Σε αυστηρό τρίτο lockdown η Αττική – Τι ισχύει από σήμερα;

Η εκτόξευση και πάλι της καθημερινής καταγραφής των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό, με την παράμετρο της επιθετικής μεταδοτικότητας που χαρακτηρίζει τη βρετανική μετάλλαξη να σημαίνει συναγερμό, σε συνδυασμό με την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των νοσηλειών, έδειξαν την οδό προς το αυστηρό lockdown στην Αττική.

«Η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. Πήραμε γρήγορα τα μέτρα, για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Είπαμε ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε ζωές» δήλωσε χθες σε συνένταυξή του στον Σκάι ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς οι επιθέσεις του κορονοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς, «σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά», σημειώνοντας ότι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό, επελέγη η τακτική επισκόπηση και η ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση.

1496 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα 776 στην Αττική και 101 στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα αυξάνεται επικίνδυνα το επιδημιολογικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα με το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων να βρίσκεται προ των πυλών. Στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται ήδη ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας προκειμένου να επιθεωρήσει το πρωί δομές υγείας και για τον συντονισμό δράσεων.

Από σήμερα στις 6 το πρωί έως και τις 28 Φεβρουαρίου, στην περιφερειακή ενότητα της Αττικής, συμπεριλαμβανομένων και όλων των νήσων και της περιοχής της Τροιζηνίας ισχύουν:

υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές 21:00-5:00 και τα Σαββατοκύριακα 18:00-5:00.
δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους.

Τι ισχύει για μετακινήσεις εκτός περιφέρειας

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

  • Μετακίνηση από και προς την εργασία
    για σοβαρούς λόγους υγείας
  • προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
    για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή
  • μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  • για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων
  • για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό
  • για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Τηλεκπαίδευση για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Σε αναστολή βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί

Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό λοκντάουν του Νοεμβρίου. Από σήμερα μεταξύ 10:00 -12:00 το πρωί ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων
Σε αναστολή βρίσκονται οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί
τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης

Τι ισχύει για τη λειτουργία νοσοκομείων, κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων:

Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή
Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων
Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% – Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.
Παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Σχετικά με τους χώρους λατρείας

η τέλεση λειτουργιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα (9) ατόμων.

Μεταφορές

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες).
Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Αθλητικές δραστηριότητες- θέαμα: Ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα

Δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

  • Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ μίνι μάρκετ, φούρνοι),
  • λαϊκές αγορές,
  • φαρμακεία,
  • Pet Shops,
  • επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών (αποκλειστικά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου),
  • καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας και καταστήματα περουκών και ποστίς, (κατόπιν ραντεβού),
  • κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με την μέθοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων (e-shop).
  • καθαριστήρια,
  • βενζινάδικα,
  • Οι επιχειρήσεις εστίασης, συνεχίζουν να λειτουργούν με τις μεθόδους take away, drive-through και delivery.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικά): τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κλπ έως τις 5:30 μ.μ.. Τα σουπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών τους παραγγελιών και έως τις 5:30 μ.μ.

Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, λειτουργούν με το ωράριο που προβλέπεται από ειδικότερες για αυτά διατάξεις.

  • Τα περίπτερα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως.
  • ΚΤΕΟ και συνεργεία οχημάτων, μόνον κατόπιν ραντεβού -Ωράριο λειτουργίας καθημερινές έως τις 08:30 μ.μ. και Σάββατα έως τις 5:30 μ.μ.

– Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2, ή με την συμπλήρωση εντύπου βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης. Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες.

– Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του. Μέγιστη Διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί τις αγορές κ.λ.π.

Επιχειρήσεις σε αναστολή

– Λιανεμπόριο – επιτρέπονται μόνο οι ηλεκτρονικές πωλήσεις

– Εστίαση που συνεχίζει να λειτουργει με take away, drive-through και delivery.

– κομμωτήρια- κέντρα πεντικιούρ μανικιούρ

– κέντρα αισθητικής ( η αναστολή παροχής των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κλπ, ισχύει και όταν αυτές παρέχονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα)

– βιβλιοπωλεία – επιτρέπονται μόνο οι ηλεκτρονικές πωλήσεις
– ανθοπωλεία (με εξαίρεση το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου που θα λειτουργήσουν με τις μεθόδους παράδοση εκτός (click away) και για αγορά με ραντεβού εντός (click inside), με ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ.)

– πρακτορεία ΟΠΑΠ

Πως θα λειτουργήσει το Δημόσιο

Το κοινό θα εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και μετά από ραντεβού. Θα λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου προστατεύονται με άδεια και τηλεργασία.

Η τηλεργασία είναι υποχρεωτική στο μέγιστο δυνατό ποσοστό ενώ για το προσωπικό που δεν δύναται να δουλέψει με τηλεργασία υπάρχει η δυνατότητα για εκ περιτροπής αυτοπρόσωπη παρουσία στην εργασία. Για γονείς με παιδιά έως την τρίτη γυμνασίου προβλέπεται διευκόλυνση με την παροχή μεταξύ άλλων εξ αποστάσεως εργασίας, μειωμένο ωράριο έως 25% ημερησίως και τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Η μετακίνηση για αυτοπρόσωπη εργασία γίνεται με αστυνομική ταυτότητα και σχετική βεβαίωση κίνησης. Υπάρχουν τρία ωράρια προσέλευσης στις 7, 8 και 9.

Τι ισχύει για τις ιδιωτικές Επιχειρήσεις

  • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό
  • Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με
  • χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας όπου είναι εφικτό
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό
  • Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.