Συνάντηση Μηταράκη με τον Πρέσβη του Αφγανιστάν: Συνεργασία για την επιστροφή όσων Αφγανών πολιτών δεν δικαιούνται διεθνή προστασία

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη του Αφγανιστάν στην Ελλάδα, κ. Mirwais Samadi.

Συζητήθηκε η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν καθώς και οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας της Πρεσβείας του Αφγανιστάν με τις Ελληνικές Υπηρεσίες και Αρχές σε θέματα μετανάστευσης.

Ο κ. Samadi επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση της αφγανικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατα υιοθετηθείσα Κοινή Δήλωση (Joint Declaration) μεταξύ ΕΕ και Αφγανιστάν, για την διευκόλυνση των επιστροφών όσων Αφγανών πολιτών δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργασθούν από κοινού για την ενίσχυση των επιστροφών, εθελούσιων και αναγκαστικών, καθώς και για τη βελτίωση της συνεργασίας τους προκειμένου να ολοκληρώνονται απρόσκοπτα οι απαιτούμενες διαδικασίες ταυτοποίησης από την Αφγανική Πρεσβεία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κ.κ. Μηταράκης και Samadi συμφώνησαν στην πραγματοποίηση τεχνικών συναντήσεων για την εξέταση ειδικότερων ζητημάτων συνεργασίας καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας σύναψης σχετικής διμερούς συμφωνίας.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω συνεργασία με σκοπό την προώθηση ενημερωτικής εκστρατείας που θα αποθαρρύνει επίδοξους μετανάστες από το να καταφεύγουν σε δίκτυα λαθροδιακινητών και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους στην προσπάθεια να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.