Η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπουγδάνου στη χθεσινή ειρηνική διαμαρτυρία.
«Συμπατριώτες – συμπατριώτισσες
Οι περισσότεροι από εμάς νοιώθουμε σήμερα μια βαθιά ικανοποίηση από τη μαζική συμμετοχή. Δεν είναι αυτοσκοπός των νησιών και της διοργανώτριας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να ακυρώνεται η οικονομική λειτουργία του τόπου μας και να οργανώνονται κινητοποιήσεις που βγάζουν τους κατοίκους των νησιών μας, όλων των ηλικιών, στους δρόμους.
Η παρουσία μας σήμερα εδώ αποτυπώνει το εύρος της μεταναστευτικής κρίσης, την ανησυχία μας για τη χρονική της επέκταση και τη διαπίστωση μας για την αποτυχία των μέχρι σήμερα εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών αντιμετώπισης της. Πρωτίστως στέλνει καθαρό μήνυμα αντίδρασης πως τα νησιά δεν αποδέχονται τον αταίριαστο με τη φυσιογνωμία τους, την κουλτούρα τους και το μέλλον τους, ρόλο του δεσμοφύλακα της ηρεμίας της Ευρώπης.
Αγκαλιάσαμε με στοργή, περιθάλψαμε και απλώσαμε χέρι βοηθείας στα πρώτα κύματα αμιγώς προσφυγικών ροών που έβγαιναν στις ακτές μας. Ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει.
Όταν όμως διαπιστώσαμε ότι διεθνή κυκλώματα εκμεταλλεύτηκαν τον προσφυγικό πόνο και επιχείρησαν να δώσουν το σύνθημα της ανεμπόδιστης μετακίνησης μεταναστευτικών πληθυσμών, αρχίσαμε να διακρίνουμε τους δυο ύψιστους κινδύνους, απειλητικούς πια για τη δική μας υπόσταση.
ΝΑΙ υπάρχει κόπωση σε όλο το νομό και δικαιολογημένα μεγαλύτερη στη ζώνη των Καμποχώρων και ειδικότερα του Χαλκειούς.
ΝΑΙ υπάρχει ανησυχία για τη βίαιη μεταβολή της καθημερινότητας ενός ακριτικού νησιού. Εκεί που μέχρι πρότινος ήξερες το διπλανό σου, χαιρετούσες όποιον συναντούσες στο δρόμο και αναπάντεχα βρίσκεσαι σε ένα άγνωστο και ευκαιριακό σύνολο ανθρώπων.
ΝΑΙ υπάρχει εξάντληση σε όλες τις κρατικές δομές του τόπου μας. Στο Νοσοκομείο, στην Αστυνομία, στο Λιμενικό, στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, στη Δικαιοσύνη, στις Προνοιακές Δομές. Παντού.
ΝΑΙ καταγράφονται οι επιπτώσεις της κρίσης στη διεθνή εικόνα του νησιού και κατ’ επέκταση στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη προσπάθεια τουριστικής του ανάκαμψης.
ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΜΕ όμως από εδώ στην κυβέρνηση, το σύνολο του Ελληνικού πολιτικού συστήματος και σε όλη την Ευρώπη ότι δεν στέρεψε για όλους αυτούς τους πολύ σημαντικούς λόγους η υπομονή μας.
ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ από την παρατεταμένη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση δυο τεράστιους κινδύνους.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Ως φορείς Αυτοδιοίκησης και ως συλλογικά όργανα στο πεδίο του συνδικαλισμού στήνουμε εδώ και δεκαετίες γέφυρες οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους εξ’ Ανατολών γείτονες. Οι λαοί μας επιχειρούν καθημερινά βήματα σύσφιξης των σχέσεων.
Όμως παρ’ όλα αυτά, η γείτονα χώρα κάνει τα πάντα για να τα υπονομεύσει. Το τελευταίο διάστημα εργαλειοποιεί και την μεταναστευτική κρίση. Κάθε τρεις και λίγο θυμίζει σε όλους μας ότι εκείνη περιστρέφει το μοχλό των ροών, κατά πως τη συμφέρει. Το ξέραμε, το διαπιστώνουμε, το ζούμε. Δεν ανεχόμαστε όμως να το αντιμετωπίζει με φοβικό σύνδρομο η Ευρώπη.
Κι εμείς πως αντιδρούμε; Αποδεχτήκαμε μια προβληματική και εθνικά επιζήμια συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Μια συμφωνία που εξυπηρετούσε την ασφάλεια του ευρωπαϊκού βορά και αφήνει παράθυρα παράλογων μελλοντικών βλέψεων στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας.
Στήσαμε δομές, εδώ, στα ακριτικά μας σύνορα, απέκτησαν χαρακτηριστικά μακροημέρευσης και σήμερα ζητάμε να τις γιγαντώσουμε. Στη βάση ποιας εθνικής στρατηγικής άραγε;
Συμπατριώτες – συμπατριώτισσες, δεν είναι η δυσπιστία οδηγός μας στη σημερινή αντίδραση. Είναι τα δεδομένα, είναι η αριθμητική, είναι οι προβλέψεις. Το ομολογούν τα πιο επίσημα χείλη. Μέσα στο 2020 προβλέπεται η άφιξη στην Ελλάδα 100.000 προσφύγων και μεταναστών. Και οι κυβερνήσεις, η μια πίσω από τα άλλη, επιμένουν στην ατελέσφορη επιλογή του εγκλεισμού στα νησιά, όταν αισιοδοξούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρξουν 10.000 επιστροφές στο χρόνο που διανύουμε. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, το κυβερνητικό σχέδιο οφείλει άμεσα να αποσυρθεί και να αναπροσαρμοστεί.
Τυχόν νέα δομή θα ξεχειλίσει από την πρώτη μέρα λειτουργία της. Όσο ρυθμιστής των ροών είναι οι μελλοντικές βλέψεις της γείτονος, η χώρα θα βρίσκεται εκτεθειμένη σε μέγιστο εθνικό κίνδυνο και τα νησιά υποχρεωμένα να ανηφορίζουν έναν παρατεταμένο Γολγοθά.
Ζητάμε η σωστή στρατηγική, που αποκλείει την εξίσου εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Θράκης από τον κατάλογο των υπό κατασκευή νέων δομών, να επεκταθεί σε όλη την παραμεθόρια ζώνη των νησιών μας. Είναι ακριβώς ίδιας έντασης ο κίνδυνος.
Ζητάμε από Διακομματική Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αξιολογήσει τους εθνικούς κινδύνους από την αδιανόητη απόφαση τα νησιά να μετατραπούν σε εδάφη αποτροπής του μεταναστευτικού κινδύνου της Ευρώπης. Είμαστε Περιφέρεια με ισότιμα ευρωπαϊκά δικαιώματα, τα αξιώνουμε και θα τα πετύχουμε.
Υπάρχει όμως, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, ένας εξίσου μεγάλος κίνδυνος, πέρα από τον οφθαλμοφανή εθνικό, που τα πολιτικό μας σύστημα δυστυχώς παραβλέπει.
Η υποτίμηση της παραμεθόριας ζώνης του Ανατολικού Αιγαίου συντελείται και με το βαρύ κόστος ευκαιρίας που καταβάλουμε εδώ και πέντε χρόνια. Στο μεγάλο καφενείο της εποχής, τα κοινωνικά δίκτυα, η νέα γενιά του νησιού μας δεν κρύβεται. Νοιώθει προδομένη, νοιώθει να ζει σε έναν τόπο στατικό, σχεδιάζει την απόδραση της.
Βλέπει την επίδραση της μεταναστευτικής κρίσης σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας της. Αντιλαμβάνεται ότι η αδυναμία αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης απομυζά το μεγαλύτερο μέρος ενεργητικότητας των θεσμικών μας οργάνων, των υπηρεσιών μας, μονοπωλεί τον κοινωνικό διάλογο. Λειτουργεί ως το πιο επικίνδυνο σαράκι.
Πάψαμε να σχεδιάζουμε, δεν μιλάμε για το μέλλον. Η αγωνία για το πώς θα βγάλουμε τον τόπο μας από το μάτι του κυκλώνα καταπλακώνει τα πάντα.
Στο βαρύ αυτό τίμημα δεν νοιώσαμε καμία στήριξη. Έχουμε αφεθεί να το πληρώνουμε μόνοι μας, εντελώς αβοήθητοι.
Αντί ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί να καταθέτουν από μόνοι τους δέσμες μέτρων ενταγμένες σε ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο, με κίνητρα ανάπτυξης και τόνωσης της απασχόλησης, αντιμετωπίζουν τα ταλαιπωρημένα νησιά μας με τιμωρητική διάθεση.
Τα νησιά μας ΑΠΑΙΤΟΥΝ από την Ελληνική Πολιτεία να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που τους προκάλεσε από τη στρατηγική της να τους εναποθέσει το βάρος μιας τεράστιας κρίσης. Η απαίτηση μας δεν ζητούμε να εκληφθεί ως αντιστάθμισμα. Είναι ηθική υποχρέωση μιας ευνομούμενης χώρας να επαναφέρει την κανονικότητα.
Συμπατριώτες – συμπατριώτισσες
Ακούγεται ως δήθεν αντίλογος πώς να πεισθούν οι ηπειρωτικοί νομοί της χώρας να μοιραστούν το φορτίο των νησιών. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι αμιγώς πολιτικό. Πως θα πετύχει η εκάστοτε κυβέρνηση να διασπείρει ανεπιθύμητες δομές σε όλη τη χώρα.
Τα νησιά ζητούν την αποσυμφόρηση τους γιατί προβλέπουν τι κρύβεται πίσω από τις σημερινές καταστάσεις. Σε μέλλοντα χρόνο. Ξέρουν ότι όλοι οι Έλληνες συμμερίζονται την άποψη τους, αναγνωρίζουν τους κινδύνους. Είναι έτοιμοι να συμπαρασταθούν, φτάνει να μην κουκουλώνουμε άλλο το κορυφαίο εθνικό πρόβλημα.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να μεταβάλει το σχεδιασμό της.
Είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες της να φυλαχθούν καλύτερα τα σύνορα. Απαιτούμε τα θαλάσσια σύνορα να πάψουν να είναι ξέφραγο αμπέλι. Επιθυμούμε κι εμείς τη στελέχωση των υπηρεσιών εξέτασης ασύλου. Άργησαν και πρέπει να επιταχύνουν τη διάκριση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε αυτές που πραγματικά βοηθούν και σε εκείνες που λειτουργούν για να απομυζούν πόρους για τη δική τους λειτουργία, ως παράσιτα στο πρόβλημα. Θα χειροκροτήσουμε επιστροφές, αν δεν έχουν χαρακτήρα φωτοβολίδας.
ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΟΜΗΣ, πέρα από ένα μικρό κέντρο για την ταυτοποίηση και καταγραφή όσων βγαίνουν στις ακτές μας.
ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΑΛ και για τους Χαλκούσους και για τους διαμένοντες σ’ αυτήν, έπρεπε από χθες να σταματήσει. Εγκυμονεί κινδύνους, προσβάλλει τον πολιτισμό μας. Δεν πάει άλλο. Τούτο δεν σημαίνει ότι θα περιφέρουμε μια πληγή σε όλο το σώμα του νησιού.
Συμπατριώτες – συμπατριώτισσες,
Ακούω από ορισμένους την πεσιμιστική θεωρία, ό,τι και να κάνουμε είναι αποφασισμένο. Η νέα δομή – μαμούθ θα γίνει. Από τη σημερινή συγκέντρωση η Χίος καταρρίπτει δυο μυθεύματα. Δεν έχει τίποτα με τους πρόσφυγες.
Δεν έχουμε τίποτα, αν θέλετε, ούτε με όσους παράτυπα αναζητούν μια καλύτερη μοίρα. Ξέρουμε τι θα πει και μετανάστευση.
Ξέρουμε όμως πιο καλά τι θα πει να μην έχεις γείτονα σου τη Νορβηγία ή τη Σουηδία κι επομένως πώς πρέπει να φυλάμε τα ρούχα μας.
Σήμερα πείσαμε και τους πιο δύσπιστους ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Χιώτη και της Χιώτισσας τίποτα δεν θα λειτουργήσει ως τελεσίγραφο στον τόπο μας. Εμείς θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή την ώρα του καθήκοντος, εμείς είμαστε και τώρα στην πρώτη γραμμή αποσόβησης κάθε μελλοντικού κινδύνου.
Ονειρευτήκαμε διαφορετικά τον τόπο μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να μετατρέψει το όνειρο μας σε εφιάλτη. Αυτό είναι το δικό μας ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ.
Θα ‘μαστε μαζί, θα ‘μαστε μονιασμένοι το κρίσιμο επόμενο διάστημα. Κανένας δεν θα τολμήσει να υλοποιήσει τίποτα παρά τη θέληση μας. Σας μεταφέρω το αγωνιστικό μήνυμα του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για ένα Ανατολικό Αιγαίο όπως το ονειρευτήκαμε.
Και σας ζητώ να εκφραστούμε δυνατά ο καθένας ξεχωριστά κι όλη η χιώτικη κοινωνία μαζί απευθυνόμενοι σε όλο το ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα: Μην παραβιάζετε την κόκκινη γραμμή μας. Μην παίζεται με τους νησιώτες. Μην επιδιώξετε να γνωρίσετε την αντίδραση τους.
Χιώτες και Χιώτισσες. Σήμερα ξεκινά ένας διαρκής και ενωτικός αγώνας. Θα είμαστε ενωμένοι στα δύσκολα. Θα πείσουμε πως τίποτα δεν θα γίνει παρά τη θέληση μας. Και στο τέλος θα επιβάλουμε την ορθότερη λύση για όλους:
- Για την πατρίδα μας
- Για τον τόπο μας
- Για όλους εμάς
- Για τους ίδιους τους πρόσφυγες
Στον τόπο μας εμείς κρατάμε την τελευταία λέξη».