Σήμερα που Γιορτάζει. Απόστολος & Ευαγγελιστής Λουκάς. 18 Οκτωβρίου.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς και Απόστολος του Ιησού , καταγόταν από την Αντιόχεια του αρχαίου Πόντου(σημ. Συρία) και ήταν γιατρός και ζωγράφος.

Αν και ο Ευαγγελιστής Λουκάς δεν υπήρξε ένας από τους πρώτους Αποστόλους, έδρασε όμως και εργάστηκε υπέρ του Ευαγγελίου ως Απόστολος , γι αυτό κι έλαβε τον στέφανο δόξας ίσον με εκείνους.

Αρχές του 1ου αιώνα μ. Χ., και γύρω στο 42μ.Χ., ο Απόστολος Λουκάς έρχεται στην Βοιωτία όπου θα γνωρίσει τον Απόστολο Παύλο. Θα βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος και θα ακολουθεί τον Απόστολο στις περιοδείες του ως μαθητής και συνεργάτης. Τα κηρύγματα του Απ. Παύλου υπήρξαν κι η πηγή της συγγραφής από τον Λουκά του Αγίου Ευαγγελίου τρίτου κατά σειρά της Καινής Διαθήκης καθώς και του:  ‘Πράξεις των Αποστόλων’. Στη δεύτερη περιοδεία του Απ. Παύλου στην Ρώμη, ο Λουκάς που τον συνόδευε φυλακίστηκε μαζί του όπως έγραψε ο Απ.Π., στην προς Τιμόθεον επιστολήν του ‘Λουκάς εστι μόνος μετ’εμού’.

Αφού κήρυξε το λόγο του Κυρίου ο Απ. Λουκάς σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και τη Ρώμη επανήλθε στην Βοιωτία όπου και απεβίωσε στην ηλικία των 80 χρόνων, ενώ σύμφωνα με τον Ιερώνυμο πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

………………..

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ζωγράφισε τρείς εικόνες της Θεομήτορος. Αυτές είναι: Η Παναγία Σουμελά-σήμερα στο Βέρμιο(είναι με χρώμα), η Παναγία στο Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων (κερί και λιβάνι, ανάγλυφος)και τέλος η Παναγία του Κύκκου( με ψηφίδα)  στο όρος Τρόοδος Κύπρου και στη Μονή Κύκκου.

 

Παναγία-Σουμελά-Μονή-Πόντος

Ο τάφος του καθώς και λιγοστά Άγια λείψανα του βρίσκονται στην Βοιωτία όπου και ανεπαύθει  και μέσα   στον ομώνυμο  Ιερό Ναό  του Αγίου Αποστόλου  και Ευαγγελιστή Λουκά στη Θήβα.

Ο ναός του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά που αρχιτεκτονικά, είναι σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένοςμε τρούλο, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης της Θήβας, στον λόφο με το παλαιό νεκροταφείο της πόλης και σύμφωνα με την παράδοση, αυτός είναι ο τόπος και της ταφής του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή ο οποίος είναι και ο ιδρυτής και της τοπικής εκκλησίας, της Βοιωτίας.

Η μνήμη του τιμάται στις 18 Οκτωβρίου. Εορτή σταθερή.

Κοντκιον
<Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Μαθητὴς γεvόμενος τού Θεού Λόγου, συν τω Παύλω άπασαν, εφωταγώγησας τηv γήν, καὶ την αχλὺν απεδίωξας, το θείον γράψας, Χριστού Ευαγγέλιον>.

Πηγή: Μαγδαληνής Μοναχής ‘Οι Άγιοι του Πόντου’ τ. 10/μήνας Οκτώβριος.

Φωτό: orthodoxia.gr

Απόστολος Λουκάς/ Μονή & εικόνα Παναγίας Σουμελά του Πόντου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  Λουκά & Λουκία.

 

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.