Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη με φόντο την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση γίνεται σε μία κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις του κ. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί με την διπλωμάτη Τζέιν Χολ Λουτ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το μπαράζ προκλήσεων από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αφού «ξεναγήθηκε» στην Αμμόχωστο, προχώρησε και σε απειλές κατά της Κύπρου με φόντο τους φυσικούς πόρους της περιοχής και τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη.

«Μοιραστείτε τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού είναι πολύ αργά» ήταν το νέο προκλητικό μήνυμα-απειλή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς την κυπριακή κυβέρνηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακίντζι.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα, λέγοντας πως είπαν σε όλα τα φόρα ότι θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

«Με τα πλοία μας, το Fatih, το Yavuz, το Barbaros και το Oruc Reis, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές».τό και με την διεθνή κοινότητα», σημείωσε. Ανέφερε δε ότι αυτή η πρόταση «πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτή πριν να είναι αργά».

Απειλεί ωμά και ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την τακτική των απειλών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, με όχημα το προσφυγικό. Σε νέες του δηλώσεις, απείλησε ότι αν δεν έρθει η βοήθεια από την Ευρώπη, θα ανοίξει τα σύνορα και θα περάσουν προς την Ευρώπη περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Αν σε αυτόν τον αγώνα μας δεν μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τα 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες και άλλα 2 εκατ. προσφύγων που θα φτάσουν στα σύνορα μας από το Ιντλιμπ» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.