Συνάντηση Δημάρχου Οινουσσών με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

 

Με πρόσκληση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο Δήμαρχος Οινουσσών Γεώργιος Δανιήλ συμμετείχε την Τετάρτη 15 Ιουνίου σε ευρεία σύσκεψη εργασίας μαζί με 41 δημάρχους νησιών της χώρας με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.

Στην πολύωρη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός συναρμόδιων Υπουργών, Υφυπουργών και Γεν. Γραμματέων, ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης έδωσε το λόγο σε όλους τους Δημάρχους. Ζήτησε ν’ αναπτύξουν όχι μόνο τα δομικά διοικητικά και καθημερινά προβλήματα της νησιωτικής αυτοδιοίκησης, αλλά ν’ αναφερθούν και σε τοπικά ζητήματα των νησιών τους, όπως επιτεύγματα και προοπτικές ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος Οινουσσών, ο οποίος είχε προαποστείλει  υπόμνημα με όλα τα προβλήματα κι αιτήματα του νησιού μας, προτεραιοποίησε τα εκπαιδευτικά θέματα επικεντρώνοντας στα εκκρεμή ζητήματα της ναυτικής εκπαίδευσης. Επισήμανε ότι η υψηλού επιπέδου και κύρους παιδεία κι εξειδίκευση έχει συμβάλλει στην συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού.

Τόνισε ότι το νησί των Οινουσσών είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ένα ζωντανό και παραγωγικό ναυτικό εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο προσελκύει σπουδαστές και σπουδάστριες με υψηλή βαθμολογία στις πανελλήνιες και αξιόλογη επαγγελματική στοχοθεσία.

Συνεπεία τούτων είναι απαραίτητη η επίσπευση των διαδικασιών λειτουργίας της Σχολής Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων, η επισκευή του κτιρίου της ΑΕΝ Πλοιάρχων και η στελέχωση των υπηρεσιών της Σχολής, η αναβάθμιση κι ο εκσυγχρονισμός των ναυτικών σπουδών, η χρηματοδότηση του Μαθητικού Οικοτροφείου κι η χρηματοδότηση της μελέτης ανέγερσης του Ναυτικού Συνεδριακού Κέντρου από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη στέγης, που παρατηρείται έντονα στις Οινούσσες και σε άλλα μικρά νησιά, για την υποστήριξη της στέγασης τόσο των εκπαιδευτικών και σπουδαστών, αλλά και των υπηρετούντων ιατρών, δημοσίων υπαλλήλων κ.α. και ζήτησε να δοθεί θεσμική κι οικονομική δυνατότητα στους Δήμους για την αξιοποίηση του οικιστικού αποθέματος εγκαταλελειμμένων, επικινδύνων κι ερειπίων παντοιοτρόπως.

Ανάλογες, καίριες κι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έγιναν από τους Δημάρχους όλων των νησιών, που αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση, στην υποχρηματοδότηση, στα προβλήματα στην υγεία, στην πολιτική προστασία, στην αποκομιδή απορριμμάτων, στην προστασία των οικοσυστημάτων κ.α.

Ο Πρωθυπουργός κατέγραψε τις τοποθετήσεις των Δημάρχων κι αναφέρθηκε στα μειονεκτήματα, που γεννά η νησιωτικότητα, αλλά και στις δυνατότητες, που μπορούν ν’ αξιοποιήσουν τα νησιά μας για την ανάπτυξή τους. Δήλωσε έτοιμος να συζητήσει προτάσεις για παροχή φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων στήριξης κι ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στα νησιά με ειδικά προγράμματα για τους νέους. Επίσης, διαβεβαίωσε για τη θεσμοθέτηση επικαιροποιημένου αλγόριθμου κατανομής για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις σύγχρονες ανάγκες των νησιωτικών δήμων πέρα από τα πληθυσμιακά κριτήρια.

«Θέλω, όμως, να τονίσω ότι καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά αν δεν έχει τη δική σας στήριξη. Και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία, εσείς οι ίδιοι να βγείτε μπροστά και να αγκαλιάσετε αυτές τις λύσεις, έστω και αν μερικές φορές μπορεί αυτό βραχυπρόθεσμα να αισθάνεστε ότι σας φέρνει σε σύγκρουση ίσως με κάποια συμφέροντα τα οποία έχουν μάθει να δουλεύουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Είναι, όμως, ευκαιρία μεγάλη. Και θα στηρίξουμε τον κάθε Δήμαρχο, την κάθε Δήμαρχο, που θα τολμήσει να βγει μπροστά και να καινοτομήσει, διότι καμία από αυτές τις λύσεις που μπορούμε να σας προτείνουμε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί -θα το επαναλάβω- εάν δεν υπάρχει η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και αν δεν υπάρχει ηγεσία από τις Δημοτικές Αρχές, από εσάς δηλαδή», δήλωσε κλείνοντας ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε τους Δημάρχους για την πολυσύνθετη αποστολή, που επιτελούν στα μικρά νησιά κι εκτείνεται πέρα από τα αυτοδιοικητικά καθήκοντα.

 

Οινούσσες 16.06.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.