ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Τελικά, είναι αποδεδειγμένο ότι, πολλές φορές, μπορεί να επιτύχει περισσότερα ένας ενεργός πολίτης, παρά ένας θεσμικός εκπρόσωπος που, ενδεχομένως έχει κληθεί και ταχθεί από τη λαϊκή ετυμηγορία να ρωτά περί των δημοσίων πραγμάτων!

Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή δημοσίευμα φίλου στο διαδίκτυο (και ειδικότερα στο facebook), έθεσα το ερώτημα, πού πήγαν τα χρήματα που επιχορηγήθηκε ο Δήμος Χίου από την κεντρική Πολιτεία (και ειδικότερα από το Υπουργείο μετανάστευσης) με αφορμή το μεταναστευτικό.

Προς τιμήν του κ. Δημάρχου, μόλις έπειτα από μια εβδομάδα, ο ίδιος μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών, σε συνέντευξη τύπου, παρουσίασαν τους τομείς και τα αντίστοιχα ποσά που δέσμευσαν για να διατεθούν αναλόγως.

Καταρχήν θεωρώ θετικό το γεγονός ότι, ως φαίνεται, η δημοτική Αρχή “έχει ευήκοον ους” (“ανοικτά αυτιά”) και αντιλαμβάνεται τι ζητά κάθε φορά ο πολίτης, σπεύδοντας να ανταποκριθεί. Το θετικό, λοιπόν, είναι ότι ακούει. Το αρνητικό είναι ότι, σπεύδει πάντοτε όχι με δική της πρωτοβουλία, αλλά αφού της το πει συνήθως κάποιος άλλος, ιδιαιτέρως δε αφού της το πουν είτε στελέχη της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου είτε διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Δηλαδή, λειτουργεί περισσότερο ως «Επιμηθεύς» παρά ως «Προμηθεύς» ως όφειλε.

Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι, η σημερινή δημοτική Αρχή συνεχίζει την ίδια τακτική στο μεταναστευτικό, όπως και η προηγούμενη. Μήπως η προηγούμενη δεν πήρε περί τις 900.000 Ευρώ και συνήψε Σύμβαση η «Μονομετοχική» για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Σούδα και αλλού; Μήπως η προηγούμενη δεν έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ και τα διέθεσε για διάφορες δράσεις, την καθαριότητα, την προμήθεια αυτοκινήτων στην καθαριότητα, την εκτέλεση έργων και προμηθειών σε πλείστους όσους τομείς της δημοτικού προϋπολογισμού; Ορθά έπραξε σε τούτο η προηγούμενη δημοτική Αρχή, ορθά έπραξε και η σημερινή. Με μια βασική διαφορά: Η προηγούμενη δεν ξεστόμισε πύρινους εθνικούς λόγους, ούτε ποτέ πρέσβευε ότι υπάρχει το “μαγικό ραβδί” που θα εξαφάνιζε κάθε δομή μεταναστών στο νησί. Κι όμως, κάποιοι έκτισαν το πολιτικό τους μέλλον και την πολιτική τους επιβίωση επάνω στο μεταναστευτικό, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη θυμάμαι τα λόγια στελεχών, που βρίσκονταν τότε στο απέναντι του Δήμου κτίριο (Περιφέρεια – ενώ σήμερα έχουν μετακομίσει απέναντι), να εξαπολύουν μύδρους για τις χρηματοδοτήσεις που λάμβανε ο Δήμος θεωρώντας τις ως “το τυρί που είναι στη φάκα” του μεταναστευτικού. Και αφού εμπέδωσαν αυτό τον ισχυρισμό στον κόσμο, σήμερα αδιαμαρτύρητα επαίρονται ότι έτυχαν χρηματοδοτήσεων (1.120.000 Ευρώ, μέχρι στιγμής), ποσό με το οποίο θα δώσουν επιδόματα σε εμπερίστατους συμπολίτες μας, θα πληρώσουν έξοδα για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, θα αγοράσουν απορριμματοφόρα, θα επεκτείνουν το δημοτικό φωτισμό, κλπ. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και οι τότε “super πατριώτες” μετετράπησαν σε ομοιοκατάληκτους των προκατόχων τους; Αλήθεια, ποιες περισσότερες ενέργειες έκαμε η σημερινή δημοτική Αρχή (σε σχέση με την προηγούμενη) για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ; Ποια διαφορά υπάρχει από το τότε ως το σήμερα, σε σχέση με τη στάση του Δήμου; Κανένας δεν αντιλήφθηκε ότι, κάθε φορά που ο (άδολος και μη γνώστης των πραγμάτων) απλός, Χιώτης πολίτης θα διερωτάται γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, θα υπάρχει η νοητή-νοερή απάντηση «σώπα, διότι “ευεργετείται” η πόλη σου από τα χρήματα που πήραμε λόγω του μεταναστευτικού»; Και τούτο είναι κάτι που τείνει να εξελιχθεί σε διαχρονικό είδος.

*Πολλή κουβέντα έγινε τις τελευταίες ημέρες για την παρακράτηση ποσού που έκαμε ο Δήμος από την τακτική (Κρατική) επιχορήγηση των σχολείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπαιδευτικών που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας. Αδυνατώ να αντιληφθώ κάτι τέτοιο, μιας και για όσους γνωρίζουν υπάρχουν πολλές δυνατότητες να λύσεις ένα πρόβλημα που προκύπτει. Ειδικά, όταν μιλάμε για τα σχολεία, είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, η δημοτική Αρχή άφησε το εν λόγω ζήτημα να πάρει τέτοιες διαστάσεις και δεν φρόντισε να το μαζέψει έγκαιρα. Φαίνεται, ορισμένοι και δεν θέλουν και δεν ξέρουν και δεν μπορούν!!!

Ακόμη και εάν η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για την παρακράτηση ποσού (υπό όρους, που προφανώς η Υπηρεσία δεν μπορεί να αγνοήσει), εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, τα όποια προβλήματα προκύψουν, επιλύονται πάλι με διατάξεις που η ίδια η νομοθεσία και η συντεταγμένη Πολιτεία μας έχουν προβλέψει.

Επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, τα χρήματα που έδιδε ο Δήμος «αφ εαυτού του» (δηλαδή από τον δικό του προϋπολογισμό, όχι την τακτική επιχορήγηση του Κράτους για τα σχολεία) ξεπερνούσαν τις 250.000 Ευρώ το χρόνο. Παρακαλώ να ληφθεί υπόψιν ότι, το πετρέλαιο το πλήρωνε ο Δήμος με έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τις Σχολικές Επιτροπές. Το ίδιο και τη ΔΕΗ. Με την ΔΕΥΑΧ υπήρχε πάντοτε συνεννόηση και εδίδετο έναντι κάποιο ποσό, διότι δεν είχε ξεκαθαρίσει ποιο ποσό αντιστοιχεί στο μέρος εκείνο της ακίνητης πρώην σχολικής περιουσίας της οποίας κάνει χρήση η ΔΕΥΑΧ (λόγω αντλιοστασίων, κλπ.). Ομοίως, δεν είχαν ξεκαθαρίσει παλιές οφειλές λόγω διαρροών, λανθασμένων ενδείξεων ρολογιών, κλπ. Παρά ταύτα, εμείς φροντίσαμε (τουλάχιστον τα έτη 2015 και 2016, όπως ενθυμούμαι) και 2 χρονιές καλύψαμε το 50 % περίπου των εξόδων προμήθειας πετρελαίου από ιδιώτες. Επίσης, φροντίσαμε, με γενναία χρηματοδότηση από γνωστό Ίδρυμα να γίνει προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού (υπολογιστές, φωτοτυπικά, εκτυπωτές, διαδραστικοί πίνακες) σε όλα τα σχολεία της Χίου με ποσό που έφθασε τις 200.000 Ευρώ. Αυτά που σας αναφέρω έγιναν τα δυο πρώτα χρόνια της θητείας μας (τότε ήμουν Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, γι αυτό και τα θυμάμαι. Βέβαια, τα ζητήματα αυτά έτρεξαν και χειρίστηκαν οι δυο Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών, όμως είχα γνώση των διαδικασιών και επόπτευα τον αντίστοιχο τομέα επισταμένως).

Σήμερα, μιζέρια και εγωισμός! Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου διάρκειας επτά (7) ωρών… !!! για να ειπωθούν τα αυτονόητα. Κρίμα!!!

*Για μια φορά ακόμη έγινε δημόσια αναφορά στην ανάγκη ίδρυσης λαϊκής αγοράς στην πόλη της Χίου (και όχι μόνο). Το αίτημα σωστό και επίκαιρο. Αλλά, η μέχρι σήμερα νομοθεσία άλλα λέει. Ο Δήμαρχος, “παλιά καραβάνα” απάντησε «σωστό το αίτημα, να γίνει, αλλά να δούμε τι θα μας πει και η Υπηρεσία». Γιατί το είπε; Διότι, προφανώς, τον ενημέρωσαν ότι, με τα μέχρι πρότινος δεδομένα δεν επιτρέπεται να γίνει. Όσες λειτουργούν σήμερα σε άλλα μέρη της Ελλάδος, είτε έγιναν μέχρι το 2012-2013 (με την παλιά Νομοθεσία, μέσω Περιφέρειας), είτε μετεξελίχθηκαν μετέπειτα ως παραρτήματα αυτών, είτε λειτουργούν “κοινή συναινέσει” παραγωγών-εμπόρων-επιμελητηρίου-Δήμου-Περιφέρειας και έγιναν άτυπα με “περίβλημα” νομιμότητας.

Την περίοδο 2017-2018 επεχείρησα με μεγάλη προσπάθεια να γίνει (ως Αντιδήμαρχος Τ.Ο.Α.), αλλά πάντοτε προσκρούαμε όλοι μαζί (με την Υπηρεσία και τον Δήμαρχο) στην κείμενη Νομοθεσία. Υπάρχει και η σχετική αλληλογραφία για τους λόγου το αληθές. Χρειαζόταν η ΄΄περιβόητη΄΄ Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) τριών-τεσσάρων (3-4) Υπουργών, η οποία για να εκδοθεί χρειαζόταν και αλλαγή κάποιου Νόμου !!! Το θέμα έθεσα και προσωπικά στον ίδιο τον τότε Υπουργό Γεωργίας (κ. Βαγγέλη Αποστόλου) όταν τον συνάντησα σε σύσκεψη με τους φορείς της Χίου, στα γραφεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, έπειτα από ραντεβού που έκλεισα μαζί του επί τούτου. Μάλιστα πήρα μαζί μου και εκπρόσωπο των παραγωγών-γεωργών. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι, ο Βαγγέλης Αποστόλου είναι ένας καλός και λαϊκός πολιτικός (προσωπικά τον συμπαθώ ιδιαίτερα), ούτε εκείνος έδωσε λύση και διέξοδο στο θέμα, παρά τις υποσχέσεις που μας έδωσε.

Σήμερα, υπάρχει η εξής συγκυρία: Δημοτική Αρχή και Κυβέρνηση ανήκουν στον ίδιο κομματικό χώρο. Επίσης, υπάρχει Χιώτης Υπουργός. Στο μεταναστευτικό τα έκανε μαντάρα με τα ΜΑΤ, κλπ. Αλλά εδώ νομίζω ότι, εάν θέλει, μπορεί να βοηθήσει. Τουλάχιστον, μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, για να εκδοθεί η περιβόητη Κ.Υ.Α., μήπως γίνει στη Χίο λαϊκή; Θα το αποτολμήσει ο νυν Υπουργός Γεωργίας Μάκης Βορίδης, δείχνοντας ενδιαφέρον για τον απλό λαό που λιμοκτονεί;

Για όλα τα ανωτέρω θέματα είναι που χρειάζονται ενεργοί πολιτικοί, με ενεργούς δημοτικούς συμβούλους και ειδικούς συμβούλους που να γνωρίζουν τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να λειτουργούν μεθοδικά και να βγάζουν ασπροπρόσωπους τους πολιτικούς τους προϊσταμένους και συνεργάτες. Βέβαια, με όσα βλέπουμε μέχρι σήμερα, κρατάτε μικρό καλάθι… γενικότερα!

*Με την παρούσα ευκαιρία και μιας και αναφερόμαστε στη Τ.Ο.Α (διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου), ήθελα να ρωτήσω τρία πράγματα:

1) Γιατί δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι σήμερα (και σε απάντηση του δίκαιου και σωστού αιτήματος της Ένωσης Καταναλωτών Χίου, για την ίδρυση υπαίθριας λαϊκής αγοράς στη Χίο) η άποψη της αρμόδιας Υπηρεσίας εκ μέρους της δημοτικής Αρχής;

2) Πριν από αρκετούς μήνες ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών έψεξε την προηγούμενη δημοτική Αρχή για την μη επιβολή προστίμων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τότε, απέστειλα σχετικό απαντητικό άρθρο, με αφορμή την συνέντευξη που έδωσε και παρουσίασε το ζήτημα στον Τύπο, τεκμηριώνοντας επαρκώς την λανθασμένη εκτίμηση που είχε επί του ζητήματος. Τελικά, τι έγινε; Επέβαλλε ή όχι μέχρι σήμερα τα πρόστιμα αυτά, που θεωρούσε επιβεβλημένη την επιβολή τους; (μάλιστα είχε ενημερώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο γι΄αυτό). Αν όχι, παραδέχθηκε τους -τότε- ισχυρισμούς μας;

3) Στην Τ.Ο.Α., όταν ήμουν Αντιδήμαρχος, καθιερώσαμε από το 2017-18 την δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Δήμου (σε ειδικό υπερσύνδεσμο) ηλεκτρονικής φόρμας, με τη χρήση χάρτη σε πραγματικό χρόνο, όπου αναγράφονταν όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχαν άδεια χρήσης μουσικής, παράτασης ωραρίου μουσικής, έκαναν χρήση συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων κοινόχρηστου χώρου, καθώς και ο αριθμός άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους. Έτσι, κάθε πολίτης (από οποιοδήποτε σημείο τη γης), από τον υπολογιστή του, γνώριζε για τα καταστήματα αυτά της Χίου, εάν νομιμοποιούνται για τη χρήση μουσικής, τη χρήση κοινόχρηστου χώρου, κλπ. Σήμερα, κατά μήνα Ιούλιο 2020, είναι ενημερωμένος ο υπερσύνδεσμος αυτός;  Καταχωρήθηκαν οι (όποιες) άδειες δόθηκαν για το έτος 2020; Καλό θα ήταν, να μάθουμε επισήμως, ώστε να διαπιστώσουμε εάν, άλλο ένα επιτυχές εγχείρημα της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, συνεχίζεται ή εγκαταλείφθηκε!

ΥΓ.: Προβλέπω, την επόμενη φορά, να οδεύουμε “ντουγρού” για τον Δήμο…!!!!!!!-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.