Πώς και γιατί φθάσαμε στην επιστράτευση στις 20 Ιουλίου 1974 ..Ιστορική αναδρομή από το 1931 Και πώς έζησα και βίωσα 98 μέρες επίστρατος!

‘Έθνος Ανάδελφον, Αποικιοκρατία, Δικτατορία, Δυνάστες των λαών, Καταπίεση και Σκλαβιά, Αυτοδιάθεση, Ανεξαρτησία, Απελευθέρωση και Ελευθερία είναι μερικές λέξεις που κρύβουν την ανθρώπινη ύπαρξη ανά τους αιώνες!
Δεν είμαι ιστορικός αλλά από μελέτη και ζωντανές συζητήσεις , αφηγήσεις και ντοκουμέντα από παλαιότερους και αναψηλαφόντας και σκαλίζοντας την ιστορία και με την προσωπική μου εμπειρία θέλω με λίγα λόγια να παρουσιάσω τις απόψεις μου!
Γνωρίζουμε όλοι όσοι πήγαμε στο σχολείο από την Ιστορία και την Γεωγραφία της παγκόσμιας Υδρογείου πως ήταν διαμορφωμένη η οικουμένη και τα κράτη σε όλες τις ηπείρους!
Άγγλοι, Γάλλοι,Ισπανοί, Ιταλοί, Ολλανδοί, Βέλγοι και Πορτογάλοι κυριαρχούσαν Αμερική, Αφρική Ασία, Αυστραλία και Ευρώπη με την υποταγή των διαφόρων κρατών!
Σιγά σιγά γινότανε ξεσηκωμός των λαών για Αυτοδιάθεση και Ανεξαρτησία με αποτέλεσμα να έχουμε πολέμους και συράξεις!
Και ας πάρουμε τώρα το ΚΥΠΡΙΑΚΟ που είναι και η βασική αιτία της επιστράτευσης του 1974.
Τον Οκτώβριο του 1931 ο Μητροπολίτης Νικόδημος Μυλωνάς ξεσηκώνει τον Ελληνικό ΚΥΠΡΙΑΚΟ λαό και γίνεται μεγάλη λαϊκή εξέγερση με γνήσιο αντιαποικιακό χαρακτήρα κατά των Άγγλων πού είχαν επιβάλει τον δικό τους ποινικό κώδικα! Τότε στην Βουλή των Ελλήνων ο Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει ότι: Ζωτικότατα συμφέροντα της Ελλάδας επιβάλλουν να διατηρεί σχέσεις φιλίας προς τους Άγγλους και τους Ιταλούς και δεν πρέπει να υποθάλπτει και να υποβοηθήσει την επιδίωξιν των Εθνικών πόθων των κατοίκων των Νησιών δηλαδή Δωδεκάνησα και Κύπρου!
Μιλώντας επίσης στις 18 Νοεμβρίου 1931 στην Βουλή ο Βενιζέλος είπε ότι: ” η εν Κύπρω κίνησις ήτο φυσικόν να έχει βαθυτάτην και συμπαθεστάτην απήχησιν ολοκλήρου του Ελληνικού Έθνους αλλά επιλαμβάνομαι της ευκαιρίας να δηλώσω επισημότερον ποία είναι η αντίληψις της παρούσης Κυβερνήσεως σε σχέση με τας εθνικάς διεκδικήσεις τών Κυπρίων και των Νησιών της Δωδεκανήσου και πρέπει οι Κύπριοι να γίνουν ολιγότερο εγωιστές και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον των υπευθύνων της εξέγερσης στην Κύπρο.
” Όσον βαθεία και αν είναι η απήχησις που ευρίσκουν εις την Ελληνική Ψυχή οι εθνικοί πόθοι των Ελλήνων κατοίκων των Νησιών τούτων είναι αδύνατον το Ελληνικό Κράτος να αναλάβει την υποστήριξη της πραγματοποιήσεως αυτών και έχουμε το δικαίωμα για τους Έλληνες των Νησιών αυτών να ζητήσουμε να είναι λιγότερο εγωιστές.
Οφείλουν να πεισθούν ότι δεν πρέπει να διαταράξουν τας φιλικάς και αρμονικάς σχέσεις της Ελλάδας με την Αγγλία και Ιταλία και οποιαδήποτε ενέργεια θα ηδύνατο να προκαλέσει Εθνική συμφορά για την Ελλάδα.
Βέβαια σήμερα αυτοί πού συνεχίζουν να στηρίζουν τις διεκδικήσεις τών Τούρκων τόσο στην Κύπρο όσο και στα Ελληνικά Νησιά είναι η Αγγλία και η Ιταλία οι άσπονδοι φίλοι μας που μας την φέρνουν πάντα πισώπλατα!
Όταν στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η Ελλάδα μπήκε στο πόλεμο με τις συμμαχικές δυνάμεις ο Ουίνστον Τσόρτσιλ υποσχέθηκε στον Βασιλέα Γεώργιο Β’ και τον Πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό ότι μετά το τέλος του πολέμου η Κύπρος θα παραδοθεί στην Ελλάδα και μάλιστα κάλεσε και τους Ελληνοκυπρίους να ενισχύσουν τον αγγλικό στρατό με την υπόσχεση μετά το τέλος του πολέμου η Κύπρος θα ενωθεί με την Ελλάδα με αποτέλεσμα πλήθος Κυπρίων κατετάγησαν στον Αγγλικό στρατό και πολέμησαν ηρωικά με τις συμμαχικές δυνάμεις.
Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα και η τότε Κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού και τον βασιλιά Γεώργιο Β στις 25 Απριλίου 1941 εγκατεστάθηκαν στα Χανιά της Κρήτης.
Όταν ξεκίνησε η επίθεση εναντίον της Κρήτης ο βασιλιάς Γεώργιος Β και ο Πρωθυπουργός Εμμανουήλ Τσουδερός κάλεσαν τον Άγγλο Πρέσβη να ενημερώσει τον Τσόρτσιλ για να μεταβεί η Ελληνική Κυβέρνηση στην Κύπρο για ασφάλεια ,τότε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έδωσε εντολή στον Πρέσβη να παραπλανήσει την Ελληνική Κυβέρνηση ότι η Κύπρος θα δεχθεί επίθεση από τους Γερμανούς και να τους προτρέψει να μεταβούν στην Αλεξάνδρεια και μάλιστα τους μετέφερε το αγγλικό αντιτορπιλικό DECOY στις 23 Μαΐου.
Ήταν τότε που για πρώτη φορά οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι πίστεψαν ότι η Ένωση θα ήταν πλέον πραγματικότητα! Αλλά όπως πάντα οι Άγγλοι μας την έφεραν πισώπλατα!
Γιαυτό ακριβώς τόν λόγο δεν ήθελε ο Τσόρτσιλ να πατήσει η Ελληνική Κυβέρνηση στην Κύπρο και να δημιουργήσει τετελεμένο γεγονός!
Στίς 6 Ιουλίου 1946 ο Τσαλδάρης δήλωσε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί Εθνική διεκδίκηση της Ελλάδας.
Τον Αύγουστο του 1948 ο Θεμιστοκλής Σοφούλης δήλωνε ότι δεν χρειάζεται να γίνεται συζήτηση για το Κυπριακό γιατί ” κάτω από τις σημερινές συνθήκες θα προξενούσε σοβαρές ζημιές στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας.
Το 1950 ο Γεώργιος Παπανδρέου με επιστολή του στον δήμαρχο Λευκωσίας Θεμιστοκλή Δέρβη γράφει: ” Η Ελλάς σήμερον αναπνέει με δύο πνεύμονας, με τον Αγγλικόν και τον Αμερικανικόν και γιαυτό λόγω του Κυπριακού δεν μπορεί να πάθει ασφυξίαν “
Το 1950 γίνεται στην Κύπρο το ιστορικό ενωτικό δημοψήφισμα πού διοργάνωσε ο Μακάριος Β που ονομάστηκε και ο Παπαφλέσσας της Κύπρου. Τότε η Ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία με το πλοίο ΙΩΝΙΑ μετέφερε στην Ελλάδα τους τόμους με το δημοψήφισμα για να το παραδώσει στην Ελληνική Κυβέρνηση και μάλιστα στον Πειραιά υπήρξε ενθουσιασμός του Ελληνικού λαού, αλλά
ΔΥΣΤΥΧΏΣ ο τότε Πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας αρνήθηκε να δεχθεί την αντιπροσωπεία φοβούμενος να μην στεναχωρήσει τους δήθεν φίλους και συμμάχους Άγγλους.
Αλλά πρός τιμή του προέδρου της Βουλής Δημητρίου Γόντικα στις 3 Ιουλίου 1950 δέχθηκε σε πανηγυρική συνεδρίαση την αντιπροσωπεία και παρέλαβε τους τόμους του Δημοψηφίσματος για την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα.
Παντού και πάντοτε η Αγγλία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα επειδή στην Κύπρο υπάρχουν οι βάσεις και την θεωρούσαν ως ενα αβύθιστο Αεροπλανοφώρο στην περιοχή της Μεσογείου και είχαν τεράστια συμφέροντα!
Θυμάμαι ότι στο χωριό μου την Καλλιμασιά της Χίου το 1955 ήμουν δημοτικό τότε κάναμε τεράστια συλλαλητήρια υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και πιστεύω ότι αυτό συνέβη σε όλη την επικράτεια.
Στις 28 Αυγούστου 1955 ο Μεντερές ισχυρίστηκε δημόσια ότι οι Ελληνοκύπριοι σχεδίαζαν σφαγές κατά των Τουρκοκυπρίων οπότε στίς 6 Σεπτεμβρίου 1955 δημιούργησε τα Σεπτεμβριανά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη όπου εκδιώχθηκε όλο το Ελληνικό στοιχείο με μεγάλες καταστροφές, εκτελέσεις, βιασμούς και λοιπά!
Αργότερα όταν πήραν την εξουσία οι στρατιωτικοί Τούρκοι με πραξικόπημα κρέμασαν δημόσια καί τον Μεντερές και τον Φατίν Ζορλού !
Και φθάσαμε τώρα στην συμφωνία Ζυρίχης – Λονδίνου το 1959 με την συμμετοχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευάγγελου Αβέρωφ και από πλευράς Τουρκίας Αντναν Μεντερές και Φατίν Ζορλού με την καταπίεση των Αγγλοαμερικανών γιατί διαφορετικά όπως υποστήριζαν οι Άγγλοι θα γινόταν διχοτόμηση που ήθελε η Τουρκία!
Έτσι στις 11 Φεβρουαρίου 1959 υπεγράφη η συμφωνία για Κυπριακό Κράτος με εγγυήτριες δυνάμεις την Αγγλία πού ήδη είχε βάσεις και στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί και με την Ελληνική δύναμη ΕΛΔΥΚ με 950 άνδρες και την Τουρκική δύναμη ΤΟΥΡΔΥΚ με 650 άνδρες.
Υπήρχε στην συμφωνία ο όρος ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις θα έπρεπε να συμπράττουν για την ηρεμία και εάν δεν ήταν δυνατή η σύμπραξη να μπορούν μεμονωμένα να δράσουν για την αποκατάσταση συγκρούσεων.
Βέβαια είχε προηγηθεί στην Ελλάδα η πολιτική αναμπουμπούλα του 1965 με την παραίτηση της Κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου με 54% και των Κυβερνήσεων της λεγόμενης αποστασίας και γιαυτό φθάσαμε στην Χούντα της 21ης Απριλίου του 1967 πού έγινε και ο προπομπός της προδοσίας της Κύπρου!
Αυτήν την διάταξη επικαλέστηκε η Τουρκία το 1974 με το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και έκανε την εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974 και η Αγγλία ως εγγυήτρια δύναμη βοηθά την Τουρκία και η Ελλάδα της Χούντας αδιαφορεί και παραμένει απλός παρατηρητής μέχρι που έφθασε απ το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Το πραξικόπημα της 15 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου, την ΕΛΔΥΚ και την ΕΟΚΑ Β ‘ ,κατ εντολήν της Χούντας των Συνταγματαρχών με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου Γ’ και την επίτευξη της Ένωσης με την Ελλάδα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ιδρυθεί το 1960 και μετά τις διακοινοτηκές συγκρούσεις του 1963 οι Τουρκοκύπριοι μετακινήθηκαν σε θύλακες, ενώ στο νησί δρούσαν παραστρατιωτικές οργανώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εθνικιστών και παραστρατιωτικών.
Ο Μακάριος είχε έρθει σε σύγκρουση με την Χούντα στην Ελλάδα καθ όσον και οι Αμερικανοί τον αντιμετώπιζαν με καχυποψία γιατί όπως έλεγαν οι τότε πληροφορίες ο Μακάριος ερωτοτροπούσε με την Μόσχα.
Ίσως όλα αυτά ήταν και τα στοιχεία που ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Henry Alfred Kissinger ( Χένρυ Άλφρεντ Κίσινγκερ) πίεσε την Χούντα στην Ελλάδα να προχωρήσει στο πραξικόπημα της Κύπρου με όλα τα επακόλουθα πού γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά και σε ημερήσια διάταξη.
Υπήρξε η Μεγάλη Προδοσία των ξένων δυνάμεων συμπαρομαρτούντα και της Χούντας των Συνταγματαρχών της Ελλάδας.
Την αυγή της 20 Ιουλίου 1974 έγινε η Τουρκική Εισβολή στην Κυρήνεια της Κύπρου και σε λίγες ώρες έγινε η επιστράτευση στην Ελλάδα!
Θυμάμαι όλοι είχαμε ανοιχτά τα ραδιόφωνα για να μάθουμε τις εξελίξεις στην Κύπρο και μόλις ανακοινώθηκε η επιστράτευση ήμουν τότε στην κλινική Ζαφείρη και του λέω έφυγα και η Παναγία και ο Χρήστος βοήθεια μας!
Είχαμε μάθει ως έφεδροι αξιωματικοί να είμαστε ηγήτορες και μπροστάρηδες!
Πήγα σπίτι ανάστατη η Ιουλία με δύο παιδιά και την βαφτιστήρα μας της έδωσα οδηγίες ντύθηκα με τις στρατιωτικές μου φόρμες αφού είχα απολυθεί το 1971 από τον στρατό έφεδρος ανθυπολοχαγός και πήγα απ ευθείας στο χώρο διασποράς που ήδη το Τάγμα μου είχε μεταφέρει τα υλικά! Συγκρότησα την διμοιρία μου των ΠΑΟ και με ίδια μέσα των 30 οπλιτών και βαθμοφόρων φορτόσαμε οπλισμό και πυρομαχικά έτοιμοι για την πρώτη γραμμή!
Τότε ήταν που η ενέργεια μου αυτή έγινε η αίτια της μεγάλης μου φιλίας με τον Λοχαγό Πεζικού Ιορδάνη Λιάπη διοικητή του Λόχου Υποστηρίξεως του Τάγματος που είχε φροντίσει πιό μπροστά να είναι οργανωμένος με ΠΑΟ 57 με Ολμους 60..81..4,2χιλ. με πολυβόλα 50 και 30 χιλ. ,με μπαζούκας και όλα τα όπλα και οπλοπολυβόλα με μεγάλη επάρκειά πυρομαχικών !
Έχουν συμβεί πολλά και ποικιλόμορφα γεγονότα από ορισμένους έφεδρους αξιωματικούς του γλυκού νερού και αρκετούς μαμόθρεπτους επίστρατους βουτυρομπεμπέδες !
Η ιστορία είναι ότι το 218 Τάγμα Εθνοφυλακής έγραψε την δική του σελίδα με την οργάνωση του εδάφους και την δημιουργία αμυντικών θέσεων για τα ομαδικά όπλα όπως πολυβολεία κλπ. Θέλω να κάνω μνεία σε όλους τους επίστρατους της τότε εποχής αλλά ειδικά στους συνεργάτες πού βοήθησαν με την τέχνη και τον εξοπλισμό τους για την δημιουργία των αμυντικών θέσεων μάχης.
Τους εργολάβους της Διμοιρίας μου Νικόλαο Περαντάκο, Μιχάλη Κανάριο, τους Αδελφούς Πειραντάκους, τον Δημήτρη Μαυράκη και τον Στέλιο Λιβανό που προσέφεραν τα εργαλεία τους όπως μπετονιέρες, ξυλεία, μαδέρια και τον Λιβανό με το τρακτέρ και την καρότσα να φορτώνουμε αμμοτσάιλο από την παραλία της Κώμης και να συγκεντρώνουμε όλα τα τσιμέντα από τις νεόκτιστες οικοδομές για να κατασκευάσουμε τις αμυντικές θέσεις μας!
Δεν αφήσαμε τσιμέντο για τσιμέντο σε καμία οικοδομή της περιοχής λόγω της έκτακτης ανάγκης της επιστράτευσης!
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι άμεσα οι αντιπρόσωποι των τσιμέντο βιομηχανιών και σιδήρων οικειοθελώς μας προσέφεραν σε αφθονία τα υλικά δεν θα αναφερθώ σε ονόματα για να μην ξεχάσω κάποιον γιατί όλοι προσέφεραν για την Άμυνα της πατρίδας μας!
Γεγονός είναι ότι από τότε ξεκίνησε η αμυντική θωράκιση τών Νησιών μας γιατί άμεσα η Τουρκία δημιούργησε την στρατιά Αιγαίου!
Και καλά θα κάνει ο Ακάρ να σταματήσει τα περί καταργήσεως των εξοπλισμών των Νησιών γιατί ότι δέχεται απειλή θωρακίζεται και εξοπλίζεται με σύγχρονα όπλα!
Είμαι ευτυχής μετά τόσα χρόνια πού βλέπω την Γαλλία που σχεδόν πάντοτε έπαιρνε την θέση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και για πρώτη φορά Αμερικανό Πρόεδρο να βρίσκεσαι δίπλα μας και με νέες αμυντικές συμφωνίες και νέους εξοπλισμούς!
Γιατί μέχρι πρότινος είμαστε το αποπαίδι της δύσης και του ΝΑΤΟ και παίρναμε βήτα διαλογή και ψυχούλα έναντι της Τουρκίας!
Εύχομαι να συνεχιστεί αυτή η στενή συνεργασία για την Ειρήνη στον κόσμο και την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής!
Ας θυμηθούμε οι παλιοί και ας μάθουν οι νεότεροι ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας!
Καλό βράδυ με Υγεία και Χαρά και Αισιοδοξία αλλά πάνω απ όλα Ειρήνη στον κόσμο!
Χίος 18 Ιουλίου 2021
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.