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τις 123 ΔΕΥΑ της Ελλάδας και χρειάζονται τεράστια ποσά για την αντιμετώπιση του.
Πρόσφατα ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα ύψους 9.000.000 € για τον εκσυγχρονισμό όλων των υδρευτικών εγκαταστάσεων μας και αναμένουμε την ένταξη μας σε ένα επίσης πρόγραμμα ύψους 7.000.000 € για την αλλαγή 17.000 ψηφιακών υδρομετρητών.
Με αυτούς τους τρόπους αντιμετωπίζονται τα διαχρονικά προβλήματα που βρήκαμε και σιγά σιγά τα επιλύουμε. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.
Έχουμε αποφασίσει ως ΔΣ σε τακτά χρονικά διαστήματα να συνεδριάζουμε και να λαμβάνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα με τα στοιχεία που θα έχουμε στη διάθεση μας.
Κανείς δεν δικαιούται να ρισκάρει την ομαλή υδροδότηση του νησιού μας, προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Υποχρέωση της ΔΕΥΑΝΧ είναι να εξυπηρετήσει στο σύνολο τον γενικό πληθυσμό του νησιού, να στηρίξει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, τους χιλιάδες επισκέπτες και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. Αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας Διοίκηση και εργαζόμενοι, με την ίδια επιτυχία που γίνεται από την αρχή της θητείας μας, με την εκτέλεση δεκάδων έργων και ενεργειών που δίνουν την δυνατότητα να μην λείψει πουθενά το πολύτιμο αγαθό που λέγετε νερό», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΝΧ.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.