Σενάρια ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορικού στόλου

Τρία σενάρια ανάπτυξης του παγκόσμιου στόλου επεξεργάστηκε η έκθεση Bimco ICS Seafarer Workforce 2021. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στις αρχές του 2021 ο εμπορικός παγκόσμιος στόλος αποτελούνταν από 74.505 πλοία σε 11 κύριους κλάδους. Στο βασικό σενάριο, ο συνολικός στόλος αναμένεται να φτάσει τα 79.282 πλοία έως το τέλος του 2025.Από το 2021 και μετά, η Bimco προβλέπει ότι ο στόλος θα έχει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 1,25% σε ένα βασικό σενάριο έως τις αρχές του 2026. Το CAGR για τα προηγούμενα πέντε χρόνια είναι 1,44%. Εκτός από το βασικό, περιγράφονται επίσης ένα λιγότερο και ένα πιο αισιόδοξο σενάριο αναλόγως των πιθανών εξελίξεων. Η Bimco αναφέρει ότι η πορεία του στόλου εξαρτάται και από την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου. Σε ένα σενάριο στο οποίο εξετάζεται μια πιο αδύναμη από την αρχική προοπτική του παγκόσμιου εμπορίου, ο στόλος θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό και αναμένεται να έχει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 0,75%. Στο σενάριο χαμηλής ανάπτυξης, θα υπάρχουν κατά μέσο όρο 567 πλοία που εισέρχονται στον στόλο κάθε χρόνο, μια σημαντική μείωση από τον μέσο όρο των 955 πλοίων στο βασικό σενάριο. Σε περίπτωση καλύτερης πορείας του παγκόσμιου εμπορίου ο παγκόσμιος στόλος αναμένεται να υπερβεί τα 80.000 πλοία το 2025, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,75% Σε κάθε περίπτωση ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος αναμένεται να αναπτυχθεί και στα τρία σενάρια τα επόμενα χρόνια, σημειώνει η Bimco και αναφέρεται στη συνέχεια στους επιμέρους ναυτιλιακούς κλάδους.

Πρωτιά των LNG Carriers

Όπως αναφέρει, ο στόλος πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) είναι πιθανό να ξεπεράσει σε ανάπτυξη οποιονδήποτε άλλο κλάδο κατά τη διάρκεια των ετών 2020-2025.

Τα κρουαζιερόπλοια

Ένας άλλος κλάδος που αναμένεται να έχει ισχυρή ανάπτυξη είναι ο κλάδος των κρουαζιερόπλοιων. Όπως τονίζει η Bimco, τα κρουαζιερόπλοια αναμένεται επίσης να σημειώσουν σημαντική αύξηση στόλου έως το 2026

Τα δεξαμενόπλοια

Ο τρίτος τομέας που αναμένεται να γνωρίσει μια σχετική ανάπτυξη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια είναι ο κλάδος των δεξαμενόπλοιων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.