Στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στην Ιθάκη τα Ηρωικά Ψαρά

Στις εργασίες του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών που διεξήχθη το τριήμερο, 30 Σεπτεμβρίου έως και 2 Οκτωβρίου 2022 στην Ιθάκη, συμμετείχε ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος

Παρουσία Υπουργού, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών, Βουλευτών, Δημάρχων και Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τέθηκαν ζητήματα και ερωτήματα που αφορούν τα νησιά και δόθηκαν σε ορισμένα από αυτά δεσμεύσεις.

Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων ήταν η ενίσχυση της Πολιτικής προστασίας. Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης κ. Χρήστος Στυλιανίδης ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμετέχοντες για τις δράσεις του Υπουργείου, κυρίως για τη διαδικασία δημιουργίας ενός σύγχρονου Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο θα αξιοποιεί την επιστημονική τεκμηρίωση μέσα από μια Εθνική Βάση Δεδομένων για όλες τις φυσικές καταστροφές. Επεσήμανε, ιδίως, τη σημασία που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, καθώς αποτελεί -κυρίως στα μικρά και απομακρυσμένα μέρη- τη δύναμη πρώτης απόκρισης.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και πιλοτικά προγράμματα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή και αν από τα αποτελέσματά τους ανακύψουν θετικά στοιχεία, τότε άμεσα θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα νησιά.

Μεταξύ των θετικών νέων ήταν ότι προγραμματίζονται οι πρώτες παραλαβές των πλωτών ασθενοφόρων προς τα τέλη του 2023, γεγονός που θα ενδυναμώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας ιδιαίτερα στα ακριτικά νησιά.

Δια στόματος του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκη αναφέρθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα αξιοποιηθούν στα νησιά μας σε διάφορους τομείς.

Ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, στα καθημερινά προβλήματα των μικρών νησιωτικών κοινωνιών καθώς και στην ανάγκη για διαρκή τεχνική υποστήριξη προκειμένου να μπορούν να υλοποιούνται τα έργα στο νησί όσο το δυνατόν αμεσότερα.

«Το γεγονός ότι τα προβλήματα, οι ανησυχίες, οι ανάγκες, οι εμπειρίες των μικρών νησιωτικών Δήμων ακούγονται μας χαροποιεί και μας δίνει τη δύναμη να προσπαθούμε για το καλύτερο. Πάντα θα υπάρχουν αντιξοότητες και απρόοπτα, πάντα θα υπάρχουν ανάγκες και ζητήματα προς επίλυση, τα οποία στα μικρά και ακριτικά νησιά φαντάζουν μεγαλύτερα. Τα συμπεράσματα από το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στην Ιθάκη είναι ευοίωνα καθώς δόθηκε η ευκαιρία να αντικρίσουμε προκλήσεις και ιδιαιτερότητες κατάματα και να συζητήσουμε πιθανές λύσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.