Συντάξεις: Ποιες είναι οι περικοπές που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση – οι μεγάλοι χαμένοι

Οι κατηγορίες συνταξιούχων που θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς

Οκτώ κατηγορίες συνταξιούχων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός για τις επικείμενες μειώσεις των συντάξεων, τις οποίες επιχειρεί να «αποκρούσει» η κυβέρνηση.

Διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί ενώ ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο και ευρωπαϊκοί αξιωματούχοι, ενώ αντιθέτως το ΔΝΤ και η Γερμανία προβάλλουν αντιρρήσεις. Η αγωνία κορυφώνεται ειδικά για τους συνταξιούχους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που έχουν μεγάλη «προσωπική διαφορά».

Το «ψαλίδι» που φτάνει έως και 18% αφορά συνολικά 900.000 συνταξιούχους, αλλά για ορισμένους εξ αυτών η περικοπή χτυπάει ταβάνι και φτάνει στο ανώτατο πλαφόν του 18%.

Η «προσωπική διαφορά» η οποία με βάση τα μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμοστούν από 1 Ιανουαρίου 2019 πρέπει να μειωθεί έτσι ώστε η περικοπή να μην ξεπερνά το 18% του συνόλου της σύνταξης. Είναι  η διαφορά ανάμεσα στη σύνταξη που είχε υπολογιστεί με το παλαιό σύστημα και εκείνη που προκύπτει με το νέο σύστημα το οποίο ισχύει για τους νέους συνταξιούχους.

Για τους περισσότερες συνταξιούχους, με το νέο σύστημα προκύπτει μικρότερη σύνταξη, αλλά υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες για τους οποίους η σύνταξη είναι μεγαλύτερη.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Σε αυτό τον άτυπο αγώνα, που αναδεικνύεται “μητέρα των μαχών” για την κυβέρνηση, στην εμπροσθοφυλακή ανήκουν οκτώ κατηγορίες συνταξιούχων για τους οποίους οι περικοπές θα είναι οι μεγαλύτερες:

  • Δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκαν στις κατηγορίες ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης).
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ της βασικής σύνταξης. Επίσης έμποροι, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΑΕ στις δυο ανώτατες κατηγορίες, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Δικηγόροι, ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
  • Γιατροί και άλλοι υγειονομικοί, ασφαλισμένοι του πρώην ΤΣΑΥ, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.