Ρεκόρ κατάσχεσης κοκαΐνης

Ρεκόρ 25ετίας σημείωσαν οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Ελλάδα το 2020. Αυτό επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ), που δημοσιοποιήθηκε χθες. Παράλληλα, τα lockdowns οδήγησαν τους διακινητές στην κατ’ οίκον διανομή της κοκαΐνης. Ειδικότερα, απ’ όλες τις διωκτικές αρχές της χώρας κατασχέθηκαν τον προηγούμενο χρόνο 1,7 τόνοι κοκαΐνης, δηλαδή ποσότητα 87% αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2019. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που έχει κατασχεθεί σε ετήσια βάση τα τελευταία 25 έτη στην Ελλάδα και τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι κατασχεθείσες ποσότητες κυμάνθηκαν σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα», αναφέρεται στην έκθεση του ΣΟΔΝ. Η κατασχεθείσα ποσότητα προερχόταν σε ποσοστό 89% από τη Λατινική Αμερική και έφτασε στην Ελλάδα κυρίως κρυμμένη μέσα σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο, όπως για παράδειγμα φρέσκα φρούτα. Δύο τέτοιες υποθέσεις, με κατάσχεση 34 και 100 κιλών κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ, έφεραν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο φως έρευνες του ΣΔΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ., στο 3ο Τελωνείο Πειραιά. Στη διακίνηση κοκαΐνης δραστηριοποιούνται κυρίως αλβανόφωνες εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν άμεση διασύνδεση με αντίστοιχες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Βασική μεθοδολογία τους είναι η ίδρυση εταιρειών-βιτρινών (shell companies), για τη διευκόλυνση διακίνησης των ναρκωτικών και τηνομιμοποίηση των εσόδων τους. Σημαντικές ποσότητες διακινήθηκαν από και προς την Ελλάδα με φορτηγά, μέσω του λιμανιού της Πάτρας, όπως επίσης και μέσω του «Ελ. Βενιζέλος», με τη μέθοδο της ενδοσωματικής μεταφοράς. «Η τιμή της κοκαΐνης στην παράνομη αγορά της Ελλάδας για το έτος 2020 αυξήθηκε και η εκτιμώμενη “εμπορική” αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων ξεπέρασε το ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για το πώς η πανδημία επηρέασε τον τρόπο δράσης των εμπόρων ναρκωτικών. «Η εφαρμογή των προσωρινών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και η απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων την άνοιξη του 2020 διατάραξαν τη διαθεσιμότητα ορισμένων ναρκωτικών, οδηγώντας σε ελλείψεις και υψηλότερες τιμές», επισημαίνει το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι τα κυκλώματα προχώρησαν σε μεταφορές και παραδόσεις ναρκωτικών στα σπίτια των αγοραστών παρέχοντας υπηρεσίες «delivery» σε 24ωρη βάση.

Κάνναβη

Η έκθεση του ΣΟΔΝ καταγράφει μείωση 48% των κατασχέσεων κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης σε σύγκριση με το 2019. Εντοπίστηκαν και δεσμεύθηκαν συνολικά 9,9 τόνοι προερχόμενοι από την Αλβανία και τον Λίβανο. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν κρυμμένα σε Ι.Χ., φορτηγά, αυτοκινούμενα αλλά και ταχύπλοα σκάφη. «Τα μέλη των ομάδων που δραστηριοποιήθηκαν στην καλλιέργεια κάνναβης ήταν υπήκοοι Αλβανίας σε ποσοστό 63% και ημεδαποί 34%. Η τιμή της ακατέργαστης κάνναβης στην παράνομη αγορά της Ελλάδας για το έτος 2020 αυξήθηκε, ενώ αυτή της κατεργασμένης κάνναβης παρέμεινε αμετάβλητη».  Η κατασχεθείσα ποσότητα ηρωίνης ανήλθε σε 299 κιλά, μειωμένη κατά 25% σε σύγκριση με το 2019, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να εισέρχονται στη χώρα από την Αλβανία και δευτερευόντως από την Τουρκία. «Η τιμή της ηρωίνης στην παράνομη αγορά της Ελλάδας για το έτος 2020 παρέμεινε αμετάβλητη και η εκτιμώμενη “εμπορική” αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων ξεπέρασε το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.