Σε κινητοποίηση ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε, κατόπιν συνεννόησης με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην άμεση ενεργοποίηση, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των πύρινων μετώπων στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα, του σχεδίου “ΑΓΝΟΔΙΚΗ”.

Επιπροσθέτως, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι δομές φιλοξενίας της Νοτίου Ελλάδας, αλλά και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Ανατολικού Αιγαίου, βρίσκονται σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, έχοντας προετοιμαστεί καταλλήλως για δυνητικά σενάρια προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, η χθεσινοβραδινή εκκένωση της δομής φιλοξενίας της Μαλακάσας αποτέλεσε την πρώτη περίπτωση αναγκαίας εφαρμογής των παραμέτρων του σχεδίου. Η επιχείρηση μετακίνησης του συνόλου των διαμενόντων από τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας σε αυτήν της Ριτσώνας ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην ασφαλή μεταφορά των διαμενόντων, καθώς και στην τοποθέτηση των ευπαθών ομάδων σε ειδικές θέσεις φιλοξενίας συνέδραμε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα ασυνόδευτα ανήλικα από τη δομή Μαλακάσας. Χθες, κατέλυσαν σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή (safe zone) της δομής της Ριτσώνας, ενώ αναμένεται σήμερα να μεταφερθούν, με μέριμνα της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων  σε άλλες προσωρινές δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Επιπλέον, έχουν ήδη ενημερωθεί όλες οι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που λειτουργούν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από την Πολιτική Προστασία ως “κατηγορίας κινδύνου 5” για τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να τηρούν και τα βήματα που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη εκκένωσης. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, συνέβαλαν στην ενίσχυση με επιπλέον ιατρικό προσωπικό της δομής της Ριτσώνας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών. Επιπλέον, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μερίμνησε για τη μεταφορά επαρκών ποσοτήτων πόσιμου νερού στη δομή. Ο διαμοιρασμός φιαλών νερού, καθώς και των συσσιτίων, μασκών προστασίας μίας χρήσης και ειδών υγιεινής που παρέχονται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στους εκτάκτως φιλοξενουμένους πραγματοποιείται, με τη βοήθεια του προσωπικού του ΔΟΜ. Τέλος, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει μεταφέρει στη δομή της Ριτσώνας χημικές τουαλέτες, αλλά και επαρκείς υπνόσακους (sleeping bags).

Οι έκτακτες συνθήκες αντιμετωπίζονται μέσω της συντεταγμένης προσπάθειας των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και της αγαστής συνεργασίας με συναρμόδια Υπουργεία, φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.