Στο κέντρο του ενδιαφέροντος η μαστίχα

 

Ο οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, ανακοινώνει την έναρξη του δωρεάν προγράμματος κατάρτισης και συμβουλευτικής «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο». Το πρόγραμμα επακολουθεί το επιτυχές πρόγραμμα με τίτλο «Μαστιχόδεντρα: Σύγχρονες τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας», που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Μάϊου 2023 στη Χίο. Μέσω της δράσης αυτής εκπαιδεύτηκαν 48 καλλιεργητές μαστιχόδεντρων πάνω σε νέες πρακτικές, ώστε να εξελιχθούν στους καταρτισμένους μαστιχοπαραγωγούς του μέλλοντος.

Η νέα δράση του οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί φέτος αλλά και εν συνεχεία το νέο χρόνο, στοχεύει στη δημιουργία του πρώτου δικτύου μεταφοράς, τεχνογνωσίας και καινοτομίας για την καλλιέργεια της μαστίχας στο νησί της Χίου, από παραγωγό προς παραγωγό. Το δίκτυο αυτό θα είναι χρήσιμο για κάθε μαστιχοπαραγωγό από τα 24 μαστιχοχώρια που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όλη τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου οι μαστιχοπαραγωγοί θα επιμορφωθούν πάνω στην καλλιέργεια της μαστίχας.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις υλοποίησης που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα:

  1. Η πρώτη φάση, περιλαμβάνει την επιλογή 20 μαστιχοπαραγωγών, που διαθέτουν ήδη σχετική εμπειρία, οι οποίο θα προετοιμαστούν για να εκπαιδεύσουν τους μαστιχοπαραγωγούς της περιοχής τους: α) μέσα από ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών και εργαλείων παρακολούθησης μαθησιακών στόχων και β) μέσα από σεμινάρια εμβάθυνσης σε τεχνικά θέματα και καλλιεργητικούς χειρισμούς. Οι 20 επιλεγμένοι μαστιχοπαραγωγοί θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην περιοχή τους. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή προς τους ενδιαφερόμενους μαστιχοπαραγωγούς μετά από αίτησή τους μέχρι τις 30/11/2023.
  2. Κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, με σημείο αναφοράς τους 20 μαστιχοπαραγωγούς της πρώτης φάσης, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τεχνογνωσία για την καλλιέργεια της μαστίχας, δημιουργώντας, έτσι, ομάδες μεταφοράς και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Παράλληλα, κρίσιμα ερωτήματα ή προβλήματα προς επίλυση θα μεταφέρονται, μέσω των δικτύου, στην  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η υλοποίηση αυτής της φάσης θα πραγματοποιηθεί -ενδεικτικά- μέσω θεωρητικών εκπαιδεύσεων από καθηγητές Πανεπιστημίου, επιδεικτικών αγρών, ενημερωτικών ημερίδων και άλλων δράσεων με ενεργή συμμετοχή των παραγωγών.  Η συμμετοχή είναι ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους μαστιχοπαραγωγούς μετά από αίτησή τους καθόλη την διάρκεια του προγράμματος.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.