Π. Καλογεράκης: «Αναλαμβάνουμε μεγάλη υποχρέωση και πρέπει όλοι να καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας»

 

Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης «Κοραής» Παύλος Καλογεράκης καλωσορίζει τα μέλη του συμβουλίου στην πρώτη τους συνεδριάση, επισημαίνοντας τους πόσο σημαντική είναι η υποχρέωση που μόλις ανέλαβαν.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του κ. Καλογεράκη :

 

Αγαπητές και αγαπητοί,

Η Πολιτεία, δια της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την απόφασή της  με αριθμό 29504, της 15ης Μαρτίου 2023,  μάς ανέθεσε ένα ιδιαιτέρως τιμητικό καθήκον για τον Τόπο μας. Το σημαντικό, ανιδιοτελές και άμισθο  καθήκον της διοίκησης της  Κεντρικής, Ιστορικής  Βιβλιοθήκης «Κοραής», του Νησιού μας.

Ευχαριστούμε το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο, που μας παραδίδει την σκυτάλη της διοίκησης, για τις σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερε στην Βιβλιοθήκη. Οφείλουμε να κάνουμε δε ξεχωριστή μνεία και στον αείμνηστο πρώην πρόεδρο, Φιλόλογο, Κώστα Μερούση.

Δεν θεωρώ αναγκαίο τούτη τη στιγμή να επισημάνω και να υπογραμμίσω το μέγεθος της βαρύτητας, ιστορικής, επιστημονικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής της Βιβλιοθήκης μας, όχι μόνο διότι είναι παγκοίνως γνωστή η φήμη και ο πλούτος της, αλλά δεν φτάνουν ώρες και ώρες για την παρουσίαση αυτού του μέγιστου θησαυρού, υλικού και άυλου, του Νησιού μας.

Όμως, αυτός ο ανεκτίμητος θησαυρός είναι που πρέπει να μας συγκλονίζει για το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε και την μεγάλη υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις παρούσες γενιές αλλά και σε εκείνες που θάρθουν.

Μεγάλη είναι η δική μας υποχρέωση και απέναντι στην παρακαταθήκη που μας άφησαν κάποιοι φωτισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι με αυταπάρνηση υπηρέτησαν, ανέδειξαν και προήγαγαν την Ιστορική Βιβλιοθήκη της Χίου, στη διαδρομή των δύο  και πλέον αιώνων ζωής της. Για τούτο, οφείλουμε ΟΛΟΙ, τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, μαζί και το προσωπικό, να καταβάλλουμε συνεχώς το μέγιστο των δυνατοτήτων μας, ώστε να ενδυναμώνουμε συνεχώς τη Βιβλιοθήκη και να την ανεβάσουμε σε ένα ακόμα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και ανάδειξης των θησαυρών της και επιτέλεσης της αποστολής της.

Επιγραμματικά, και με βάση προηγούμενη, επί 5-ετία, εμπειρία μου στο ίδιο καθήκον,  να σημειώσω ότι τούτο μπορεί να επιτευχθεί έχοντας υπόψη πως είναι αναγκαίο να εξετάσουμε και να αντιμετωπίσουμε, μεταξύ πολλών άλλων, κάποιες βασικές παραμέτρους:.

  1. Να κατανοήσουμε τα στοιχεία που αποτελούν τη δύναμη της Βιβλιοθήκης από τη μια, τις αδυναμίες και τα ασθενή σημεία της από την άλλη, τις ευκαιρίες ανάδειξης της αποστολής της, αλλά και τις αιτίες ή αφορμές που απετέλεσαν ή αποτελούν στοιχεία πισωγυρίσματος.
  2. Να αντιμετωπίσουμε τα δομικά και διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν την Βιβλιοθήκη και να αγωνιστούμε για την επίλυσή τους με προγραμματισμό και επιμονή.
  3. Να αναδείξουμε εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν την ουσιώδη ειδοποιό διαφορά της Βιβλιοθήκης μας
  4. Να αναζητήσουμε καινοτόμες εφαρμόσιμες ιδέες, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της, τα οποία θα συμβάλουν και στην αναγκαία εξωστρέφειά της.
  5. Να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τις συνεργασίες μας με Φορείς και άτομα του Τόπου μας. Πρόκειται για μια αποστολή που έχει ανάγκη από την συνεργασία όλων μας στην αναζήτηση των καλύτερων διαύλων επικοινωνίας και σχεδιασμού.
  6. Να γίνει πιο ανοικτή και κυρίως πιο ελκυστική η Βιβλιοθήκη στο ευρύ κοινό και στους επισκέπτες της.
  7. Να αναζητηθεί κάθε λεπτομέρεια που θα βελτιώσει την καθημερινότητά της

Το κτηριακό, η στελέχωση και το οικονομικό είναι πράγματι βασικά  εμπόδια για μια σύγχρονη λειτουργία της Βιβλιοθήκης.  Είναι ουσιώδες, όμως,  το να έχουμε υπόψη μας πως θα προσπαθούμε να πετυχαίνουμε,  κάθε φορά, με σταθερά βήματα, το βέλτιστο αποτέλεσμα με όποια εργαλεία έχουμε.  Και αυτό το  μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα έρχεται μετά από προσπάθεια, συνεργασία αγαστή με το προσωπικό στα πλαίσια των καθηκόντων καθενός και με συνεχές ενδιαφέρον.

Κανένας δεν περισσεύει σ΄ αυτήν την αποστολή, τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, και καμιά ιδέα και πρόταση δεν θα μείνει χωρίς εξέταση και χωρίς συζήτηση. Είναι αναγκαίο να είμαστε όλοι ταγμένοι σ΄ αυτόν τον ευγενή σκοπό που δεν θα φέρει τίποτα στην τσέπη αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι κάθε επιτυχία, και πιστεύω ότι θα ΄χουμε πολλές, θα μας γεμίζει την ψυχή μας!

Καλή συνεργασία!

Καλή επιτυχία!

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.