Συνάντηση εργασίας των Υπηρεσιών Ασύλου Ελλάδας-Κύπρου με θέμα τις κοινές προκλήσεις και τα επιχειρησιακά ζητήματα

Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου με την Κυπριακή Υπηρεσία Ασύλου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο κτήριο Κεράνη, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου όπου συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν σε επιχειρησιακό επίπεδο οι δύο Υπηρεσίες.

Ειδικότερα τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα διαδικασιών ασύλου και ποιότητας, οι δυσκολίες εφαρμογής του «Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ», ενώ ανταλλάχθηκαν και βέλτιστες πρακτικές στο κομμάτι των επιστροφών απορριφθέντων αιτούντων διεθνούς προστασίας.

Αναλυτικότερα:

Την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας και ανταλλαγή καλών πρακτικών είχε στόχο η επίσκεψη κλιμακίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.  

Η Ελληνική αποστολή συμμετείχε με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνο Λογοθέτη και το σύνολο της διοικητικής ιεραρχίας της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.  

 Πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ. Κώστα Κωνσταντίνου και υπηρεσιακούς από το Υπουργείο Εσωτερικών, την Υπηρεσία Ασύλου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, αλλά και εκπροσώπους από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες όπως την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και το Τμήμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. 

 Ο Διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Τάσος Μαντάγαρης παρουσίασε το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής της χώρας μας και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η υπηρεσία τα τελευταία έτη. 

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», τα Κέντρα Φιλοξενίας Κοφίνου και Λίμνες, καθώς και τον Χώρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών στη Μενόγεια. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων, υπό την εποπτεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. 

 Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου συμφώνησαν στη διεύρυνση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων των δυο χωρών, για ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και πληροφοριών, καθώς επίσης και σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα που εμπίπτουν στο τομέα αρμοδιότητάς τους. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.