Στέφανος Ντούσκος – Ολυμπιακό Χρυσό Μετάλλιο Κωπηλασίας! Και η Ιστορία της κωπηλασίας του ΝΟΧ γεμάτες αναμνήσεις από το 1960!

————————————————————————————
Ταπεινοφροσύνη,Ήθος, Οικογένεια και Ηθική!
Στέφανος Ντούσκος η μητέρα του Μαρία και όλη Οικογένεια των Ιωαννίνων στο χθεσινό παγκόσμιο τρελό ξεφάντωμα της χρυσής νίκης του Ολυμπιονίκη, μας έδωσαν μαθήματα ήθους, ύφους και Ταπεινοφροσύνης, σύμπνοιας, οικογενειακής αγάπης και πάνω απ όλα την σκληρή δουλειά για την επίτευξη του στόχου!
Δεν είναι τυχαία η μεγαλειώδης νίκη του Στέφανου Ντούσκου έχει περάσει από σαράντα κύματα με στερήσεις με πείνα με ιδρώτα και πάνω απ όλα με σκληρή δουλειά εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα αγωνίσματα του στίβου και συνάμα σπουδάζει και Ιατρική με συγκομιδή δεκάδες μεταλλίων και Κυπέλλων!
Γιαυτό ακριβώς τον λόγο λέμε ότι όλα ξεκινούν από την οικογένεια!
Δεν θα κάνω καμιά ανάλυση του γεγονότος γιατί όλοι είδαμε στα ΜΜΕ την συμπεριφορά όλων των πρωταγωνιστών της εξαιρετικής και ζηλευτής οικογενειακής αγάπης με ήθος, Ηθική και Ταπεινοφροσύνη!
Υπάρχουν χιλιάδες δημοσιεύματα για την ζωή και την πορεία του Χρυσού Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας Στέφανου Ντούσκου και επειδή δεν έχω προσωπική εμπειρία από την πορεία και την εν γένει ζωή του θα αρκεστώ μόνο στον τόπο του και θα αναφέρω τί απεικονίζουν οι όψεις του Χρυσού μεταλλίου του Τόκιο!
Την φτερωτή Νίκη, το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) και τον Παρθενώνα!
Θα σταθώ στην Λίμνη των Ιωαννίνων που μου ξύπνησε παλιές γλυκές παιδικές αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια που κατέβηκα στην πόλη της Χίου το 1959 και διέμεινα στην περιοχή του Αγιασμένου (ΝΟΧ) Μπέλλα Βίστα και έζησα από κοντά και ως αθλητής κολύμβησης ζωντανά πολλές ιστορίες και γεγονότα που διαδραματίστηκαν την δεκαετία του 1960!
Ας ξεκινήσουμε από την ίδρυση του ΝΟΧ το 1930 από επιφανείς Χιώτες όπως ο Καλβοκορέσης, ο Χωρέμης, ο Χατζηφραγκούλης Ανδρεάδης, ο Δημ.Πίττας ο Ζαφειράκης, ο Κιτριλάκης και πολλοί άλλοι και λειτούργησε σαν Λέσχη και έπρεπε το κάθε μέλος να είναι ιδιοκτήτης θαλαμηγού πάνω από 15 μέτρα!
Τελικά αυτό δεν ευοδώθηκε και το 1932 ανέλαβαν νέα παιδιά που αγαπούσαν τον Ναυταθλητισμό και έφτιαξαν νέο καταστατικό για όλους!
Στην αρχή οι εγκαταστάσεις ήταν στο λιμάνι σε δύο παλαιά κτίρια πού στεγαζόταν η κολύμβηση το πόλο και στο άλλο η κωπηλασία.
 
Μπλέξαμε σε πολέμους σε κατοχή και όλα αδράνησαν και κατεστράφησαν! Από το 1947 ξεκίνησε νέα κίνηση και εγκαταστάσεις στην ΜΠΕΛΛΑ ΒΙΣΤΑ και μάλιστα έγιναν με προσωπική εργασία των αθλητών και των υπευθύνων!
Την δεκαετία 1950 ο ΝΟΧ άρχισε να γίνεται γνωστός στο Πανελλήνιο με μεγάλες επιτυχίες στην κολύμβηση ,το πόλο και την κωπηλασία.
Ονόματα αθλητών που θυμάμαι να είναι στο προσκήνιο γιατί δεν τους γνώρισα όλους ήταν οι Βασίλης Μαδωνής, Στέλιος Σέργης, Α. Καβύρης, Α.Ψύλλος, Γ.Περσόπουλος, και ο μέγιστος όλων ο Γιάννης Σαρέλης…. Στην κωπηλασία ήταν οι Κ. Τσιμιδόπουλος, Παντελής Σέργης, Πέτρος Μαδωνής, Νίκος Λογοθέτης, Μιχάλης Μπαλής (Μαλής) και αργότερα νεότεροι Πέτρος Βυζανιάρης, Τάσος Ανταλής, Χρήστος Μαρτάκης, Σιδερής Μενδώνης, Θέμης Ζυμαράκης ,και πηδαλιούχοι Στέφανος Μάλαντης και Νίκος Δηράκης!
Στο πόλο την δεκαετία του 1960 μπήκαν και πολλοί ακόμη όπως ο Μίμης Ντρουφάκος, ο Λεόντιος Χριστοφορίδης, ο Δήμης Μυλωνάδης ,ο Μιχάλης Σόδης και άλλοι που δεν θυμάμαι αλλά αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Μιχάλης Χριστοφορίδης ως τερματοφύλακας για πολλά χρόνια της Εθνικής Ελλάδος, ο Μάρκελλος Σιταρένιος και αργότερα τα αδέρφια Γιώργος και Γιάννης Φουντούλης, Πολίτης, Ντόσκας, Μικέδης, Ντούλος που διέπρεψαν σε μεγάλους Συλλόγους, που και σήμερα ακόμη ο Γιάννης Φουντούλης παίζει στην Εθνική και είναι ο αρχηγός. Επίσης, απ ότι ξέρω ο Σταμάτης Πολίτης ήταν από τους πρώτους πολίστες και πολλά χρόνια πρόεδρος του ΝΟΧ.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν πρόεδροι και σύμβουλοι όπως οι Σωκ.Χελιος, Κ.Φαφαλιός, Α.Λοΐζος ,Κ. Κουμπιάς, Στ.Πολίτης Δ.Ντρουφάκος, Κ. Γεραζούνη και φυσικά ο Γιάννης Σόδης που επί προεδρίας του το 1968 και γενικό γραμματέα αθλητισμού τον Ασλανίδη έγιναν τα εγκαίνια του τότε νέου και σήμερα σε πλήρη Εγκατάλειψη αθλητικού Κέντρου με ανοιχτή πισινά και αίθουσες εστιατόρια κ.λ.π.
Ξεχωριστό ρόλο έπαιξε ως προπονητής ο Αλέκος Καλούδης και από το 1965-1966 στο πόλο ο ΝΟΧ βρίσκεται στην Α ‘ Εθνική Κατηγορία.
Έχω ακουστά ότι μετέπειτα επειδή λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορούσα να παρακολουθήσω ότι υπήρξαν και άλλοι προπονητές, Γαρύφαλος, Ντουντούλα, Πολυχρονόπουλος, Βασ.Κουφός, Αγραφιώτης και Μάλαντη.
Εν τω μεταξύ δημιουργήθηκαν και νέα τμήματα όπως ιστιοπλοΐας, Πινγκ-Πονγκ και έγιναν νέες εγκαταστάσεις για την κωπηλασία γιατί μέχρι τότε τέλος δεκαετίας 1960 στεγαζόταν όλες οι βάρκες κωπηλασίας στο κτίριο του Αγιασμένου.
Δυστυχώς σήμερα και μετά την ανέγερση του κλειστού κολυμβητηρίου της Χίου το βασικό κτίριο του ΝΟΧ μετά από 53 χρόνια έχει ρημάξει είναι ετοιμόρροπο και πρέπει να κατεδαφιστεί γιατί είναι επικίνδυνο να πέσει πάνω στα κεφάλια περαστικών και να έχουμε θύματα!
Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτή είναι η ιστορία της πορείας του Ναυτικού ομίλου Χίου πού μου θύμισε ο Χαρισματικός Γιαννιώτης Χρυσός Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος γιατί στην Λίμνη των Ιωαννίνων η Χιώτικη κωπηλασία γύρω στο 1960 έφερε πολλές Πανελλήνιες νίκες με τους Πέτρο Μαδωνή, Παντελή Σέργη, Κ.Τσιμιδόπουλο, Νίκο Λογοθέτη, Μιχάλη Μπαλής (Μαλής) και δεν θυμάμαι πιος ήταν πηδαλιούχος ίσως ο Στέφανος Μάλαντης.
Βρήκα ορισμένες φωτογραφίες από το διαδίκτυο για τις πρώτες εγκαταστάσεις με το κέντρο του Γιάννη Κολύβα κλπ ,πώς ήταν παλαιά η περιοχή του ΝΟΧ ως ΜΠΕΛΛΑ ΒΙΣΤΑ, ο Αγιασμένος και η μοναδική βάρκα κωπηλασίας που πιστεύω ότι την έχει προβάλλει η Μέλη Τσάκου εις μνήμη του αδερφού της Πέτρου Βυζανιάρη που είναι μέσα και δεν υπάρχει άλλη με τον τύπο της βάρκας ιστιοπλοΐας της εποχής εκείνης!
Εάν έχω γράψει λάθος ή ξέχασα ορισμένες λεπτομέρειες ας με συγχωρήσουν οι Χιώτες της παλιάς καλής εποχής!
Εύχομαι Υγεία και Χαρά για όλο τον κόσμο!
Καλή λευτεριά από τον δεκαήμερο καύσωνα!
Χίος 31 Ιουλίου 2021
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.