Σφαγές της Χίου: Χρέος πανελλήνιας προβολής και τιμής

Με την ευκαιρία των πρόσφατων εκδηλώσεων στο Μελανιός για τις Σφαγές της Χίου του 1822, και ενόψει την συμπληρώσεως μετά τριετία της διακοσιοστής επετείου από το τραγικότατο εκείνο γεγονός, θεωρούμε υποχρέωσή μας να μοιραστούμε μετά   των κατοίκων της νήσου μας, αλλά και του συνόλου των τέκνων της όπου γης, τον ακόλουθο συλλογισμό-προβληματισμό, ο οποίος, όπως συνάγεται από τα σχετικά κατά καιρούς  δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, αποτελεί απορία, αλλά και συνάμα όνειρο και προσδοκία όλων των μετά την απελευθέρωση της νήσου μας γενεών.

Συγκεκριμένα, κατά γενική  ιστορική παραδοχή και ομολογία,  τα κορυφαία των συμβάντων που  συνέβαλαν στην  Εθνική μας Παλιγγενεσία και Ανεξαρτησία, είναι οι Σφαγές της Χίου και η ΄Εξοδος του Μεσολογγίου. Ωστόσο, όπως διαπιστώνουμε, μέχρι και σήμερα η υπέρτατη θυσία της Χίου δεν έχει τύχει ούτε και στο ελάχιστο της ανάλογης εκείνης του Μεσολογγίου πανελλήνιας  προβολής και τιμής.

Ας αναλογιστούμε όλοι μας, με πρώτους τους εκλεγησόμενους κοινοβουλευτικούς και αυτοδιοικητικούς μας εκπροσώπους καθώς και την τοπική Εκκλησία, ποια η αιτία της παραλείψεως αυτής, και ας στοχαστούμε στη συνέχεια τι οφείλουμε να πράξουμε ώστε, έστω και με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, τα θύματα των Σφαγών  να τυγχάνουν της αναμενόμενης από αυτά  αρμόζουσας τιμής. Εάν αυτό δεν συμβεί, οτιδήποτε άλλο και αν πράξουμε στον προσεχή διακοσιοστό επετειακό εορτασμό, η Ιστορία θα το κρίνει περιστασιακό και έναντι της μέγιστης θυσίας των τραγικών θυμάτων πολύ μικρό, ενώ  θα εξακολουθεί να ισχύει και για το σήμερα, ό,τι  γραφόταν με πολλή απογοήτευση και πικρία προ πενήντα σχεδόν ετών  (Πρόοδος 6 Μαΐου 1970):

«…Δεν γωρίζομεν ούτε και θέλομεν να εξετάσωμεν διατί παρέμειναν εις άγνοιαν οι  “Εθνικοί” αυτοί βωμοί της νήσου μας» (ενν. ΄Αγιο Μηνά , Ανάβατο και Μελανιός), «ενώ παρόμοιοι βωμοί έχουν καταστή εθνικά προσκυνήματα εις άλλας περιοχάς της χώρας, όπως το Σούλι και το Μεσολόγγι, όπου λαμβάνουν χώραν κατ’ έτος επίσημοι τελεταί παρουσία Εκπροσώπων της Πολιτείας και προβάλλεται υπό του Τύπου η σημασία των.

Αλλ’ εκεί υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν να προβάλλουν τα εθνικά αυτά προσκυνήματα και να τους αποδίδουν τον προσήκοντα  σεβασμόν και να τα περιβάλλουν με την προσήκουσαν αίγλην, ενώ ημείς παραμένομεν αδιάφοροι και ψυχροί μεριμνούντες και τυρβάζοντες περί άλλα ασήμαντα και ανάξια λόγου θέματα…».

Ο εορτασμός του επομένου έτους θα πραγματοποιηθεί  στον ΄Αγιο Μηνά. Εφαρμόζοντας το Π.Δ. του 2010, που καθιέρωσε τον επίσημο εορτασμό της επετείου των Σφαγών, ας φροντίσουμε από τώρα αυτός και όλοι οι λοιποί στο εξής, να τυγχάνουν της επιβαλλόμενης προβολής και τιμής*.

 

                                                                                                     Κ.Ε.Φραγκομίχαλος

 

* Επιφυλασσόμαστε σε σχετικό Χρονικό Μνήμης να παραθέσουμε τις από του 1912 και εντεύθεν  προσπάθειες, αλλά και τα ανακύψαντα,  ως μη όφειλε, εμπόδια για την πανελλήνια των Σφαγών προβολή και τιμή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.