Συμμετοχή του Διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρου Πρωτοψάλτη στο Συνέδριο για την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων μέσω Μεταρρυθμίσεων της DG Reform της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και Εθνικός Συντονιστής για τις Δεξιότητες Σπύρος Πρωτοψάλτης συμμετείχε στο Συνέδριο για την «Ανάπτυξη Δεξιοτήτων μέσω Μεταρρυθμίσεων», που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Μαΐου στο Πόρτο της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023.

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Elisa Ferreira και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Nicolas Schmit.

Συμμετείχαν δημόσιοι αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου από τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων των κρατών μελών, τα Υπουργεία Παιδείας, τα Υπουργεία που είναι αρμόδια για τη Δημόσια Διοίκηση, τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, θεσμικά όργανα της ΕΕ, ευρωπαϊκοί και εθνικοί οργανισμοί.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την καλύτερη υποστήριξη των εθνικών φορέων και οργανισμών των κρατών μελών, ώστε να επιτύχουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ανάπτυξης δεξιοτήτων και να δημιουργήσουν συνέργειες με χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην κατάρτιση, που έχουν δρομολογηθεί για την αξιολόγηση και ποιοτική αναβάθμιση της κατάρτισης, καθώς και στο μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, για 270.000 άνεργους και εργαζόμενους, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους συνολικά 500.000 Έλληνες πολίτες μέχρι το 2025.

Συνομιλητές στο πάνελ, με θέμα «Δεξιότητες για την ψηφιακή και πράσινη οικονομία – Πώς να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ»,  ήταν ο Πρόεδρος του POCH, Πορτογαλία 2020, ΕΚΤ, Joaquim Bernardo, ο Γενικός Διευθυντής, Τμήματος Κονδυλίων ΕΕ και Επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής για το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΚΤ Ανθρώπινοι πόροι, Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Boris Sloboda, ο Επικεφαλής του Τμήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δεξιοτήτων, Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP),  Antonio Ranieri και η Ανώτερη Σύμβουλος Απασχόλησης, Πρόνοιας και Ανθρώπινου Κεφαλαίου, Πολιτικών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΕ και Διεθνών Υποθέσεων, Confindustria, Stefania Rossi.

Στην τοποθέτησή του, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ τόνισε την ανάγκη οι επενδύσεις στην κατάρτιση να πλαισιώνονται από μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα των δράσεων στην αγορά εργασίας, αλλά και τη στενότερη διασύνδεση που πρέπει να έχουν τα προγράμματα σπουδών με τις απαιτήσεις της πραγματικής οικονομίας. Επίσης, αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που προώθησε η ελληνική κυβέρνηση στον χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης και στην έμφαση που δίνεται για την άμεση μετάβαση των καταρτιζόμενων στην εργασία μέσα από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Η διοργάνωση του συνεδρίου έγινε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας και τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (DG EMPL).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.